«Το προβληματικό (περίεργο) παιχνίδι του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση» είναι ο τίτλος σημερινής ανάλυσης της εφημερίδας «Le Monde», στην οποία αναφέρεται πως οι περίπλοκοι συσχετισμοί ανάμεσα σε Ελλάδα, ΔΝΤ και Γερμανία για το χρέος, θυμίζουν κατάσταση «α λα Κάφκα».

Ads

Το δημοσίευμα θυμίζει ότι το θέμα συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ και ένα χρόνο και θα βρίσκεται και στις 24 Μαΐου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Monde, «η συνάντηση της 24ης θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα στην απελευθέρωση μιας νέας δόσης βοήθειας. Οι τεχνικές όμως διαπραγματεύσεις για πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους που διστακτικά ανοίχθηκαν στο Eurogroup στις 9 Μαΐου, σίγουρα θα αναβληθούν για αργότερα».

Ο λόγος, είναι προφανώς η θέληση του «ισχυρού» Γερμανού υπουργού οικονομικών Σόιμπλε, που θέλει να συζητηθεί το χρέος μετά τις γερμανικές βουλευτικές του 2017.

Ads

Το ΔΝΤ όμως, είναι δύσκολο να περιμένει έως τότε, γράφει στην ανάλυση της η Le Monde. Εκτός εάν οι Ευρωπαίοι, του προτείνουν να αλλάξει τη σχέση πιστωτή προς την Αθήνα, με αυτή ενός απλού τεχνικού συμβούλου, στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας.

Στην εκτενή της ανάλυση, αναφέρεται στις συγκεχυμένες συχνά σχέσεις του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους, και στον αμφισβητούμενο, ως προς την αποτελεσματικότητα, ρόλο του όσον αφορά την Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα «ακανθώδες θέμα» γράφει η ερφημερίδα, αναφερόμενη στο γνωστό δημοσίευμα της Wall Street Journal της 17ης Μαΐου, σύμφωνα με το οποίο, το ΔΝΤ έχει προτείνει το πάγωμα των αποπληρωμών του χρέους έως το 2040 και στη συνέχεια την αναδιάρθρωσή του έως το 2080.

«Το σίγουρο είναι, γράφει η «Le Monde», ότι το ΔΝΤ που θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο και ανυπόφορο ζυγό για τους Έλληνες, ασκεί επανειλημμένες πιέσεις στους Ευρωπαίους για την ελάφρυνσή του. Το πρόβλημα είναι ότι οι Γερμανοί, οι οποίοι θέλουν οπωσδήποτε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν αποδέχονται την ελάφρυνση εκτός εάν συνοδεύεται από νέα δραστικά μέτρα. Κατάσταση περίπλοκη, για να μην πούμε «καφκική».

Το ΔΝΤ «παίζει χοντρά» σημειώνει η «Le Monde» … Με την άρνησή του να συμμετέχει χωρίς μια ελάφρυνση του χρέους, «παραδόξως είναι σήμερα, ο καλύτερος εταίρος για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα… Μα ποιο είναι το παιχνίδι που παίζει το ΔΝΤ με την Ελλάδα; Άλλοτε δείχνει εξοργισμένο με την αστάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοτε αγανακτισμένο από τις γερμανικές απαιτήσεις, χειρίζεται το ίδιο καλά το καρότο και το μαστίγιο προς την Αθήνα, προκαλώντας μάλιστα σύγχυση στους εταίρους του».

Λάθη αναγνωρισμένα εν μέρει

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια στην « βαριά» επιμονή της Άνγκελα Μέρκελ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ θεωρώντας το ως τον «κακό μπάτσο» τον μόνο ικανό να επιβάλλει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

«Σήμερα το ΔΝΤ έχει βαρεθεί να παίζει το παιγνίδι του κακού μπάτσου. Δεν υπερεκτιμά πλέον την ελληνική ανάπτυξη» υπογραμμίζει.

Γίνεται στη συνέχεια αναφορά στη σειρά των λαθών που έχει κάνει το ΔΝΤ γύρω από τους υπολογισμούς για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, με βάση τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε.

Παράλληλα, τα αναδυόμενα κράτη-μέλη του ΔΝΤ απαιτούν να αποσυρθεί το γρηγορότερο δυνατό από την «ελληνική παγίδα» εισπράττοντας βέβαια τα χρήματα που δάνεισε στην χώρα.

«Τούτο είναι και η επιθυμία της Κ. Λαγκάρντ, με την προϋπόθεση ότι όλα θα γίνουν καλώς» επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα. «Ξεκινώντας τη δεύτερη θητεία της ως γενική γραμματέας του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θέλει, με κανένα τρόπο, να φέρει την ευθύνη μιας νέας κρίσης στην ευρωζώνη» καταλήγει το δημοσίευμα.