Νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση. Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού άλλαξαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ παρέμειναν στη θέση τους άλλοι σημαντικοί υπουργοί. Πάντως χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους του Καΐρου επιμένοντας στην παραίτηση Μουμπάρακ που παραμένει στη θέση του προέδρου. Εν τω μεταξύ, εντολή για έναρξη διαλόγου με τις πολιτικές παρατάξεις της χώρας, πήρε από τον Μουμπάρακ ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος σύμφωνα με δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας. Λίγο νωρίτερα, ο αιγυπτιακός στρατός, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΕΝΑ, αναγνώρισε ως δίκαια τα αιτήματα των εξεγερμένων πολιτών και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει πυρ εναντίον τους στην αυριανή μεγάλη διαδήλωση κατά την οποία θα ζητήσουν εκ νέου την παραίτηση Μουμπάρακ.
Οι αλλαγές στην κυβέρνηση
Αναφορικά με τις αλλαγές στην κυβέρνηση, ο Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι προήχθη σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ενώ διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Άμυνας. Ο Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ παραμένει υπουργός Εξωτερικών. Την ίδια ώρα, ο Σαμίρ Μοχάμεντ Ραντουάν διορίσθηκε υπουργός Οικονομικών και η Σαμίχα Φάουζι Ιμπραήμ διορίσθηκε υπουργός Εμπορίου.
Ο στρατηγός Μαχμούντ Ουάγκντι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας του Καΐρου και είχε επίσης διατελέσει επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, διορίσθηκε νέος υπουργός Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν δώσει νωρίτερα πηγές στο πρακτορείο Reuters.
Διαπραγμάτευση με τον στρατό ζητά η Μουσουλμανική Αδελφότητα
Εν τω μεταξύ, η Μουσουλμανική Αδελφότητα θέλει να σχηματίσει μια επιτροπή, με τη συμμετοχή του Ελ Μπαραντέι, για να διαπραγματευθεί με το στρατό, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της. Ο Άλι ΕλΜπαραντέι, ο αδελφός του πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ δήλωσε από την πλευρά του ότι ο αδελφός του δεν έχει ακόμη προσεγγιστεί.
«Ετοιμαζόμαστε να συζητήσουμε το σχηματισμό μιας ευρείας επιτροπής διαπραγμάτευσης για πολιτικά θέματα με τον δρα ΕλΜπαραντέι η οποία θα αντανακλά τη λαϊκή βούληση και θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με το στρατό», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Έσαμ ελ Εριάν. «Η Αδελφότητα δεν λαμβάνει αποφάσεις μόνη της, χωρίς να διαβουλευθεί με άλλες δυνάμεις του έθνους», τόνισε, προσθέτοντας ότι η παράταξη θα προσπαθήσει να έλθει σε επαφή και με άλλες πολιτικές παρατάξεις, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
Συνεχής ενημέρωση:
22.42: Σύμφωνα με το Reuters , ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος, Ομάρ Σουλεϊμάν, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο Μουμπάρακ του ζήτησε να ξεκινήσει διάλογο με όλες τις πολιτικές παρατάξεις της χώρας.
22.00: «Η κρίση στην Αίγυπτο πρέπει να διευθετηθεί με ειρηνικές συνομιλίες μεταξύ όλων των πλευρών στη χώρα, και οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν θέση μεταξύ των πολιτών που διαδηλώνουν στους δρόμους και της κυβέρνησης» ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Ο εκπρόσωπος Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «τα παράπονα του αιγυπτιακού λαού πρέπει να γίνουν κατανοητά και να επιλυθούν».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, απηύθυνε σήμερα έκκληση για «ειρηνική μετάβαση» στην Αίγυπτο. «Πρέπει να υπάρξει ένας ειρηνικός τρόπος να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, μια ειρηνική μετάβαση» τόνισε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
21.22: Αποστάσεις από τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, κρατά η Σοσιαλιστική Διεθνής, σημειώνοντας ότι η προοπτική για πολιτική αλλαγή έλειπε από το διάγγελμά του προς τον αιγυπτιακό λαό.
