«Εξαιρετική» χαρακτήρισε την υποψηφιότητα της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, διαπιστώνοντας μάλιστα ότι στο πρόσωπο της Λαγκάρντ «ευρεία υποστήριξη».

Ads

Από τη Ντοβίλ, στα πλαίσια της Συνόδου της G8, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε πως υπάρχουν σημαντικοί λόγοι «σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία» για να μείνει στα χέρια των Ευρωπαίων η ηγεσία του Ταμείου. Στις επίσημες και ανεπίσημες συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο της G8 για την ηγεσία του ΔΝΤ κυριαρχεί η στήριξη στη Λαγκάρντ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε επίσης κατά το Reuters ο Ντ. Κάμερον.

«Όλοι συμφωνούν πως είναι μία πολύ ισχυρή υποψηφιότητα, πως έχει διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα πολιτικής ηγετικής ικανότητας, εμπειρίας και σεβασμού όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και ευρύτερα» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί άφησε να εννοηθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενδέχεται να εκφράσει την υποστήριξη του στην υποψηφιότητα Λαγκάρντ. «Πιστεύω ότι η απόφαση του έχει ληφθεί και ότι επιφυλάσσεται, την κατάλληλη στιγμή, για να την ανακοινώσει», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της G8 στη Ντοβίλ της Γαλλίας.

Ads

«Στο μεταξύ, είδα την εξαιρετική δήλωση της κ. Κλίντον χθες το βράδυ και δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των δύο», πρόσθεσε. Η Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε χθες Πέμπτη την προσωπική της υποστήριξη προς την Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, που ήδη έχει προταθεί από ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες.

Και ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα «απολύτως αποδεκτή» και «πολύ σοβαρή» την υποψηφιότητα Λαγκάρντ. Η Ρωσία, όπως και πολλές χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του προέδρου της κεντρικής τράπεζας του Καζακστάν, Γκριγκόρι Μαρτσένκο, για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε αντικατάσταση του Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος παραιτήθηκε, αφού κατηγορήθηκε για απόπειρα βιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.