Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα για επανάληψη των εκλογών, μιλώντας σε συγκέντρωση των υποστηρικτών του, που προηγήθηκε της μεγάλης «πορείας για την ελευθερία» από την αντιπολίτευση.

Ads

Η είδηση ότι ανανέωσε τη θητεία του για έκτη φορά, με ποσοστό 80% των ψήφων, στις προεδρικές εκλογές έχει βγάλει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους τους πολίτες στο δρόμο. Και η χθεσινη ογκώδης διαδήλωση, η μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα, είχε βασικό αίτημα την επανάληψη των εκλογών της 9ης Αυγούστου και την απελευθέρωση των χιλιάδων πολιτών που έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες.

Η ηγέτις της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί της Λευκορωσίας και ζήτησε την δημιουργία ενός νομικού μηχανισμού για να διασφαλιστεί ότι θα μπορέσουν να διεξαχθούν νέες δίκαιες προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της από την Λιθουανία, η Τιχανόφσκαγια κάλεσε επίσης τους αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας και επιβολής του νόμου να αλλάξουν πλευρά, εγκαταλείποντας την κυβέρνηση του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, λέγοντας ότι η παρελθούσα συμπεριφορά τους θα συγχωρεθεί, αν το κάνουν αυτό.

Ads

Οι μαζικές κινητοποιήσεις στη Λευκορωσία εξαπλώθηκαν σε τμήματα της κοινωνίας που συνήθως θεωρούνταν πιστά στον πρόεδρο, καθώς εργάτες μεγάλων κρατικών εργοστασίων πραγματοποίησαν απεργιακές κινητοποιήσεις και κάποιοι αστυνομικοί και δημοσιογράφοι κρατικών μέσων υποστήριξαν τους διαδηλωτές.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Λουκασένκο ότι η Μόσχα προτίθεται να βοηθήσει την Λευκορωσία στο πλαίσιο ενός συλλογικού στρατιωτικού συμφώνου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, και ότι ασκούνται πιέσεις από το εξωτερικό στη χώρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει από ποιους.

Η Ρωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση καθώς η Λευκορωσία φιλοξενεί αγωγούς από τους οποίους μεταφέρονται καύσιμα που εξάγει η Μόσχα στη Δύση και θεωρείται επίσης μια ουδέτερη ζώνη απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι δεν δέχεται το αποτέλεσμα των εκλογών και ξεκινά τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.