«Η Σοσιαλιστική Διεθνής ανέμενε ένα μήνυμα από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ προς τον λαό της Αιγύπτου, το οποίο θα παρείχε ένα ξεκάθαρο ‘μονοπάτι’ για αλλαγή, πολιτική, κοινωνική και οικονομική» αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Σημειώνει ότι πολιτική αλλαγή αποτελεί η άρση όλων των περιορισμών για τη διεξαγωγή «ελεύθερων και τίμιων» εκλογών, κάτι που έλειπε από το λόγο του προέδρου Μουμπάρακ, όπως λείπει και από την πολιτική ζωή της Αιγύπτου.
21.16: Μικρός αριθμός Αμερικανών πεζοναυτών έχουν εγκατασταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες στην αμερικανική Πρεσβεία στο Κάιρο. Επιπλέον υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς. Πάντως οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν βία κατά των διαδηλωτών, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η κρατική τηλεόραση. «Η ελευθερία της έκφρασης με ειρηνική μορφή διασφαλίζεται για όλους» τόνισε εκπρόσωπος του στρατού, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ και η κρατική τηλεόραση.
21.14: Δεν θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη για τις 6 Φεβρουαρίου επίσκεψή της στην Ελλάδα, η Χίλαρι Κλίντον, όπως ανακοίνωσε το Στεϊτ Ντιπάρτμεντ. Ο λόγος της ματαίωσης είναι οι εξελίξεις που υπάρχουν στην Τυνησία, την Υεμένη και την Αίγυπτο. Μετά την Ελλάδα η Κλίντον θα επισκεπτόταν την Τουρκία, επίσκεψη που επίσης ανέβαλε.
20.00: Η Μουσουλμανική Αδελφότητα απορρίπτει τη νέα κυβέρνηση και καλεί σε διαδηλώσεις μέχρι την πτώση του καθεστώτος. Το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, απέρριψε τη νέα κυβέρνηση της χώρας σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες μετά το σχηματισμό της από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ σήμερα, έβδομη ημέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
«Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δηλώνει την απόλυτη αντίθεσή της στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που δεν σέβεται την επιθυμία του λαού» αναφέρει η ανακοίνωση και «καλεί το λαό να συνεχίσει και να συμμετέχει στις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Αίγυπτο ώστε όλο το καθεστώς, ο πρόεδρος, το κόμμα, οι υπουργοί και το κοινοβούλιο, να αποχωρήσει από την εξουσία».
19.45: Περίπου 800 στρατιωτικούς στη χερσόνησο του Σινά, μετακίνησε η Αίγυπτος με τη συγκατάθεση του Ισραήλ για να ενισχύσει την ασφάλεια, καθώς οι διαμαρτυρίες με στόχο την ανατροπή του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Αίγυπτο. Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, η άδεια δόθηκε ως απάντηση σε σχετικό αίτημα από το Κάιρο.
19.28: «Ουσιαστικές, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» που θα οδηγήσουν στη διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών στην Αίγυπτο ζήτησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών. Σε διακήρυξη που υιοθέτησαν, οι υπουργοί καλούν τις αιγυπτιακές αρχές να προχωρήσουν «σε ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας μέσω μίας κυβέρνησης συνασπισμού που θα οδηγήσει σε μία πραγματική διαδικασία ουσιαστικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων». Παράλληλα καταδικάζουν καταδικάζουν τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αίγυπτο και απευθύνουν έκκληση στις αρχές της χώρας να «απελευθερώσουν αμέσως όλους όσοι διαδήλωναν ειρηνικά και συνελήφθησαν.
18.35:Οι διαδηλωτές στην Πλατεία Tahrir δεν είναι ευχαριστημένοι από το νέο υπουργικό συμβούλιο που ορκίστηκε στη χώρα. Συγγενής του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε στο BBC ότι καλεί όλους τους Αιγύπτιους σε όλη τη χώρα να βγούνε στους δρόμους. Εν τω μεταξύ, στην πλατεία συρρέει πλήθος κόσμου αψηφώντας για μια ακόμη φορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι στρατιωτικά ελικόπτερα κάνουν συνεχείς διαδρομές πάνω από τους συγκεντρωμένους. Υπάρχουν επιπλέον αναφορές ότι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στους δρόμους αποφεύγοντας, ωστόσο, την πλατεία. Επιπλέον πληροφορίες λένε ότι οι υποστηρικτές του Mubarak θα οργανώσουν αύριο αντί-πορεία.
18.19:«Εθνική αποστολή» σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή χαρακτήρισε τα καθήκοντά του ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου Σαμίρ, σε δηλώσεις του στο Reuters. Το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ορκιστεί σήμερα.
