Κοινοβουλευτική έρευνα ζήτησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές (τρίτος με 24,93%) Γιώργος Λιλλήκας σχετικά με τις πληροφορίες που αναφέρουν πως λίγες ημέρες πριν απόφαση του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων υπήρξε εκροή μεγάλων κεφαλαίων.

Ads

 
«Μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι φήμες για απόσυρση καταθέσεων από κυπριακές τράπεζες από κάποιες κυπριακές και ξένες εταιρείες», ανέφερε ο Γιώργος Λιλλήκας.
 
Σημειώνεται πως δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρει πως συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και οικονομικοί παράγοντες, απέσυραν τις τελευταίες δύο εβδομάδες τεράστια ποσά από κυπριακές τράπεζες και να τα μετέφεραν στο εξωτερικό.
 
«Παρά τις εξ αντιθέτου διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων, αυτοί οι άνθρωποι γνώριζαν ότι βρισκόταν στο τραπέζι το επικείμενο «κούρεμα» στις καταθέσεις και ότι οι Γερμανοί θα πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση και ότι υπήρχε ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να περάσει το κούρεμα», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε πως τόσο ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας όσο και η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που έκανε «για να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των εταιρειών και των φυσικών προσώπων που απέσυραν καταθέσεις τους λίγες μέρες πριν την απόφαση του Γιούρογκρουπ γιατί είχαν προνομιακή πληροφόρηση».
 
Εν τω μεταξύ η κυπριακή ιστοσελίδα SigmaLive δημοσιεύει επιστολή Γερμανικού Συμβουλευτικού Γραφείου με την οποία καλείται κύπριος καταθέτης να μεταφέρει τα χρήματά του στη Γερμανία λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.
 
Ο πολίτης που έλαβε την εν λόγω επιστολή από το γερμανικό γραφείο κατήγγειλε το περιστατικό στο Sigmalive και ζήτησε από τους αρμόδιους να αναλάβουν δράση. Μεταξύ άλλων προτείνεται στον πελάτη επιτόκιο 3-4%  για καταθέσεις 50 χιλιάδων ευρώ και άνω. Μάλιστα δίνεται χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 30 Απριλίου του 2013. To SigmaLive αναφέρει πως «κρούση» από γερμανικά συμβουλευτικά γραφεία δέχθηκαν και άλλοι πολίτες.