Νομοσχέδιο που εισάγει τη θανατική ποινή για κρατικούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς που καταδικάζονται για εσχάτη προδοσία υπέγραψε χθες, Πέμπτη (9/3), ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ads

Οι τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα της χώρας που εγκρίθηκαν από τον Λουκασένκο προβλέπουν θανατικές ποινές για αξιωματούχους και στρατιωτικό προσωπικό που «προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημία» στην εθνική ασφάλεια της Λευκορωσίας με πράξεις προδοσίας.

Η Λευκορωσία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει απαγορεύσει τη θανατική ποινή, η οποία εφαρμόζεται σε όσους καταδικάζονται για φόνο ή τρομοκρατία. Οι εκτελέσεις πραγματοποιούνται με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Ο Λουκασένκο κυβερνά τη Λευκορωσία με σιδηρά πυγμή για σχεδόν τρεις δεκαετίες, καταστέλλοντας βάναυσα οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή διαφωνία.

Ads

Τη Δευτέρα (6/3), ένα δικαστήριο της Λευκορωσίας καταδίκασε ερήμην την κύρια αντίπαλο του Λουκασένκο στις εκλογές, την εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια, σε 15 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησης. Την περασμένη εβδομάδα, ο επιφανής υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 2022, ο Αλές Μπιαλιάτσκι, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης.

Το νομοσχέδιο που υπέγραψε ο 68χρονος Λουκασένκο, εισήγαγε επίσης ποινές για «προπαγάνδα της τρομοκρατίας, δυσφήμιση των ενόπλων δυνάμεων και των παραστρατιωτικών μονάδων και παραβίαση των κανόνων για την προστασία των κρατικών μυστικών», όπως προβλέπεται και στη νομοθεσία της κύριας συμμάχου της Λευκορωσίας, Ρωσίας.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε το έδαφος της Λευκορωσίας για να ξεκινήσει την εισβολή πλήρους κλίμακας πριν από περισσότερο από ένα χρόνο και διατηρεί στρατεύματα και όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας.