Η μέτρηση πολύ υψηλού επίπεδου ραδιενέργειας που ανάγκασε τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τον υπ΄αριθμό 2 αντιδραστήρα, ήταν εσφαλμένη, δήλωσε ο φορέας εκμετάλλευσης της μισοκατεστραμμένης πυρηνικής μονάδας Φουκουσίμα Νταϊτσί. Νωρίτερα, η διαχειρίστρια εταιρία Tepco ανέφερε πως μετρήθηκαν πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα 2 και πως ο ο αριθμός που μετρήθηκε είναι 10 εκατ. φορές υψηλότερος από το επίπεδο της ραδιενέργειας του νερού που βρίσκεται γενικά σε έναν αντιδραστήρα υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Ads

Ο αντιπρόεδρος της ηλεκτρικής εταιρείας του Τόκιο (Tokyo Electric Power Co (TEPCO), Σακάε Μούτο, ζήτησε σήμερα συγγνώμη για το λάθος αυτό, το οποίο συνεισέφερε πολύ στον συναγερμό εντός και εκτός Ιαπωνίας για τις επιπτώσεις της μόλυνσης από τη μονάδα αυτή που χτυπήθηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου.

Εκπρόσωπος της Tepce είχε δηλώσει νωρίτερα την Κυριακή πως το επίπεδο που μετρήθηκε στα δείγματα του νερού αυτού που βρέθηκε στην αίθουσα όπου βρίσκεται η τουρμπίνα, πίσω από τον αντιδραστήρα, είναι 1.000 μιλισίβερτ ανά ώρα. Επιπλέον, υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας έχουν ήδη μετρηθεί γύρω και από τους υπόλοιπους αντιδραστήρες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, επιβάλλοντας την προσωρινή εκκένωση των μονάδων. Πρέπει να σημειωθεί ότι με την έκθεση του ανθρωπίνου οργανισμού σε μία δόση 100 μιλισίβερτ και άνω, οι ιατρικές μελέτες δείχνουν αύξηση του αριθμού των καρκίνων.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδέχτηκε ότι οι επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και ότι η απουσία προόδου είναι απογοητευτική απέναντι σε αυτή την καταστροφή, τη χειρότερη που βιώνει η χώρα μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ads

«Θα θέλαμε να δώσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα. Όσοι εργάζονται στο εργοστάσιο το ίδιο σκέφτονται. Ωστόσο δεν μπορώ να είμαι περισσότερο αισιόδοξος από την πραγματικότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

Παράλληλα, το ραδιενεργό ιώδιο στο θαλασσινό νερό στα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι αυξήθηκε σε επίπεδο 1.850 φορές πάνω από το κανονικό, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Ο αξιωματούχος της υπηρεσίας Χιντεχίκο Νισιγιάμα είπε ότι είναι πιθανό να υπάρχει διαρροή από το κέλυφος αντιδραστήρων και αυτή να είναι η αιτία για την υψηλή ραδιενέργεια που εντοπίστηκε σε στάσιμο νερό στα κτίρια όπου βρίσκονται οι τουρμπίνες.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι ένας σεισμολόγος αποκάλυψε πως είχε προειδοποιήσει πριν από δυο χρόνια την εταιρία Tepco πως ένα μεγάλο τσουνάμι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα εργοστάσιά της στη Φουκουσίμα, αλλά «αγνοήθηκε». Η εταιρία από την πλευρά της έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου ήταν «πέραν κάθε πρόβλεψης».

Ιάπωνες μηχανικοί πασχίζουν να αντλήσουν νερό στο οποίο βρέθηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, ενώ ο Γιουκίγια Αμάνο, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, προειδοποίησε ότι η πυρηνική κρίση «απέχει πολύ από το τέλος».

Σύμφωνα με την αστυνομία της Ιαπωνίας ο απολογισμός των επιβεβαιωμένων νεκρών βρίσκεται στους 10.489, ενώ 16.621 πολίτες παραμένουν αγνοούμενοι.