Η ιαπωνική ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο, Tepco, η οποία είναι υπεύθυνη για το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, θα ζητήσει κυβερνητική βοήθεια για την καταβολή των αποζημιώσεων στα θύματα της πυρηνικής καταστροφής.Το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, όμως οι αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δις δολάρια.

Ads

Τις τελευταίες εβδομάδες η Tepco, οι πιστωτές της και η κυβέρνηση προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πλάνο που θα επιτρέψει στην εταιρεία να αποκαταστήσει τα θύματα των ζημιών. Σήμερα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Yoshihiko Noda υπαινίχθηκε πως η κυβέρνηση θα προσφέρει κάποιας μορφής στήριξη στην Tepco και πως υπάρχουν διάφοροι τρόποι για κάτι τέτοιο, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιοι είναι αυτοί.

Σημειώνεται ότι η Tepco έχει ήδη αρχίσει να καταβάλλει αποζημιώσεις στους κατοίκους της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο οι οποίοι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανόν η Tepco να χρειαστεί να αυξήσει τα τιμολόγια ρεύματος προκειμένου να πληρώσει τις αποζημιώσεις. Παράλληλα οι μηχανικοί της εταιρείας συνεχίζουν τις προσπάθειες για να ελέγξουν την κατάσταση στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Εν τω μεταξύ, εκατό από τους χιλιάδες εκτοπισμένους της επαρχίας Φουκουσίμα επέστρεψαν την Τρίτη στα σπίτια τους, εντός της απαγορευμένης ζώνης. Η κυβέρνηση, αποφάσισε να επιτρέψει σε 100 κατοίκους της πληγείσας περιοχής να επισκεφθούν για δύο ώρες τα σπίτια τους, ώστε να συλλέξουν προσωπικά τους αντικείμενα. Είναι η πρώτη φορά που κάτοικοι της Φουκουσίμα λαμβάνουν άδεια να μπουν στην απαγορευμένη ζώνη. Οι 100 Ιάπωνες μετέβησαν στην περιοχή με λεωφορεία που είχαν μισθώσει οι αρχές, ενώ όλοι είχαν εξοπλιστεί με κιάλια, ειδικές προστατευτικές φόρμες, μάσκες και ειδικά μηχανήματα μέτρησης της ραδιενέργειας.

Ads

Τους δόθηκε η εντολή να τοποθετήσουν τα προσωπικά αντικείμενα που θα πάρουν από τα σπίτια τους σε ειδικές πλαστικές σακούλες. Όλοι θα εξεταστούν για τυχόν μόλυνση από ραδιενέργεια, αφού εγκαταλείψουν την «απαγορευμένη ζώνη». Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτρέψει ανάλογες επισκέψεις και το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, οι χιλιάδες κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους εξαιτίας του πυρηνικού ατυχήματος φοβούνται ότι ποτέ δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν μόνιμα.

Οι αρχές και η εταιρεία TEPCO υποστηρίζουν ότι για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα χρειαστούν από έξι ώς εννέα μήνες. Παραδέχονται όμως ότι αυτό είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Φουκουσίμα παραμένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς, ενώ πολλοί φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών και φίλων σε άλλες περιοχές.