Με ποσοστό 79,96%, σύμφωνα με επίσημα αποτελέσματα, επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.Χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν κατά της εκλογής του, ενώ βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες συνέλαβαν 639 άτομα. Όπως έγινε γνωστό, οι 7 υποψήφιοι στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών, την Κυριακή.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το πρωί της Δευτέρας η κεντρική εφορευτική επιτροπή, περισσότεροι από 5 εκατ. ψηφοφόροι (5.122.866) ψήφισαν υπέρ του Λουκασένκο, ενώ η προσέλευση στις κάλπες ανήλθε στο 90,66%.

Χιλιάδες Λευκορώσοι ανταποκρίθηκαν πάντως στην έκκληση της αντιπολίτευσης για διαδήλωση, και συγκεντρώθηκαν κοντά στην πλατεία του Οκτωβρίου στη λευκορωσική πρωτεύουσα, κουνώντας κόκκινες και άσπρες σημαίες και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φωνάζοντας συνθήματα, όπως, «για την Ελευθερία», σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού πρακτορείου. Η αντιπολίτευση είχε ζητήσει το συλλαλητήριο από το Σάββατο, εκτιμώντας ότι θα γίνει νοθεία στις εκλογές.

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν γύρω στις 17:30 GMT για να διαλύσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας βομβίδες ήχου και κλομπ. Ο υποψήφιος Νεκλιάγιεφ τραυματίστηκε στο κεφάλι σε αυτές τις συγκρούσεις και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, σύμφωνα με το επιτελείο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ads

Ο Λουκασένκο εξελέγη το 1994, στις πρώτες προεδρικές εκλογές της ανεξάρτητης Λευκορωσίας, και επανεξελέγη το 2001 και το 2006 (με το 83% των ψήφων), με εκλογές που αμαυρώθηκαν από παρατυπίες, σύμφωνα με δυτικούς παρατηρητές των εκλογών και την αντιπολίτευση σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία. Οι εκλογές αυτές σημαδεύτηκαν επίσης από την καταστολή των αντιφρονούντων.

Σε ένα τηλεγράφημα που διέρρευσε από το Wikileaks και δημοσιεύτηκε την Παρασκευή από την βρετανική εφημερίδα Guardian, Aμερικανοί διπλωμάτες χαρακτηρίζουν τον Λουκασένκο ως άνθρωπο «σαφώς ανισόρροπο» που έχει την «πρόθεση να παραμείνει στην εξουσία επ ‘αόριστον».

Αρνητικό πόρισμα του ΟΑΣΕ

Επικριτική στάση ως προς τη διαδικασία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία τήρησε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ΟΑΣΕ. «Αυτές οι εκλογές δεν κατάφεραν να δώσουν στη Λευκορωσία τη νέα αρχή που είχε ανάγκη», δήλωσε ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ Τόνι Λόιντ.

Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού, αν και αποτιμά θετικά την ημέρα των εκλογών, αναφέρει ότι «η ποιότητα της διαδικασίας επιδεινώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων», προσθέτοντας ότι σχεδόν οι μισές καταμετρήσεις που εποπτεύθηκαν ήταν «κακής ή κάκιστης ποιότητας».

«Ο λαός της Λευκορωσίας άξιζε περισσότερα. Και τώρα περιμένω την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τις συλλήψεις υποψηφίων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως είπε ο Λόιντ.

Η αποστολή παρατηρητών από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, υπό την ηγεσία της Ρωσίας, δήλωσε πως οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία ήταν νόμιμες. Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία αποτελούν “εσωτερική υπόθεση ενός ανεξάρτητου κράτους”.

Στο μεταξύ, η Πολωνία καταδίκασε τις αρχές της Λευκορωσίας επειδή κατέφυγαν στη βία για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, ανάμεσά τους και υποψήφιους για την προεδρία.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε καταδίκασε επίσης τις συλλήψεις και τη βία, τονίζοντας πως “είναι απαράδεκτο υποψήφιοι της αντιπολίτευσης και οπαδοί τους που θέλουν να εκφράσουν ελεύθερα τη άποψή τους ξυλοκοπούνται ή συλλαμβάνονται”.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον “καταδίκασε” την καταστολή της διαδήλωσης έπειτα από τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία και ζήτησε την “άμεση” απελευθέρωση” των στελεχών της αντιπολίτευσης, που συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Από την άλλη πλευρά, την αστυνομία για την αυστηρή στάση που τήρησε απέναντι “στη βαρβαρότητα και την καταστροφή” εξήρε, ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο μετά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για την επανεκλογή του ιδίου για μια τέταρτη θητεία.

“Αυτό που προσπάθησαν να κάνουν χθες στο Μινσκ είναι γκανγκστερισμός. Είναι βάνδαλοι”, δήλωσε ο Λουκασένκο σε συνέντευξη Τύπου στο Μινσκ. “Δεν θα υπάρξει επανάσταση ή εγκληματικότητα στη Λευκορωσία”, προσέθεσε.