Ο νέος υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας παρουσίασε επτά νομοσχέδια, τα οποία θα τεθούν προς ψήφιση σε έκτακτη συνεδρίαση της 25ης Αυγούστου, δηλώνοντας ότι υπάρχει τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με απώτερο στόχο να μηδενιστεί το έλλειμμα το 2013.

Ads

Για το 2011, όπως ανέφερε ο κ. Καζαμίας, ο στόχος είναι να μειωθεί στο 4% έως 4,5% και το 2012 στο 2% έως 2,5%, για να φθάσει το 2013 στο μηδέν.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι:

1. Η κατάργηση των επαγγελματικών ταμείων συντάξεων για τους νεοεισερχομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η καθιέρωση ενός ενιαίου ασφαλιστικού συστήματος με φορέα το υφιστάμενο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για όλους τους εργαζομένους, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
2. Η μείωση των κλιμάκων εισδοχής στο δημόσιο κατά 10% με ταυτόχρονη σύσταση Ταμείου Προνοίας.
3. Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα που θα ανέρχεται στο 3% για τα επόμενα τρία χρόνια, ή και περισσότερα αν χρειαστεί, ώστε να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου 22 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι το τέλος του 2012, 90 εκατ.. Επίσης θα κληθούν να συνεισφέρουν 2% στο Ταμείο Χηρών και Ορφανών από το σημερινό ύψους του 0,75%.
4. Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 15% στο 17% με στόχο την είσπραξη 20 εκατ. ευρώ φέτος και 130 εκατ. τον ερχόμενο χρόνο.
5. Η αύξηση της φορολογίας επί των τόκων των καταθέσεων από 10% σε 15%, καθώς και αύξηση της φορολογίας επί των κερδών των εταιρειών από 15% σε 17%.
6. Η αύξηση του συντελεστή του Φόρου Εισοδήματος, για εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ από το 30% στο 35%.
7. Η επιβολή εισφοράς 350 ευρώ τον χρόνο σε κάθε εγγεγραμμένη εταιρεία, μέτρο που θα αποφέρει έσοδα 70 εκατ. ευρώ, ο διπλασιασμός του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας και η αναθεώρηση της αξίας των ακινήτων.

Ads

Ακόμη ο Κίκης Καζαμίας τόνισε ότι ετοιμάζεται σειρά από άλλα νομοσχέδια που θα προβλέπουν κατάργηση ημικρατικών οργανισμών, αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, κατάργηση κενών θέσεων και πάγωμα προσλήψεων. Συγχρόνως, με τον προϋπολογισμό του 2012 αναμένεται να υπάρξουν προτάσεις για κατάργηση της ΑΤΑ στις συντάξεις στο δημόσιο, όταν δίνονται γενικές αυξήσεις. Ο ίδιος τόνισε ότι θα θα περικοπούν 200 εκατομμύρια ευρώ από τις κοινωνικές παροχές και θα μειωθούν τα δημόσια βοηθήματα κατά 40 εκατ. ευρώ.

Η υποβάθμιση από τον Fitch

Κατά δύο βαθμίδες “έριξε” την πιστοληπτική αξιολόγηση που δίνει στην οικονομία της Κύπρου, ο αμερικανικός οίκος Fitch, ο οποίος προειδοποίησε ότι η χώρα ενδέχεται να βρεθεί σε αδυναμία να εξυπηρετήσει το χρέος της δανειζόμενη από τις αγορές, εκφράζοντας έτσι την εκτίμηση ότι θα αναγκαστεί να προσφύγει σε έξωθεν βοήθεια.

Ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου στο BBB, ενώ τροποποίησε την αξιολόγησή του για την προοπτική της κυπριακής οικονομίας σε “αρνητική”. Προσθέτει ότι η χώρα μέλος της ΕΕ “δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις διεθνείς δανειακές αγορές” προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.

Η απόφαση αυτή του οίκου Fitch ακολουθεί τις ανάλογες κινήσεις του Moody’s και του Standard & Poor’s, οι οποίοι υποβάθμισαν επίσης το αξιόχρεο της χώρας στα τέλη Ιουλίου. Η αξιολόγηση του Moody’s είναι Baa1 και του S&P ΒΒΒ+.

Πρόσφατα επίσης, η κεντρική Τράπεζα της χώρας εξέπεμψε SOS, μιλώντας για “ορατή προοπτική ένταξης της χώρας στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ” αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα. “Με την αδράνειά μας θέτουμε σε κίνδυνο την ικανότητα αναχρηματοδότησης του κράτους και οι συνέπειες θα είναι άμεσες και σοβαρές” ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Μετά την ανακοίνωση – προειδοποίηση εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει συζήτηση για στήριξη της Κύπρου.