Για τον Ρ. Τ. Ερντογάν το κουβάρι των ελληνοτουρκικών θα μπλέκεται όλο και περισσότερο όσο δεν ανατρέπεται η κατάσταση στην Κύπρο. Δεν τον ενδιαφέρει τόσο αυτή καθαυτή η επίλυση του κυπριακού όσο η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που κρύβονται στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Ads

Στον πρώτο γύρο των τουρκοκυπριακών εκλογών επικράτησε ο  «εκλεκτός» του «Ερντογάν» Ερσίν Τατάρ απέναντι στον σημερινό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή. Στην ελληνική και την κυπριακή διπλωματία γνωρίζουν πολύ καλά ότι μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα θα ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις για επανέναρξη συνομιλιών πιθανώς με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και επιδιαιτησία.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν έχει κάνει ήδη γνωστούς τους όρους του στις Βρυξέλλες: Συζητά μόνο για εκ περιτροπής προεδρία και βέτο σε κάθε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, συζητά άρση του καθεστώτος εγγυήσεων, αλλά δεν συζητά αποχώρηση του κατοχικού στρατού παρά μόνο στη βάση ενός χαοτικά μακροπρόθεσμου πλάνου.

Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί συμβιβασμός, πόσο μάλλον όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει μειωθεί η επιθυμία των Ελληνοκυπρίων για επανένωση του νησιού και ενώ ο υπέρμαχος του σχεδίου Ανάν Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης έχει υιοθετήσει σκληρή στάση προτάσσοντας το διακύβευμα του ενεργειακού πλούτου.

Ads

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr, έχει διαμηνύσει προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να επισημοποιηθεί η διχοτόμηση και να υπάρχει διαπραγμάτευση μόνο για τις γεωτρήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση κρύβεται, σταθερά, πίσω από την Λευκωσία και δεν τη στήριξε πραγματικά στο αίτημα της να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ με αποτέλεσμα η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να αποδειχθεί εντελώς ανώδυνη για την Αγκυρα.

Στο μεταξύ δεν έχει ενημερώσει τα κόμματα της Βουλής για το περιεχόμενο της ελληνοτουρκικής συμφωνίας στο ΝΑΤΟ ούτε εξηγεί γιατί καθυστερεί η έναρξη των διερευνητικών επαφών που πομπωδώς προαναγγέλθηκαν. Αλλά τα εύκολα τελειώνουν. Η ώρα της κρίσης για τα ελληνοτουρκικά πλησιάζει. Και μάλλον ο νέος γύρος σεναριολογίας για πρόωρες εκλογές συνδέεται και με αυτή τη διπλωματική συνθήκη.