Στο μεταξύ από μέλος της επιτροπής υποστήριξης του αντιφρονούντος Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι έγινε γνωστό ότι μια «πορεία ενός εκατομμυρίου ατόμων έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη στην Αλεξάνδρεια» μετά από έκκληση του κινήματος αμφισβήτησης που ζητεί την πτώση του καθεστώτος.
17.29: Αύριο, Τρίτη ξεκινά ο επαναπατρισμός των Ελλήνων της Αιγύπτου, που επιθυμούν να γυρίσουν στην Ελλάδα. Τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να αναχωρήσουν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας την Τρίτη στις 9 π.μ. Την επιχείρηση επαναπατρισμού θα συντονίσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος θα επιβαίνει του πρώτου αεροσκάφους που θα αναχωρήσει.
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας που επιθυμούν να επαναπατριστούν έφτασε τους 200. Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας Γιάννης Τσιόκας έκανε έκκληση για την άμεση ανταπόκριση των ελληνικών αρχών για την αποστολή αεροπλάνων, «αλλιώς κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Πρόσθεσε ότι η ελληνική κοινότητα Αλεξάνδρειας αναλαμβάνει με δική της ευθύνη να μεταφέρει τους παροίκους στο αεροδρόμιο.
17.00: Η κυκλοφορία των σιδηροδρόμων σταμάτησε στην Αίγυπτο, παραμονή της πραγματοποίησης μιας μεγάλης διαδήλωσης, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Η κίνηση αυτή αντιμετωπίζεται από τους διαδηλωτές ως προσπάθεια της κυβέρνησης να τους εμποδίσει να οργανωθούν, καθώς το Ίντερνετ εξακολουθεί να μην λειτουργεί στη χώρα και οι τηλεφωνικές υπηρεσίες αποστολής σύντομων μηνυμάτων λειτουργούν μόνο σποραδικά.
16.59: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι έξι δημοσιογράφοι της αγγλικής υπηρεσίας του Αλ Τζαζίρα που είχαν συλληφθεί νωρίτερα σήμερα στο Κάιρο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο διευκρίνισε ότι ήταν έξι κι όχι πέντε, όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα. Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας κατέσχεσαν μια κάμερα από το προσωπικό του δικτύου, προσέθεσε το Αλ Τζαζίρα, το οποίο μετέδωσε την είδηση για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων του με έκτακτο δελτίο στο αραβικό του δίκτυο.
Αναστέλλουν τη λειτουργία τους εταιρείες
Εν τω μεταξύ, πολλές ξένες κυβερνήσεις και τουριστικά πρακτορεία επισπεύδουν σήμερα την απομάκρυνση των υπηκόων τους που ζουν μόνιμα ή προσωρινά στην Αίγυπτο, ενώ πολλοί ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διακόψει ήδη κάθε δραστηριότητά τους στην αραβική χώρα, όπου η άνευ προηγουμένου κοινωνική εξέγερση κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ διογκώνεται και έχει προκαλέσει τουλάχιστον 125 νεκρούς σε έξι ημέρες.
Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για Προξενικές Υποθέσεις Τζάνις Τζέικομπς τόνισε πως σήμερα απογειώθηκε η πρώτη κυβερνητικά οργανωμένη πτήση με 42 Αμερικανούς και πρόσθεσε πως 2.400 αμερικανοί υπήκοοι έχουν ζητήσει να αναχωρήσουν από τη χώρα. Η ίδια δήλωσε πως αναμένει ότι αίτημα για απομάκρυνσή τους από την εμπρηστική κατάσταση θα καταθέσουν οι περισσότεροι από τους 52.000 συμπατριώτες της που βρίσκονται δηλωμένοι στην κατάσταση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο.
Πολλές ακόμη χώρες, εξόν από τις ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη, ο Λίβανος, η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία, και η Αυστραλία έχουν αποστείλει αεροσκάφη για να παραλάβουν τους υπηκόους τους.
Παράλληλα, πολλές εταιρείες -με ηχηρότερο παράδειγμα αυτό του δανικού πετρελαϊκού γίγαντα A.P.Moeller-Maersk, της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge, της επίσης γαλλικής Credit Agricole, France Telecom και της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan και η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Λουκόιλ-έχουν αποφασίσει να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους λόγω της εκτραχυνθείσας κατάστασης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >