Την εκτίμηση ότι οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές στην Κύπρο δεν θα αρθούν πλήρως προτού περάσει σχεδόν ένας μήνας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Κασουλίδης, όπως μεταδίδει το Reuters. Την εξαίρεση των καταθέσεων της κυβέρνησης, των δήμων, αλλά και των πανεπιστημίων από το «κούρεμα» ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η απόφαση πάρθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο επίσης αποφάσισε τη διασφάλιση των ταμείων πρόνοιας στη Λαϊκή Τράπεζα, όπως και τη δημιουργία διαιτητικού δικαστηρίου για τους κατόχους αξιογράφων. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ο διορισμός ερευνητικής επιτροπής για την αναζήτηση ευθυνών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα.
 

Ads

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αμβλύνει τις επιπτώσεις της κρίσης που έπληξε τον τραπεζικό τομέα, ύστερα από διαπραγμάτευση με την τρόικα, εξασφάλισε εξαιρέσεις καταθέσεων από την απομείωση, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Eurogroup.
 
Έτσι, εξαιρούνται οι καταθέσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης, των τοπικών Αρχών και των Πανεπιστημίων, ενώ σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, σε αυτές τις καταθέσεις περιλαμβάνονται και κονδύλια που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα με την ΕΕ έργα ανάπτυξης.
 
Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση αποφάσισε τη διασφάλιση των ταμείων πρόνοιας στη Λαϊκή Τράπεζα, όπως και τη δημιουργία διαιτητικού δικαστηρίου για τους κατόχους των αξιογράφων.
 
Ανακοινώθηκε επίσης ο διορισμός ερευνητικής επιτροπής για την αναζήτηση τυχόν αστικών, ποινικών και πολιτικών ευθυνών για τα τεκταινόμενα στο τραπεζικό σύστημα.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προεδρίας, Κωνσταντίνος Πετρίδης, η επιτροπή αποτελείται από τρεις καταξιωμένους δικαστικούς. Πρόεδρος είναι ο Γεώργιος Πικής και μέλη οι Παναγιώτης Καλλής και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης.

«Οι όροι εντολής της ερευνητικής επιτροπής είναι ευρύτατοι. Καλύπτουν όλο το φάσμα των αποφάσεων, των ενεργειών ή παραλήψεων, σε όλα τα επίπεδα. Από τις πολιτικές αποφάσεις μέχρι τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και των εποπτικών αρχών και όσων άλλων η επιτροπή κρίνει ότι πρέπει να ερευνήσει. Θα αναζητηθούν ποινικές, αστικές και πολιτικές ευθύνες» δήλωσε ο κ. Πετρίδης.

Ads

Τι θα εξετάσει η διερευνητική επιτροπή για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου

 
Τέλος, ανακοινώθηκε η μείωση του μισθού των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου κατά 20%, ενώ, όπως είπε ο κ. Πετρίδης, ο Προέδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης έχει ζητήσει τη μείωση των απολαβών του κατά 25%.

Αναβλήθηκε η συζήτηση για το θέμα του κεντρικού τραπεζίτη

Ικανοποίηση Αναστασιάδη για τη «συνετή στάση» των Κυπρίων
 
Τις ευχαριστίες του προς τους κύπριους πολίτες, για την «συνετή στάση» που επιδεικνύουν κατά τις τραπεζικές συναλλαγές τους εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
«Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες για την συνετή στάση που τηρούν σήμερα προσερχόμενοι στις τράπεζες, στηρίζομαι στην ωριμότητα των Κυπρίων», ανέφερε ο κύπριος πρόεδρος σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
 
Στο μεταξύ, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας άνοιξαν σήμερα οι κυπριακές τράπεζες, που παρέμεναν κλειστές από τις 15 Μαρτίου. Αστυνομικοί και ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης επιστρατεύθηκαν, καθώς εκφράζονταν φόβοι επεισοδίων από αγανακτισμένους πολίτες λόγω του παρατεταμένου κλεισίματος των τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και των πρωτοφανών περιορισμών που επιβλήθηκαν στις συναλλαγές και στην κίνηση των κεφαλαίων.