Εξαφανίστηκε από την Κύπρο ο ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, ο οποίος ήταν ύποπτος μαζί με 10 ακόμη άτομα που συνελήφθησαν στις ΗΠΑ με την ίδια κατηγορία. «Οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ δεν πρέπει να πληγούν» τόνισε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι γύρω από ψυχροπολεμικό αυτό περιστατικό.

Ads

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συνελήφθησαν στη χώρα 10 άτομα ύποπτα για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Οι ύποπτοι φέρονται να αναζητούσαν πληροφορίες για ζητήματα που αφορούν από τα πυρηνικά όπλα μέχρι τις αγορές και τους εργαζόμενους της CIA. «Περιμένουμε ότι η σύλληψη μίας ομάδας ατόμων στις ΗΠΑ, τα οποία είναι ύποπτα για κατασκοπεία, δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας», δήλωνε την επόμενη μέρα το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ένα 11ο άτομο συνελήφθη για την ίδια υπόθεση στην Κύπρο και αποφυλακίστηκε με εγγύηση μέχρι να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Ωστόσο όπως έγινε γνωστό χθες, Τετάρτη, ο ύποπτος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Πρόκειται για τον Καναδό πολίτη, Ρόμπερτ Μέτσος, ηλικίας περίπου 55 ετών, ο οποίος εμφανίζεται ως μεταφορέας χρημάτων σε άλλους εκ των συλληφθέντων.

Ο Μέτσος επρόκειτο να εμφανιστεί σε αστυνομικό τμήμα στη Λάρνακα, ωστόσο δεν προσήλθε, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για παραβίαση των όρων της εγγύησης. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, ο Καναδός «αναζητήθηκε και δεν εντοπίστηκε, και έχει κινηθεί η διαδικασία έκδοσης εντάλματος σύλληψης του, για παρακοή διατάγματος δικαστηρίου». Εκτιμάται ότι ο Καναδός θα πέρασε στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για να αποφύγει την έκδοση του στις ΗΠΑ.

Ads

Ο ύποπτος είχε αρχικά συλληφθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ενώ επιχειρούσε να ταξιδέψει στην Βουδαπέστη. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ο ίδιος είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ το 2004 μεταφέροντας βαλίτσες με χρήματα. Οι λοιποί ύποπτοι ζούσαν στις ΗΠΑ για χρόνια και όλοι θεωρείται ότι είχαν εκπαιδευτεί από την SVR, τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών.