Κρίνοντας ότι η Ουγγαρία δεν έλαβε επαρκή μέτρα για να διορθώσει το υπερβολικό δημοσιονομικό της έλλειμμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της χώρας. Αντιθέτως, έκρινε ότι η Κύπρος, η Μάλτα, η Πολωνία και το Βέλγιο έλαβαν «αποτελεσματική δράση» για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους, σημειώνοντας ωστόσο, ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία των χωρών αυτών εξακολουθούν να βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση.

Ads

 
Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφαρμόζει τους νέους κανόνες του ενισχυμένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, γνωστό και ως «πακέτο των έξι», το οποίο προβλέπει νέους αυστηρούς κανόνες για την οικονομική και δημοσιονομική εποπτεία και τέθηκε σε εφαρμογή στις 13 Δεκεμβρίου 2011. Το «πακέτο των έξι» έχει ένα διορθωτικό σκέλος, το οποίο θα τίθεται σε εφαρμογή όταν μία χώρα – μέλος εμφανίσει έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ της και ένα «προληπτικό» σκέλος με πιθανές κυρώσεις για τις χώρες που ξεπερνούν το όριο του 3%.
 
Ειδικότερα για την Ουγγαρία, η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει: «Η Ουγγαρία δεν έλαβε αποτελεσματική δράση, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ της, κατά τρόπο βιώσιμο». Σύμφωνα με το Άρθρο 126(8) της Συνθήκης της ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο να απευθύνει στην Ουγγαρία νέες συστάσεις (Άρθρο 126(7) της Συνθήκης), με σκοπό να μειωθεί το υπερβολικό έλλειμμα της χώρας.
 
Παρουσιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ουγγαρία, ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Επίτροπος, Όλι Ρεν, δήλωσε: «Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στα δημόσια οικονομικά των χωρών της ΕΕ. Είχα προειδοποιήσει, πριν από ένα περίπου μήνα, ότι είμαι αποφασισμένος, από την πρώτη κιόλας μέρα, να κάνω πλήρη χρήση των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουμε στη διάθεσή μας, και αυτό κάνω».
 
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ουγγαρία, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι η ποινή που θα μπορούσε να προταθεί για τη χώρα, είναι η αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής, από το 2013 και μετά.
 
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2011 η Ουγγαρία, η Κύπρος, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Μάλτα έλαβαν προειδοποιητικές επιστολές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διόρθωση των υπερβολικών τους ελλειμμάτων. Οι πέντε χώρες απάντησαν στην Επιτροπή, προσδιορίζοντας τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν, προκειμένου να μειώσουν, τάχιστα και κατά τρόπο βιώσιμο, τα υπερβολικά τους ελλείμματα.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ουγγαρίας προβλέπεται να φτάσει το 3,25 % του ΑΕΠ το 2013, αν δεν ληφθούν υπόψη πιθανές αρνητικές μακροοικονομικές εξελίξεις.