Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας υποσχέθηκε στο σημερινό του τηλεοπτικό διάγγελμα πως θα αποδοθούν ευθύνες από το ανώτατο μέχρι το χαμηλότερο επίπεδο για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς. Στον κυπριακό Τύπο, από την άλλη, νέα στοιχεία εμφανίζονται συνεχώς σχετικά με τις ευθύνες και το χειρισμό των εμπορευμάτων πυρίτιδας στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου.

Ads

Κυπριακά δημοσιεύματα περί ευθυνών

Η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» επικαλείται στοιχεία, που καταδεικνύουν πως ο υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού δύο 24ωρα πριν από το μοιραίο συμβάν διαβεβαίωνε τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου Κώστα Παπακώστα, παρουσία και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Πέτρου Τσαλικίδη, ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας από το κατασχεθέν στρατιωτικό υλικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο», την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς συναντήθηκαν με τον κ. Παπακώστα, στο γραφείο του τελευταίου, στο υπουργείο Άμυνας.

Ο κ. Παπακώστας ρώτησε για την πορεία σχετικής έκθεσης που είχε ζητήσει επί του θέματος, μετά την αρχική πληροφόρηση που του δόθηκε για ένα προβληματικό εμπορευματοκιβώτιο. Η έκθεση περιείχε σαφείς αναφορές υποτίμησης του βαθμού επικινδυνότητάς του.

Ads

Εν τω μεταξύ, φωτογραφίες του εν λόγω παραμορφωμένου εμπορευματοκιβωτίου δημοσιεύτηκαν χθες Τετάρτη, στην εφημερίδα «Ο Πολίτης». Οι φωτογραφίες είχαν ληφθεί στις 6 Ιουλίου μετά από επιτόπια επίσκεψη αξιωματικών του ΓΕΕΦ στη ναυτική βάση στο Μαρί και αποτύπωναν τον τεράστιο βαθμό επικινδυνότητας. Ήταν ευκρινές το πόσο είχε διογκωθεί το εμπορευματοκιβώτιο από τις εσωτερικές εκρήξεις πυρίτιδα.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν δόθηκαν ποτέ στον Κύπριο υπουργό Άμυνας.

Σύσκεψη 10ης Φεβρουαρίου

Από την άλλη, η εφημερίδα «Ο Πολίτης» δημοσιεύει πρακτικό σύσκεψης της 10ης Φεβρουαρίου του 2011 στο υπουργείο Άμυνας στη Λευκοσία. Από τα πρακτικά προκύπτει πως ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς ήταν ξεκάθαρος για τους κινδύνους που υπήρχαν μιλώντας για το ενδεχόμενο έκρηξης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού φέρεται να αδιαφόρησε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για τον κίνδυνο έκρηξης και ζήτησε να γίνει εξέταση της πυρίτιδας για τυχόν αλλοίωση αλλά και την εξέταση για την τιμή που θα μπορούσε να πωληθεί.

Από την άλλη, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Λεωνίδας Παντελίδης πρότεινε να απευθυνθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να απαλλαγεί από τα εμπορευματοκιβώτια.

Έκτοτε δεν έγινε καμία ουσιαστική ενέργεια με την τραγική κατάληξη της έκρηξης της αποθηκευμένης πυρίτιδας στις 12 Ιουλίου.

Διάγγελμα Χριστόφια

Μετά τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των νεκρών, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ανακοίνωσε το διορισμό του νομικού Πόλυ Πολυβίου ως μονομελούς ανεξάρτητης επιτροπής διερεύνησης. Τόνισε ότι η ευθύνη του θα είναι να ερευνήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όλες ανεξαιρέτως τις πτυχές και όλα τα συμβάντα για την τραγωδία.

Πρόσθεσε πως το έργο της αναζήτησης τυχόν ποινικών ευθυνών έχει ανατεθεί στην Αστυνομία.

Άλλος «στόχος» της κυπριακής κυβέρνησης είναι «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του λαού στους θεσμούς και τους νόμους του κράτους, που έχει τρωθεί μετά τα τραγικά γεγονότα στη ναυτική βάση»

Υπογράμμισε δε πως «δεν μπορεί κανείς να αναγορεύει εαυτόν σε δικαστή, να δικάζει και να καταδικάζει. Ούτε και μπορεί ακραίες εθνικιστικές ακροδεξιές ομάδες να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την πίκρα των πολιτών για να οχλαγωγούν, να επιχειρούν να κάψουν το Προεδρικό και να αμαυρώνουν ειρηνικές εκδηλώσεις, που αποτελούν δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών, το οποίο σεβόμαστε και υπερασπιζόμαστε».

Συνέδεσε μάλιστα τη στοχοποίηση του Προεδρικού Μεγάρου με «τις μέρες των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της εισβολής».

Αντιδράσεις στο διάγγελμα Χριστόφια

Την αντίδραση των κυπριακών κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ προκάλεσε το διάγγελμα Χριστόφια, ενώ το ΑΚΕΛ ανέφερε πως ο Κύπριος πρόεδρος μίλησε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι τα μεγάλα «γιατί» παραμένουν και επέκρινε τον πρόεδρο Χριστόφια ότι «αρκέστηκε σε υποσχέσεις και ευχολόγια», ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου θεωρεί ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, αν ο πρόεδρος Χριστόφιας γνώριζε για την επικινδυνότητα του φορτίου. Τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει το ΔΗΚΟ είναι να τιμωρηθούν οι ένοχοι ανεξαρτήτως από ποιό πολιτικό χώρο προέρχονται.

Ο ευρωβουλευτής και αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κούλλης Μαυρονικόλας χαρακτήρισε «ατυχή τη διασύνδεση που έκανε ο πρόεδρος Χριστόφιας ανάμεσα στις εκδηλώσεις αγανάκτησης των πολιτών με τη χούντα και την ΕΟΚΑ Β». Είπε επίσης ότι ανέμενε από τον Κύπριο πρόεδρο να πει ευθαρσώς αν γνώριζε για την επικινδυνότητα του φορτίου.

Το ΕΥΡΩΚΟ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας στο διάγγελμά του «δεν ζήτησε ούτε ένα συγγνώμη, αντίθετα, επιχείρησε να δραπετεύσει των δικών του ευθυνών».

Γεννήτριες ζητά από την Κομισιόν η Κύπρος

Στο μεταξύ, η Κύπρος ζήτησε την Πέμπτη τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ηλεκτροδότησης που προκάλεσε η έκρηξη. Ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Κύπρου για παροχή γεννητριών, η Κομισιόν ζήτησε τη σύσταση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, για αποτίμηση της έκτασης της καταστροφής, και συνεργασία με τις κυπριακές αρχές για την αποκατάσταση των ζημιών στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Βασιλικού.

Ο πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Χάρης Θράσου δήλωσε πως θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος θα χρειαστεί για να επαναλειτουργήσει πλήρως ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στο Βασιλικό, αναφέροντας παράλληλα ότι άρχισε η κατεδάφιση των επικίνδυνων κτιρίων και με την ολοκλήρωσή της θα γίνει εκτίμηση των ζημιών από την έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς. Επίσης, ανέφερε ότι πολύ μικρότερες είναι οι ζημιές στο σταθμό αφαλάτωσης της ΑΗΚ στην περιοχή Βασιλικού και πρόσθεσε ότι υπάρχει κάποια ελπίδα να μην σημειώθηκε βλάβη στην πέμπτη μονάδα παραγωγής του σταθμού.