Το ποτάμι της λάβας που κατεβαίνει από τις πλαγιές του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το οποίο εξερράγη τη νύχτα του Σαββάτου, σταμάτησε στα προάστια της πόλης Γκόμα, διαπίστωσε το πρωί της Κυριακής εικονολήπτης του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ads

Το πύρινο ποτάμι σταμάτησε στη διάρκεια της νύχτας και έχει ακινητοποιηθεί στα βορειοανατολικά προάστια της πόλης. Ωστόσο από το βραχώδες, μαύρο και πάντα ασταθές μπροστινό τμήμα αυτού του πύρινου ποταμού βγαίνει φωτιά και εκλύονται έντονες αναθυμιάσεις. Το μπροστινό τμήμα του ποταμού της λάβας βρίσκεται ακριβώς στο προάστιο Μπουένε, που αποτελεί το σύνορο της πόλης με το γειτονικό έδαφος του Νιραγκόνγκο, όπου η λάβα παρέσυρε σπίτια και χωριά. Το αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από εκεί, δεν έχει υποστεί ζημιές. Περίπου δέκα σεισμοί έχουν γίνει αισθητοί από τα χαράματα στην Γκόμα.

«Οι άνθρωποι αρχίζουν σιγά-σιγά να επιστρέφουν στα σπίτια τους, η κατάσταση είναι μάλλον ήρεμη για την ώρα», δήλωσε ένας κάτοικος. «Όμως ο πληθυσμός φοβάται ακόμη, δεν ξέρει τι να κάνει διότι οι αρχές δεν έχουν κάνει καμιά ανακοίνωση σήμερα το πρωί», πρόσθεσε.

Το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο εξερράγη το Σάββατο προκαλώντας πανικό στους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους προσπάθησαν να φύγουν στη γειτονική Ρουάντα για να προστατευθούν. Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ενεργοποίησε το σχέδιο εκκένωσης της πόλης Γκόμα, στα ανατολικά της χώρας. Το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα βορείως της Γκόμα. Σε μεγάλο μέρος της πόλης έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και εκατοντάδες άνθρωποι, άνδρες γυναίκες και παιδιά, κατευθύνονται πεζή ή με αυτοκίνητα προς τα σύνορα με τη Ρουάντα.

Στις 17 Ιανουαρίου 2002 το Νιραγκόνγκο εξερράγη καλύπτοντας με λάβα σχεδόν όλη την ανατολική Γκόμα, συμπεριλαμβανομένης και της μισής πίστας του αεροδρομίου της πόλης. Η φονικότερη έκρηξη σημειώθηκε το 1977, όταν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 600 άνθρωποι.

Ads

Η περιοχή της Γκόμα, στην επαρχία του Βόρειου Κίβου, συνορεύει με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Γνωρίζει έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, αφού εκεί υψώνονται έξι ηφαίστεια, μεταξύ των οποίων είναι το Νιραγκόνγκο (3.470 μέτρα) και το Νιαμουραγκίρα (3.058 μέτρα). Τα δύο αυτά ηφαίστεια απέχουν μόλις μερικά χιλιόμετρα μεταξύ τους και βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