Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Λευκορωσίας απόκτησαν την δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα, δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού σε συνάντηση με τη διοίκηση των των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ads

«Μερικά από τα λευκορωσικά μαχητικά έχουν πλέον τη δυνατότητα να χτυπήσουν εχθρικούς στόχους με πυρηνικά όπλα», σημείωσε.

Επιπλέον, ο λευκορωσικός στρατός απόκτησε το σύστημα Iskander-M, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει πυρηνικούς πυραύλους.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αυτό γίνεται ως απάντηση στην αύξηση της πολεμικής ετοιμότητας των συνδυασμένων δυνάμεων του ΝΑΤΟ και στην εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων πληροφοριών της συμμαχίας κοντά στα σύνορα Ρωσίας και Λευκορωσίας.

Ads

Στα μέσα Οκτωβρίου, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, σημείωσε ότι «μιλάμε αποκλειστικά για τη μεταφορά στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας του Iskander-M με συμβατικούς πυραύλους, καθώς και για την τεχνική δυνατότητα λευκορωσικών αεροσκαφών Su-25 να φέρουν πυρηνικά όπλα», χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως τόνισε και με μεταφορά στην Λευκορωσία της ίδιας της τεχνολογίας μετατροπής.

Στα τέλη Μαρτίου, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα και το Μινσκ συμφώνησαν να αναπτύξουν τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι αυτό δεν παραβιάζει καμία διεθνή υποχρέωση, αφού δεν γίνεται λόγος για παροχή τέτοιων όπλων σε τρίτον.