Μια συμφωνία παρόμοια με εκείνη ΕΕ-Τουρκίας του 2016 προτείνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης στα σύνορα στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. 

Ads

Σε σημερινή δήλωσή του ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι συνεπής στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους μετανάστες για να περάσουν στην Ε.Ε., αναφερόμενος προφανώς στη συμφωνία του 2016, βάσει της οποίας η Ε.Ε. προσέφερε κεφάλαια στην Τουρκία, η οποία υποσχέθηκε με τη σειρά της πως θα δέχεται πίσω μετανάστες και πρόσφυγες που διέσχισαν το Αιγαίο και πέρασαν παρανόμως στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε πως η Ε.Ε. θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με τη Λευκορωσία και ότι χώρες από τις οποίες πρόσφυγες εισέρχονται στην Ε.Ε. «θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο».

«Χθες, στη διάρκεια ορισμένων πολιτικών συζητήσεων εμπειρογνωμόνων ειπώθηκε: γιατί, όταν έρχονται πρόσφυγες από την Τουρκία, η Ε.Ε. παρέχει χρηματοδότηση ώστε να παραμείνουν στην Τουρκική Δημοκρατία; Γιατί δεν είναι δυνατό να βοηθηθούν οι Λευκορώσοι με τον ίδιο τρόπο;», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα με τον αρχιεπίσκοπο Πολ Γκάλαχερ, τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, δίχως να είναι σαφές σε ποιες πολιτικές συζητήσεις αναφερόταν.

Ads

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, σχετικά με τις εντάσεις στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι Πούτιν και Λουκασένκο είχαν «ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση των προσφύγων, ενώ για την ίδια συνομιλία το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta μετέδωσε πως οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ανησυχία για την παρουσία πολωνικών στρατευμάτων στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

Κατά τη συνομιλία «συζητήθηκαν οι σκληρές ενέργειες της πολωνικής πλευράς έναντι αμάχων», ενώ επίσης «υπογραμμίσθηκε το γεγονός ότι δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία η συγκέντρωση τακτικών πολωνικών στρατευμάτων στα σύνορα», μετέδωσε το Belta.

Δράση με λιγότερο δυνατό κόστος

Νέες προειδοποιήσεις που ανοίγουν ενδεχόμενα για ένοπλη σύρραξη στα σύνορα εξέδωσε σήμερα η Πολωνία.

Οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται από χθες στα σύνορα με την Πολωνία, με σκοπό να περάσουν από τη χώρα και τελικό προορισμό τη Γερμανία, έχουν εμποδιστεί από τις πολωνικές αρχές, οι οποίες, μάλιστα, έκλεισαν σήμερα το πέρασμα της Κουζνίκα που συνδέει τη χώρα με τη Λευκορωσία. Εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι αναμένονται να φτάσουν άλλοι τρεις με τέσσερις χιλιάδες πρόσφυγες έξω από τον συρμάτινο φράχτη της χώρας τις επόμενες μέρες, χωρίς να διστάσει να πει πώς ίσως υπάρξει ένοπλη απάντηση από πλευράς της.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να «αναλάβουν δράση» ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα και με το μικρότερο δυνατό κόστος η παρούσα κρίση. «Δεν μπορούν να το διαχειριστούν (σ.σ. τη διέλευση προσφύγων) μόνες τους η Γερμανία και η Πολωνία», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, τονίζοντας ότι αποτελεί ζήτημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει την απογοήτευσή της τις τελευταίες εβδομάδες από την άρνηση της Πολωνίας να ζητήσει ενισχύσεις από την Frontex. Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, έγραψε στο Twitter κατά τη διάρκεια της νύχτας: «Το καθεστώς της Λευκορωσίας πρέπει να σταματήσει να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο για πολιτικά παιχνίδια εξουσίας», προσθέτοντας: «Καλούμε την Πολωνία να αποδεχθεί την προσφορά της Ε.Ε. για να βοηθήσει τους ευάλωτους ανθρώπους με ομαλό τρόπο και να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση».