Επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, έστειλαν 10 ευρωβουλευτές, καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησης της Εύας Καϊλή στις φυλακές του Βελγίου, όπου βρίσκεται προφυλακισμένη για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate. Η επιστολή εστάλη τις 13 Φεβρουαρίου.

Ads

Σύμφωνα με τη Le Soir, οι 10 ευρωβουλευτές ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (S&D), ενώ όλοι προέρχονται από την Ιταλία.

Το βελγικό μέσο χαρακτηρίζει «εντυπωσιακό» το ότι όλοι οι συντάκτες της επιστολής έχουν ιταλική υπηκοότητα, λόγω της φύσης της υπόθεσης Qatargate, καθώς οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είναι Ιταλοί.

Το Ευρωκοινοβούλιο επιβεβαίωσε στη βελγική εφημερίδα την ύπαρξη της επιστολής, μέσω της οποίας οι Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές θέλουν να καταγγείλουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατείται η πρώην συνάδελφός τους στις φυλακές Χάρεν από τις 9 Δεκεμβρίου.

Ads

«Η πρόεδρος έλαβε μια επιστολή και θα την εξετάσει. Είναι σύνηθες οι αιρετοί και οι ευρωομάδες να κοινοποιούν τις ανησυχίες τους στην προεδρία με επιστολή. Αυτές οι επιστολές δεν είναι δημόσιες», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ τονίζει ότι «η πρόεδρος βρίσκεται σε επαφή με τις βελγικές αρχές».

«Δεν πρόκειται για πρωτοβουλία της ομάδας S&D αλλά για ατομική πρωτοβουλία ευρωβουλευτών», διευκρινίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της ομάδας, αναφερόμενος στους υπογράφοντες.

Οι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Μπράντο Μπενιφέι και η Αλεσάντρα Μορέτι, κάνουν λόγο για έλλειψη ανθρωπιάς από την πλευρά της Δικαιοσύνης και τον θεσμό της φυλακής απέναντι στην Εύα Καϊλή, ακόμη και για «μάτσο συμπεριφορά».

«Δεν είναι για να ασκήσουμε πίεση σε κάποιον» υπογραμμίζει ο Μπράντο Μπενιφέι την παραμονή της νέας ακρόασης της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Καϊλή με αίτημα την αποφυλάκισή της, «αλλά για να αναδείξουμε το γεγονός ότι ένα άτομο στερείται το δύο ετών παιδί του».

Η επιστολή γράφτηκε με πρωτοβουλία του Massimiliano Smeriglio, ο οποίος συνηθίζει τέτοιες επιστολές για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Την Πέμπτη η ακρόαση της Καϊλή – Κρίνεται αν θα αφεθεί ελεύθερη με όρους

Σε λίγη ώρα πάντως είναι προγραμματισμένη η νέα ακρόαση της Εύας Καϊλή, του Μαρκ Ταραμπέλα και του Αντόνιο Παντσέρι.

Είναι η τρίτη φορά που η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ή θα παραμείνει στη φυλακή.

Την Δευτέρα έγινε γνωστό ότι στο Βέλγιο η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα εκπροσωπείται από νέο δικηγόρο, τον ποινικολόγο Σβεν Μαρί (γνωστός ως «δικηγόρος του διαβόλου» καθώς εκπροσώπησε τον τρομοκράτη Αμπντεσλάμ) και όχι τον Αντρέ Ριζόπουλο, ενώ στις Βρυξέλλες βρίσκεται, ο έτερος συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.