Για «παιχνίδι κατασκόπων», αλλά και για ύπαρξη ακόμη μεγαλύτερων «μαύρων» ποσών κάνουν λόγο η ιταλική εφημερίδα La Repubblica και η γαλλική Monde, συνδέοντας την έρευνα των βελγικών αρχών για την υπόθεση διαφθοράς με το Μαρόκο, με αυτή του Qatargate και συνδετικό κρίκο τη μυστική υπηρεσία του Μαρόκου Dged. 

Ads

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στο προσκήνιο βρίσκεται ο ρόλος του Ραμπάτ στη Δυτική Σαχάρα και τα μεταναστευτικά ρεύματα. Το Μαρόκο θέλει η ΕΕ να μην πατήσει πόδι σε αυτό το κομμάτι της Αφρικής και να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.

Έτσι, Μαρόκο και Ντόχα κατάφεραν να διεισδύσουν μέσω πακτωλού χρημάτων στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα του Ευρωκοινοβουλίου, με την αρχή του σκανδάλου να προσδιορίζεται πριν πέντε μήνες.

Οι κινήσεις της εισαγγελίας των Βρυξελλών αναφορικά με το «δίκτυο» που λειτουργεί «για λογαριασμό» του Μαρόκου και του Κατάρ αποκαλύπτουν πολλές και σημαντικές λεπτομέρειες. Κάθε κίνηση της δράσης του στοχεύει σε «παρέμβαση» στα κεντρικά γραφεία της Ε.Ε. και στα βασικά πόστα των κοινοτικών θεσμικών οργάνων της Ευρωβουλής.

Ads

Το Μαρόκο και το μεταναστευτικό

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Παλάτι του Μαρόκο θέλησε να επηρεάσει την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και γι’ αυτό στράφηκε στην κλίκα των τριών Ιταλών, προφυλακισμένων πλέον ανδρών:  του πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, του νυν ευρωβουλευτή, Αντρέα Κοτσολίνο, και του κοινοβουλευτικού συμβούλου και συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Η La Repubblica γράφει για συναντήσεις, συνομιλίες, δείπνα με τα ανώτατα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της Ραμπάτ. Η τριάδα φέρεται να συνδέθηκε για πρώτη φορά με αξιωματικό της Dged, τον Mπελαράτσε Μοχάμεντ, ο οποίος τους έδινε εντολές και οποίος υπολόγιζε επίσης στη μεσολάβηση του Άμπνταραχίμ Άτμουν, ενός διπλωμάτη με έδρα τη Βαρσοβία.

Οι πληροφορίες για την κρατική μηχανορραφία του Μαρόκο συγκεντρώθηκαν αρχικά από τις μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου, ενώ στο ένταλμα σύλληψης αναφέρουν πως «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι οι Παντζέρι, Κοτσολίνο και Τζιόρτζι συνεργάζονται με τις μαροκινές υπηρεσίες.

Η Monde αναφέρει ότι την εμπλοκή του Μαρόκου στο σκάνδαλο, επιβεβαίωσε χθες ο υπ. Δικαιοσύνης του Βελγίου, Vincent Van Quickenborne.

Συγκεκριμένα, ο Βέλγος υπ. Δικαιοσύνης ανέφερε πως η κρατική ασφάλεια της χώρας συνεργάστηκε με «ξένους εταίρους» για να βρουν στοιχεία αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθορά στο οποίο εμπλέκονται «διαφορετικές χώρες». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αρχικά η έρευνα που αφορά τώρα το Κατάρ, θα αφορούσε το Μαρόκο.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπουργός δεν κατονόμασε το Μαρόκο, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι αυτή η χώρα θα προσπαθούσε να επηρεάσει τα αλιευτικά δικαιώματα που διαπραγματεύονται μεταξύ του Ραμπάτ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καθώς και μουσουλμανικά θέματα στο Βέλγιο.

