Την πορεία της κατάστασης στη Συρία, συζήτησαν τηλεφωνικά οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας, τονίζοντας ότι δε θα πρέπει να προχωρεί σε προκλητικές ενέργειες.

Ads

Οι δύο υπουργοί, επιβεβαίωσαν πως ο συντονισμός των στρατιωτικών ενεργειών ΗΠΑ -Ρ ωσίας, είναι απαραίτητος προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη ανακωχής, στη Συρία. Παράλληλα, Λαβρόφ και Κέρι, συζήτησαν τους όρους μιας πιθανής ανακωχής, στη Συρία.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι η συριακή αντιπολίτευση συμφωνεί σε ανακωχή δύο ή τριών εβδομάδων στην περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η συμφωνία για ανακωχή θα μπορούσε να είναι ανανεώσιμη και να υποστηριχθεί από όλες τις πλευρές, με εξαίρεση το Ισλαμικό Κράτος.

Ads

Η αποδοχή ανακωχής έχει διασυνδεθεί με τον τερματισμό των αποκλεισμών, την απελευθέρωση κρατουμένων, αλλά και τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, κατά μήκος της Συρίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.