Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 100 τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε χθες στο μετρό της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας Μινσκ, κοντά στο προεδρικό μέγαρο, στο κέντρο της πόλης. Η έκρηξη προκλήθηκε από μηχανισμό 7 κιλών ΤΝΤ ανακοινώθηκε σήμερα ενώ έγινε γνωστό πως η αστυνομία προχώρησε ήδη σε συλλήψεις υπόπτων.

Ads

Ο μηχανισμός ήταν κρυμμένος σε παγκάκι στην αποβάθρα απέναντι από το δεύτερο βαγόνι του συρμού στον σταθμό Οκτιάμπρσκαγια, περίπου εκατό μέτρα από την προεδρία και οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν σήμερα έναν ύποπτο για την πολύνεκρη επίθεση που σκότωσε 12 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 200. Η έκρηξη της βόμβας που περιείχε μεταλλικές μπίλιες διαμέτρου ενός εκατοστού δημιούργησε έναν κρατήρα με διάμετρο περίπου 80 εκατοστών. Περίπου 300 άνθρωποι βρίσκονταν κοντά στο σημείο την στιγμή της έκρηξης, στις έξι το απόγευμα, τοπική ώρα.

«Πολλοί άνθρωποι συνελήφθησαν στο πλαίσιο (των ερευνών για) την επίθεση στο Μινσκ», δήλωσε εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελίας χωρίς να δώσει μέχρι στιγμής περαιτέρω στοιχεία.

«Έντεκα άτομα σκοτώθηκαν στην έκρηξη» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μία ενέργεια που έχει στόχο την υπονόμευση της ειρήνης και της σταθερότητας στην χώρα. Ο Λουκασένκο συνέδεσε την επίθεση με εκείνη που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2008, όταν αυτοσχέδιος μηχανισμός εξερράγη σε υπαίθρια συναυλία, την οποία παρακολουθούσε και ο ίδιος ο πρόεδρος τραυματίζοντας 50 ανθρώπους. Οι δράστες της επίθεσης δεν εντοπίστηκαν ποτέ.

Ads

«Αυτοί είναι ίσως κρίκοι της ίδιας αλυσίδας», σχολίασε ο Λουκασένκο. «Πρέπει να μάθουμε ποιος βγήκε κερδισμένος υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα, ποιός βρίσκεται πίσω από αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στη χθεσινή επίθεση.

Μέλος της αντιπολίτευσης εξέφρασε πάντως φόβους ότι ο Λουκασένκο θα χρησιμοποιήσει την έκρηξη ως αφορμή για να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, άλλωστε η επανεκλογή του στην προεδρία τον περασμένο Δεκέμβριο, αξίωμα που κατέχει από το 1994, συνοδεύτηκε από καταγγελίες για νοθεία από την πλευρά πολλών διεθνών παρατηρητών. Μετά τις εκλογές δεκάδες στελέχη της αντιπολίτευσης, πολιτικοί ακτιβιστές, αλλά και συνυποψήφιοί του συνελήφθησαν και αρκετοί εξακολουθούν να παραμένουν στη φυλακή.

«Ανεξάρτητα από το ποιός οργάνωσε και διέταξε την επίθεση, η κυβέρνηση θα μπει στον πειρασμό να την χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να σφίξει τον κλοιό… Φοβάμαι ότι θα την χρησιμοποιήσει», δήλωσε ο Ανατόλι Λεμπέντκο, ηγέτης του Ενωμένου Κόμματος Πολιτών.