Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με νίκη της κεντροαριστεράς αναμένεται μετά τις ιταλικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 24 και 25 Φλεβάρη, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Liberation. Προβάδισμα κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες δίνουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν δύο βδομάδες πριν την έναρξη των εκλογών, στον υποψήφιο του αριστερού κόμματος, Πιερ Λουίγκι Μπερσάνι έναντι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.  Επιμέλεια: Νικολέττα Ρούσσου

Ads

Σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο, απαγορεύεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων μέσα σε διάστημα δεκαπέντε ημερών πριν τη ημέρα των εκλογών.  

Παρά το γεγονός ότι o Καβαλιέρε κατηγορείται για αποπλάνηση ανήλικου και κατάχρηση εξουσίας, μετά το σκάνδαλο Rubygate, που ξέσπασε τον Απρίλιο του 2011, κατόρθωσε να πραγματοποιήσει σημαντική άνοδο, στη πρόθεση ψήφου έναντι του Μπερσάνι. Συγκεκριμένα, προηγούμενες δημοσκοπήσεις είχαν δείξει τον Μπερλουσκόνι να υπολείπεται του αντιπάλου του σε ποσοστό μεταξύ 15%  και 20%, ποσοστό που κάλυψε σε μεγάλο βαθμό, μειώνοντας έτσι την διαφορά των δύο υποψηφίων.

Ωστόσο αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Μπερσάνι θα συνεχίσει να προηγείται σταθερά και θεωρείται ακρόνητο φαβορί για την εκλογική νίκη, παρά τις προσπάθειες του Μπερλουσκόνι.

Ads

Όπως επισημαίνει ο Νικόλα Πιεπόλι, πρόεδρος του ομώνυμου ινστιτούτου ερευνών, στην εφημερίδα, La Stampa «..η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων κυμαίνεται στις τέσσερις μονάδες και θεωρώ ότι έτσι θα παραμείνει. Θα χρειαζόταν ίσως τρεις μήνες προεκλογικής καμπάνιας προκειμένου να αλλάξει το ποσοστό και όχι δεκαπέντε μέρες. Ο Μπερλουσκόνι έκανε το καλύτερο που μπορούσε, αλλά ο Μπερσάνι προηγείται και αυτό δεν θα αλλάξει…»

Εν τω μεταξύ, η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων δείχνει τον συνασπισμό του πρώην πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι στη τέταρτη θέση πίωσ από το «Το κίνημα των πέντε αστέρων» (M5S) του μπλόγκερ Γκρίλο, που βρίσκεται στην τρίτη. Συγκεκριμένα οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δίνουν στον Μόντι ποσοστό 12% με 13% και αντίστοιχα στον Γκρίλο 16% με 18%, όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου.