Μετά από 45 χρόνια αναμονής των κατοίκων της περιοχής Κάτω Πύργου – Λιμνίτη, ανοίγει σήμερα το οδόφραγμα Λιμνίτη, εξέλιξη η οποία αναμένεται να δώσει νέα πνοή για πρόοδο και συνεργασία.

Ads

Η τελετή διάνοιξης του οδοφράγματος Λιμνίτη είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί και σε αυτήν θα παραστούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο, Φρανκ Ούρμπανιτς και ο αναπληρωτής Διευθυντής του περιφερειακού γραφείου της UNDP, Χαολιάγκ Ξου.

Μετά του χαιρετισμούς των επισήμων θα ακολουθήσει η κοπή της κορδέλας και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν καφενεία στον κατεχόμενο Λιμνίτη και στον Κάτω Πύργο.

Το όλο έργο, αξίας 4.300.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ο δρόμος, συνολικού μήκους 5,7 χιλιομέτρων, θα συνδέει τον Κάτω Πύργο με τη Λευκωσία μέσω του Λιμνίτη.

Ads

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του έργου, έγινε ανακατασκευή, ευθυγράμμιση και διαπλάτυνση του δρόμου. Στη νεκρή ζώνη, έγινε απαλλοτρίωση γης. Το κόστος για την ευθυγράμμιση του δρόμου και τις αποζημιώσεις κατέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο δρόμος περιλαμβάνει ένα κομμάτι μήκους 2.2 χλμ εντός της νεκρής ζώνης και 4.5 χλμ εκτός αυτής. Το έργο ανέλαβε κοινοπραξία ε/κ και τ/κ εταιρειών υπό την ονομασία FAP – TARMAC.

Η όλη προσπάθεια για διάνοιξη του οδοφράγματος ήταν μακρά και χρειάστηκαν αρκετές προσπάθειες σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Αρχικά ήταν οι αντιδράσεις του κατοχικού στρατού ο οποίος διαφωνούσε με μια τέτοια εξέλιξη, εν συνεχεία η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων πρόβαλλε διάφορα προσκόμματα επιζητώντας ανταλλάγματα για τη διάνοιξη άλλων οδοφραγμάτων.

Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε η διαδικασία προσφορών αρχικά για το σχεδιασμό και εν συνεχεία για την κατασκευή του έργου. Και σ’ αυτή την περίπτωση η τουρκική πλευρά προέβαλλε διάφορα προσκόμματα. Τελικά στις 29 περασμένου Μαρτίου ο πρόεδρος Χριστόφιας με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εγκαινίασαν στο ίδιο σημείο την έναρξη των έργων.

Αλλά και η διαδικασία κατασκευής του δρόμου που θα ενώνει τον Κάτω Πύργο με τον κατεχόμενο Λιμνίτη είχε τις δυσκολίες του, αφού υπήρξε και σ’ αυτή την περίπτωση καθυστέρηση. Το κομμάτι του δρόμου από τον Κάτω Πύργο μέχρι και το κατοχικό οδόφραγμα ολοκληρώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ στην πλευρά των κατεχομένων είναι σχεδόν έτοιμο. Απομένει ένα κομμάτι 300 μέτρων περίπου λόγω προβλήματος που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο τα εγκαίνια δεν μπορούσαν να αναβληθούν.