Το ενδεχόμενο να καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνική ενότητας εξετάζει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, Τάσο Μητσόπουλο.

 
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας πως η κυβέρνηση «παρέλαβε ένα χάος».
 
Όπως αποκάλυψε ο Τάσος Μητσόπουλος ο πρόεδρος της Κύπρου μελετά το ενδεχόμενο να καλέσει τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, να μετάσχουν στην κυβέρνηση για συλλογική αντιμετώπιση της κατάστασης και έξοδο από την οικονομική κρίση, που μαστίζει την Κύπρο.
 

Όπως σημειώνει, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, «δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και ίσως κάναμε και λάθος εκτίμηση για τους φίλους μας στον ευρωπαϊκό χώρο», ενώ επισημαίνει πως πλέον χρειάζεται ένα έκτακτο τριετές σχέδιο δράσης με στόχο την ανάπτυξη.
 
Τέλος δηλώνει πως ευθύνες για την κρίση έχουν πολιτικοί, τραπεζίτες, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και καθιστά σαφές ότι πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και να δοθούν όλα τα στοιχεία για εκροές κεφαλαίων και διαγραφές δανείων στην δημοσιότητα.

Ads

Εν τω μεταξύ ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε πως εντός 15 ημερών θα υιοθετηθούν από το υπουργικό συμβούλιο τα μέτρα που έχουν στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας.
 
Σε ερώτηση ποιο θεωρεί ότι είναι το σημαντικότερο μέτρο, απάντησε «τα κίνητρα για την ανάπτυξη» και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθούν χρήματα στην Κύπρο από την Ελλάδα ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε πως «δεν αναμένουμε κάτι από την Ελλάδα». «Δεν είναι το καθήκον της Ελλάδας αυτό, δεν μας χρωστούν κάτι, πρέπει να αγωνιστούμε μόνοι μας για να οικοδομήσουμε τη νέα εποχή», πρόσθεσε.
 

Νέα λίστα με εταιρείες που «φυγάδευσαν» χρήματα

 
Τέσσερις σελίδες με τα ονόματα 132 εταιρειών και ορισμένων φυσικών προσώπων που απέσυραν το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεών τους σε ευρώ, δολάρια και ρούβλια που διατηρούσαν σε κυπριακές τράπεζες αποκαλύπτει σε δημοσίευμα του το Πρώτο Θέμα.
 
Όπως αναφέρεται στο SigmaLive, οι μεταφορές χρημάτων έγιναν σε διάστημα 15 ημερών και συγκεκριμένα από την 1η μέχρι την 15η Μαρτίου. Την Παρασκευή 15 Μαρτίου, είχε συνεδριάσει το Eurogroup, στο οποίο αποφασίστηκε και επίσημα η επιβολή τέλους στις καταθέσεις εταιρειών και φυσικών προσώπων σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου.
 
Οι συγκεκριμένες 132 εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, απέσυραν το σύνολο των καταθέσεων τους σε ευρώ, δολάρια και ρούβλια, τις οποίες μετέφεραν σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα εκτός Κύπρου.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αποκάλυψη της λίστας, που αποδεικνύει ότι η εκροή καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός Κύπρου έγινε μαζικά, δημιουργεί υποψίες ότι ορισμένοι είχαν εμπιστευτική πληροφόρηση για τις αποφάσεις που θα λαβάνονταν από τις υπόλοιπες 16 χώρες της Ευρωζώνης ως αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της κυπριακής οικονομίας.
 
Στις λίστες βρίσκεται και η εταιρεία Loutsios & Sons Ltd, η οποία μετέφερε καταθέσεις 21 εκ. Ευρώ σε βρετανική τράπεζα, ενώ ο ιδιοκτήτης της εταιρείας έχει συγγενικές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης αρνήθηκε κατηγορηματικά πως η εταιρεία είχε «προνομιακή πληροφόρηση», και έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Την αποκάλυψη της εφημερίδας «Χαραυγή» διέψευσε και η εταιρεία Loutsios & Sons Ltd η οποία με ανακοίνωσή της ζήτησε την αποκατάσταση της αλήθειας. Τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και η αντιπολίτευση ζήτησαν τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Διερευνητική Επιτροπή. 

* Δείτε τις εικόνες: Η πρώτη στήλη είναι ονομάτα εταιρειών και φυσικών προσώπων, στη δεύτερη καταγράφονται τα ποσά που αποσύρθηκαν, στην τρίτη στήλη αναφέρεται το ποσό που αποσύρθηκε στο αντίστοιχο νόμισμα, στην τέταρτη το νόμισμα και στην πέμπτη και τελευταία στήλη αναφέρεται η ημερομηνία της μεταφοράς.

Ads