Καθώς το σκάνδαλο Qatar-Gate και Morocco-Gate εξακολουθεί να συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν τις διαρροές τους με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα επόμενα βήματα της έρευνας.

Ads

Το Qatar-Gate είναι μόνο η αρχή καθώς σύμφωνα με τη La Repubblica, την επόμενη εβδομάδα ο εισαγγελέας των Βρυξελλών θα εισέλθει στη «2η φάση» της έρευνας με νέους υπόπτους. Και αυτή τη φορά θα εμπλακεί άμεσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να εκφραστεί επίσημα για την υπόθεση που συγκλονίζει εδώ και τρεις εβδομάδες τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Μάλιστα, πριν από λίγες ώρες στάλθηκε ανεπίσημη έκθεση από τους Βέλγους δικαστές στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η έκθεση προειδοποιεί ότι οι ανακριτές σκέφτονται να στείλουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το αίτημα για την άρση της ασυλίας ορισμένων ευρωβουλευτών.

Οι εισαγγελείς των Βρυξελλών οριστικοποιούν το αίτημά τους, το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- αφορά προς το παρόν δύο βουλευτές: τον Ιταλό Αντρέα Κοτσολίνο και τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα, ενώ -προς το παρόν- εκκρεμεί τι θα γίνει με τη Μαρία Αρένα.

Ads

Χωρίς την άρση της ασυλίας οι δικαστές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Οι ευρωβουλευτές μπορούν να προσεγγιστούν με δικαστικά μέτρα μόνο σε περίπτωση αυτεπάγγελτης διαδικασίας, όπως συνέβη με την Εύα Καϊλή.

Η διαδικασία μετά το αίτημα άρσης ασυλίας

Όταν το αίτημα των δικαστών κατατεθεί επίσημα, η πρόεδρος της Ευρωβουλής,Ρομπέρτα Μετσόλα, θα ανακοινώσει το θέμα στην αίθουσα και στη συνέχεια θα παραπέμψει το αίτημα στην Επιτροπή Δικαιοσύνης για προκαταρκτική εξέταση και θα ζητήσει την απόρριψη ή την έγκριση του αιτήματος. Σε αυτό το σημείο -με την πρώτη ευκαιρία- το ΕΚ θα ψηφίσει επί της πρότασης και η απόφαση θα εγκριθεί με απλή πλειοψηφία.

Οι προθέσεις της Ρομπέρτα Μετσόλα είναι πάντως να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία στους δικαστές. Συνεπώς, αν το αίτημα φτάσει πράγματι την επόμενη εβδομάδα, είναι πιθανό η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων να ασχοληθεί με το θέμα την εβδομάδα μεταξύ 9 και 15 Ιανουαρίου, που είναι οι πρώτες εργάσιμες ημέρες για τις επιτροπές μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Και αν το αίτημα εξεταστεί γρήγορα, η Ολομέλεια που θα συνεδριάσει στο Στρασβούργο από τις 16 Ιανουαρίου θα δώσει την τελική γνωμοδότηση.

Δεδομένης της προσοχής και των συνεπειών του QatarGate, θεωρείται σχεδόν απίθανο να μην προχωρήσει η άρση ασυλίας των ευρωβουλευτών.

«Έναντι χρημάτων»

Υπάρχει ένα απόσπασμα, στις πληροφορίες που έδωσαν οι βελγικές υπηρεσίες στο βέλγο εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ,που εξηγεί με σαφήνεια ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η δεύτερη φάση του Qatar-Gate.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις των βελγικών μυστικών υπηρεσιών, «έναντι χρημάτων» τουλάχιστον ένας Ιταλός ευρωβουλευτής, ο Αντρέα Κοτσολίνο, «είχε παρέμβει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να προωθήσει τα μαροκινά συμφέροντα».

Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα ίχνος δωροληψίας στα έγγραφα της έρευνας. Ο Κοτσολίνο δεν τελεί υπό έρευνα και έχει ζητήσει να ακουστεί άμεσα από τους Βέλγους δικαστές, προσφέροντας την πλήρη συνεργασία του για να αποδείξει την αθωότητά του. «Είναι αλήθεια», δήλωσε στη Repubblica, «ο Φραντσέσκο Τζιόρζι ήταν βοηθός μου και καταλαβαίνω ότι το όνομά μου καταλήγει σε αυτή την κακή ιστορία, αλλά δεν γνώριζα τίποτα για τις δουλειές του και κυρίως δεν έλαβα ποτέ ούτε ένα ευρώ για μια πράξη αντίθετη με τα καθήκοντά μου»

Η «Φάση 2» της έρευνας έχει ως στόχο να επαληθεύσει ακριβώς αυτό. Αν αληθεύει, ο Κοτσολίνο ήταν μέλος μιας ομάδας που «λειτουργεί με διακριτικότητα που υπερβαίνει την απλή σύνεση, αποφεύγοντας να εμφανιστεί πολύ ανοιχτά φιλομαροκινής κατεύθυνσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένη γλώσσα και κρύβοντας χρήματα στα διαμερίσματά τους», όπως αναφέρουν τα έγγραφα.

Εκτός από τα αποδεικτικά στοιχεία που αποκτήθηκαν από την έρευνα που διεξήγαγαν αρχικά οι υπηρεσίες και στη συνέχεια η βελγική αστυνομία, τα έγγραφα περιλαμβάνουν επίσης τις καταθέσεις των συλληφθέντων. Ο Τζιόρτζι δήλωσε πως «υπέθεσε» ότι ο Παντσέρι μπορεί να είχε δώσει στον Κοτσολίνο κάποια χρήματα.

Η θέση του Κοτσολίνο δεν είναι η μόνη που πρέπει να ελέγξει η βελγική αστυνομία. Είναι πιθανό το αίτημα να αφορά και τον Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος συμμετείχε άμεσα στο δίκτυο του Παντσέρι.