Ο Σέρζου Καμπράλ, ο πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας Ρίο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας, ομολόγησε στο δικαστήριο ότι πλήρωσε 2 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει ψήφους ώστε να εξασφαλιστεί ότι η πόλη του θα επιλεγόταν για να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Όπως αποκάλυψε τα χρήματα αυτά κατέληξαν στον Λαμίν Ντιάκ, τον πρώην επικεφαλής της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου (IAAF) και χρησιμοποιήθηκε για την εξαγορά έως και εννέα ψήφων.

Ads

Ο τότε επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Βραζιλίας και βασικός οργανωτής της υποψηφιότητας, ο Κάρλους Αρτούρ Νούζμαν, είχε γνωρίσει έναν εκπρόσωπο της οργανωτικής επιτροπής στον Ντιάκ και του ζήτησε να κάνει τις πληρωμές πριν από την ψηφοφορία που έγινε το 2009 και στην οποία το Ρίο κέρδισε τη Μαδρίτη, το Σικάγο και το Τόκιο, εξήγησε ο Καμπράλ. «Ο Νούζμαν με συνάντηση και είπε, Σέρζου, θέλω να σου μιλήσω για τον πρόεδρο της διεθνούς επιτροπής στίβου, της IAAF, είναι άνθρωπος που θα δεχόταν να δωροδοκηθεί», κατέθεσε ο πρώην κυβερνήτης. Ο Καμπράλ κατέθεσε στον δικαστή ότι ο Νούζμαν τον διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο θα έφερνε αποτέλεσμα διότι ο Ντιάκ είχε ιστορικό τέτοιων πρακτικών.

Όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, Βραζιλιάνοι εισαγγελείς απήγγειλαν στον Νούζμαν τον Οκτώβριο του 2017 την κατηγορία πως πλήρωσε 2 εκατομμύρια δολάρια ως δωροδοκία για να εξασφαλίσει ότι η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 θα κατέληγε στο Ρίο. Κατηγορίες έχουν επίσης απαγγελθεί από βραζιλιάνους εισαγγελείς σε βάρος του Ντιάκ. Είχε επίσης δηλώσει αθώος τότε.

Ο πρώην κυβερνήτης, που έχει καταδικαστεί να εκτίσει σχεδόν 200 χρόνια κάθειρξη διότι ενεχόταν σε μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς, κατονόμασε στην κατάθεσή του αρκετούς κορυφαίους και διάσημους αθλητές. Ο Καμπράλ είπε επίσης ότι ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και ο πρώην δήμαρχος του Ρίο, ο Εντουάρντο Πάες, δεν συμμετείχαν στο κύκλωμα αλλά ενημερώθηκαν αργότερα, αφού έγινε η δωροδοκία.

Ads

Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μπούμπκα και Ποπόφ αρνούνται τις κατηγορίες για δωροδοκία

Ο Σεργκέι Μπούμπκα και ο Αλεξάντερ Ποπόφ, και οι δύο εκπρόσωποι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), αρνήθηκαν σε δηλώσεις τους ότι δωροδοκήθηκαν ώστε να ψηφίσουν υπέρ της ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο, όπως κατήγγειλε πρώην Βραζιλιάνος αξιωματούχος.

«Μπορώ να πω ότι δεν είχα καν ψηφίσει για το Ρίο ντε Τζανέιρο. Συμμετείχα στην ψηφοφορία, αλλά η ψήφος μου δεν ήταν για το Ρίο ντε Τζανέιρο. Θα συνεργαστώ με την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΔΟΕ, προκειμένου να ρίξει άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση» δήλωσε ο παλιός σπουδαίος κολυμβητής, Αλεξάντερ Ποπόφ, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων R-Sport.

Μέσω Twitter έδωσε την δική του απάντηση ο Ουκρανός πρώην κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ, Σεργκέι Μπούμπκα: «Απορρίπτω εντελώς τους ψευδείς ισχυρισμούς του κυβερνήτη της πολιτείας του Ρίο, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα εκτίει ποινή μακράς φυλάκισης για διαφθορά».