Τουλάχιστον δύο μεγάλες εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί της Πέμπτης στην Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως μετέδωσε το Al Jazeera και τουλάχιστον 12 τραυματίστηκαν από τα πυρά αυτομάτων όπλων στην περιοχή κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.

Ads

Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και του κινήματος Αμάλ συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν κατά του δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ, επικεφαλής της έρευνας για την έκρηξη στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας, με ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις να φτάνουν στο σημείο.

Νωρίτερα, δικαστήριο είχε απορρίψει ένσταση κατά του δικαστή Μπιτάρ, επιτρέποντάς του να παραμείνει επικεφαλής της δικαστικής έρευνας. Η Χεζμπολάχ κατηγορεί τον δικαστή Μπιτάρ για «πολιτικοποίηση» της έρευνας που κατευθύνεται «μόνο ορισμένων προσώπων», ενώ χαρακτηρίζεται και ως «αμερικανός σκλάβος».

Στα πρόσωπα αυτά περιλαμβάνονται ορισμένοι από τους στενούς της συμμάχους, ανάμεσά τους στελέχη του σιιτικού κινήματος Αμάλ, που κατείχαν κυβερνητικές θέσεις κατά την κρίσιμη περίοδο πριν από την έκρηξη.

Ads

Τους πυροβολισμούς έχουν ήδη ακολουθήσει δύο εκρήξεις, που έλαβαν χώρα την ώρα που το πλήθος διαλυόταν. Ήδη ο στρατός του Λιβάνου φαίνεται να έχει συλλάβει έναν από τους σκοπευτές, οι οποίοι βρίσκονταν σε ταράτσες κτιρίων στη γειτονιά Ταγιούν, όπως αναφέρει το Al Jazeera. Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στο σύνορο ανάμεσα στην χριστιανική και σιιτική γειτονιά της Βηρυτού και ήταν η γραμμή του μετώπου στον εμφύλιο του Λιβάνου (1975-1990). Βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί από τις νότιες συνοικίες της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, προς το Δικαστικό Μέγαρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Λίβανος συγκλονίζεται τους τελευταίους μήνες από ταραχές αλλά και έλλειψη ενέργειας, με εκτεταμένες διακοπές ρεύματος τις τελευταίες εβδομάδες. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της χώρας Νατζίμπ Μικάτι έκανε δημόσια έκκληση για ηρεμία μετά τους πυροβολισμούς. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν βρίσκεται σε επαφή με τον κ. Μικάτι και τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας για τον έλεγχο της κατάστασης.

Ο Τάρεκ Μπιτάρ δέχεται τεράστιες πιέσεις από πολιτικές οργανώσεις, με επικεφαλής την Χεζμπολάχ, που τον κατηγορούν για «μεροληπτική» στάση, για να παραιτηθεί.

Όσοι αντιτίθενται στον Τάρεκ Μπιτάρ, αντέδρασαν έντονα στις προσπάθειές του να λάβει καταθέσεις από πολιτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας που θεωρούνται ύποπτοι για αμέλεια, η οποία οδήγησε στην ανάφλεξη της νιτρικής αμμωνίας που ήταν εγκαταλελειμένη στο λιμάνι της Βηρυτού και την πρόκληση της τεράστιας έκρηξης που σκότωσε πέρυσι 200 ανθρώπους και κατέστρεψε μεγάλο μέρος της λιβανικής πρωτεύουσας.

Συνολικά, η κατάσταση στη χώρα δεν είναι καθόλου καλή. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου τα 3/4 του πληθυσμού ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Την ίδια ώρα, ένας 29χρονος, ο οποίος έχασε τον πατέρα του στην έκρηξη, δήλωσε ότι ήταν συγκλονισμένος που άνθρωποι συσπειρώθηκαν εναντίον του Μπιτάρ και όχι εναντίον των κυβερνώντων.