Η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας μετέδωσε ότι ο Αλεξάντρ Λουκασένκο επανεκλέγεται, για μια έβδομη πενταετή θητεία, με ποσοστό 87,6%, επικαλούμενη ένα exit poll.

Ads

Ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κυβερνά από το 1994, με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να τονίζουν ότι οι εκλογές ότι δεν θα μπορούσαν να είναι ελεύθερες και δίκαιες αφού τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης απαγορεύονται στη χώρα και όλα τα κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί ή αναγκάστηκαν να διαφύγουν στο εξωτερικό. Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 81,5%. Δικαίωμα ψήφου είχαν 6,9 εκατομμύρια πολίτες.

Η εξόριστη αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις εκλογές «φάρσα».

Λουκασένκο: Οι πύραυλοι Oreshnik και ο «μεγάλος αδελφός» Πούτιν

Από τη μεριά του, ο ίδιος ο Λουκασένκο, δήλωσε νωρίτερα ότι για «λόγους ασφαλείας» η χώρα του είναι έτοιμη να χτυπήσει τη Δύση «αν χρειαστεί», χρησιμοποιώντας υπερηχητικούς πυραύλους Oreshnik.

Ads

«Η Λευκορωσία χρειάζεται μια πυρηνική “ομπρέλα” για να προστατευτεί από τη “βροχή”», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «τα πυρηνικά όπλα χρησιμοποιούνται κυρίως για αποτροπή». Τόνισε επίσης: «Κανείς δεν θέλει να πολεμήσει με μια πυρηνική χώρα. Ούτε καν οι Ηνωμένες Πολιτείες… Είναι έξυπνοι άνθρωποι και καταλαβαίνουν ότι οι πύραυλοι είναι γεμάτοι καταστροφή».

Ο Λουκασένκο αναφέρθηκε και στον Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως, «σε αντίθεση με πολλούς άλλους άτεκνους πολιτικούς, έχει οικογένεια, παιδιά και κατανοεί τι σημαίνει αυτό».

Όσον αφορά τους πυραύλους Oreshnik, ο Λουκασένκο δήλωσε: «Ένα σύστημα Oreshnik είναι αρκετό για να εξασφαλίσει την ασφάλεια της Λευκορωσίας. Αν προκύψει κάτι εξαιρετικό και χρειαστούμε αυτούς τους πυραύλους, θα τους προμηθευτούμε από τη Ρωσία».

Ο Λουκασένκο, σχολιάζοντας τις αναφορές για την πιθανή ανάπτυξη πυραύλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αναφέρθηκε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ως τον «μεγάλο αδελφό» του.

«Αν εγκαταλείψουν αυτά τα σχέδια, θα πω στον μεγάλο αδελφό (σ.σ. Πούτιν), “ας μη βιαστούμε”», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Δεν έχει σημασία για εμάς πού θα αναπτυχθούν οι Oreshnik, είτε στο Σμολένσκ είτε στην Όρσα. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία για εμάς είναι να μην αναπτυχθούν αμερικανικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, καθώς μπορεί να είναι εξοπλισμένοι με πυρηνικές κεφαλές», πρόσθεσε.