Ένας είδος «πράκτορα» ο Τζιόρτζι

Η ιταλική εφημερίδα χαρακτηρίζει μάλιστα τον Τζιόρτζι ως ένα είδος «πράκτορα» του Παντσέρι, καθώς φαίνεται πως οι μαροκινές υπηρεσίες πληροφοριών τον χρησιμοποίησαν με αυτόν τον τρόπο. Ήταν όμως ο Κοτζολίνο και ο Παντσέρι που διαχειρίστηκαν τη συμφωνία για να επιτρέψουν «την παρέμβαση του Μαρόκου».

Ακόμα πιο σημαντικός κρίκος αυτής της αλυσίδας ο Μανσορ Γιασίν, γενικός διευθυντής της Dged, ο οποίος συναντήθηκε και με τους τρεις. Ο Κοτσολίνο φέρεται να τον είδε αρκετές φορές με την μία να προσδιορίζεται στο Μαρόκο, όπου ταξίδευσε το 2019. Και ο Παντζέρι πέταξε για το αφρικανικό κράτος προκειμένου να τον συναντήσει, τον Ιούλιο του 2021.

Όσο για τον Άτμουν, το γραφείο του στη Βαρσοβία φαίνεται να ήταν κάτι σαν σταυροδρόμι. Ο Παντζέρι, ο Κοτσολίνο αλλά και ο Τζουζέπε Μερόνι Meroni, άλλοτε βοηθός της πρώην ευρωβουλεύτριας και νυν μέλους της Forza Italia, Λάρα Κόμ, φέρεται να το επισκέφτηκαν.

«Στόχος ήταν τα λεφτά»

Οι αρχές του Κατάρ φαίνεται να ήταν πιο «άμεσες» από τις μαροκινές, χωρίς να διστάζουν, να πραγματοποιούν συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως υπουργός Εργασίας. Αυτή τη φορά με γνώμονα να εξωραίσουν την εικόνα της χώρας σε σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών της.

Ούτε εδώ οι ανακριτές έχουν καμία αμφιβολία: Παντσέρι και Τζιόρτζι μοιράστηκαν τα πάντα κατά 50%. Με λίγα λόγια «στόχος ήταν τα λεφτά». Η τριάδα λάμβανε πληρωμές για τις δραστηριότητές της με δύο τρόπους: μέσω των λογαριασμών της ΜΚΟ Fight Impunity, ακόμα και σε μετρητά, ή με κάποιο «δώρο». Τα μετρητά μεταφέρονταν σε φακέλους ή σακούλες με τη μεσολάβηση του Άτμουν

Σύμφωνα με τους Βέλγους εισαγγελείς, τα ποσά χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή όλων των δαπανών και δείχνουν «ένα βιοτικό επίπεδο που ξεπέρασε τις δυνατότητές του» προκειμένου να πληρωθούν τα «μέλη του δικτύου», που χειραγωγήθηκαν μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ένας από τους υπόπτους προσπάθησε να αγοράσει ένα σπίτι. Αυτό εξηγεί και το μεγάλο χρηματικό ποσό που βρέθηκε στην κατοχή των Παντσέρι και του Τζιόρτζι.

Είναι πολύ περισσότερα τα χρήματα

Την Τετάρτη η ΜΚΟ Transparency International αποκάλυψε ότι ο Alessandro Chiocchetti, ο επικεφαλής του προσωπικού της Προέδρου του Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, που διορίστηκε τον Σεπτέμβριο στη βασική θέση του Γενικού Γραμματέα της Συνέλευσης, είχε φέτος δύο συναντήσεις με «τις αρχές του Κατάρ», συγκεκριμένα, τον πρεσβευτή του Κατάρ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τον διορισμό του γενικού γραμματέα η κυρία Καϊλή είχε αποστασιοποιηθεί από τη σοσιαλιστική ομάδα για να υποστηρίξει τον κ. Chiocchetti. Ως εκ τούτου, η ΜΚΟ απαιτεί να ενδιαφερθεί η έρευνα για το περιεχόμενο αυτών των συναντήσεων.

Σε επικοινωνία που είχε η Le Monde, ο εκπρόσωπος Τύπου της Προεδρίας της Βουλής την παρέπεμψε σε συνέντευξη για τις διπλωματικές σχέσεις.