Ανθρωποκτονία από πυροβολισμούς είναι η αιτία θανάτου του Αφροαμερικανού Ρεϊσαρντ Μπρουκς, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην Ατλάντα το βράδυ της Παρασκευής, μόλις 20 ημέρες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, που πυροδότησε εκτεταμένες κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ads

Τον Μπρουκς σκότωσε λευκός αστυνομικός και η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ότι ο θάνατός οφείλεται στην απώλεια αίματος και τους τραυματισμούς στα όργανα που προκλήθηκαν από τις δύο σφαίρες που δέχθηκε. «Η αιτία του θανάτου του ήταν ανθρωποκτονία», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ιατροδικαστή.

Ο θάνατος του Μπρουκς, που έχει καταγραφεί σε βίντεο μάρτυρα του περιστατικού, αναζωπύρωσε τις διαδηλώσεις στην Ατλάντα, ενώ οδήγησε την αρχηγό της αστυνομίας, Έρικα Σιλντς, σε παραίτηση. Ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε αποπέμφθηκε από το σώμα, ενώ ο συνάδελφός του έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

image

Ads

Το χρονικό

Η αστυνομία κλήθηκε σε κατάστημα της αλυσίδας ταχυφαγείων Wendy’s την Παρασκευή διότι κάποιος οδηγός είχε αποκοιμηθεί στην ουρά όπου περίμεναν οι πελάτες μέσα στα αυτοκίνητά τους για να δώσουν και να πάρουν τις παραγγελίες τους.

Αρχικά ο Μπρουκς συνεργάστηκε με τους αστυνομικούς, δέχθηκε να υποβληθεί σε αλκοτέστ, ενώ είπε στους αστυνομικούς για τα γενέθλια της κόρης του. Όταν ο ένας από τους δύο αστυνομικούς πήγε να τον συλλάβει ο Μπρουκς αντιστάθηκε.

image

Όμως όταν ο ένας αστυνομικός κινήθηκε για να τον συλλάβει ο Μπρουκς ήρθε στα χέρια μαζί του.

Σε βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας ο Μπρουκς εικονίζεται αρχικά στο έδαφος, έξω από το αυτοκίνητό του, να παλεύει με δύο αστυνομικούς. Αποσπά ένα τέιζερ από τον έναν αστυνομικό, που το χρησιμοποιούσε για να κάνει ηλεκτρική εκκένωση στο πόδι του και έτσι να τον ακινητοποιήσει. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Μπρουκς ελευθερώνεται κι αρχίζει να τρέχει. Ο ένας αστυνομικός τον καταδιώκει, χρησιμοποιώντας τέιζερ. Οι δύο άνδρες βγαίνουν από το πλάνο. Ακούγονται κατόπιν πυροβολισμοί και η φωνή κάποιου που φωνάζει «τον πέτυχα!». Το βίντεο εικονίζει κατόπιν τον Μπρουκς, πεσμένο στο έδαφος.

Εισαγγελέας: Δεν αποτελούσε απειλή για κανέναν

«Παρακολούθησα τη συνομιλία με τον Μπρουκς και σπάραξε η καρδιά μου», σχολίασε η δήμαρχος της Ατλάντα Κίσα Λανς Μπότομς μιλώντας στο CNN.

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Μπρουκς δήλωσαν ότι ο 27χρονος ήταν πατέρας ενός μικρού κοριτσιού το οποίο το Σάββατο είχε γενέθλια και τόνισαν ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν δικαίωμα να ασκήσουν θανατηφόρα βία, ακόμη κι αν ο Μπρους χρησιμοποίησε το τέιζερ, ένα μη θανατηφόρο όπλο, εναντίον τους.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η απόφαση των εισαγγελικών αρχών για το αν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον των αστυνομικών. Ο εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον, δήλωσε στο CNN: «Το θύμα δεν φαινόταν να αποτελεί απειλή για κανέναν, οπότε μοιάζει παράλογο το συμβάν να κλιμακωθεί τόσο ώστε να οδηγήσει στον θάνατό του».

Διαδηλώσεις και πυρπόληση καταστημάτων

Η δολοφονία Ρεϊσαρντ Μπρουκς προκάλεσε οργή και μαζικές διαδηλώσειις, ενώ αργά το βράδυ του Σαββάτου το ταχυφαγείο όπου συνέβη το περιστατικό πυρπολήθηκε.

image

image

image

Η αστυνομία της Ατλάντα ανακοίνωσε ότι δίνει αμοιβή 10.000 δολαρίων σε όποιον γνωρίζει κάτι για το πώς κάηκε το εστιατόρια, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες μιας νεαρής λευκής γυναίκας με καλυμμένο το πρόσωπο, την οποία αναζητεί.