Εξοπλισμός στα πληροφοριακά κέντρα  της Amazon Web Services και της Apple είναι πιθανό να επέτρεπε στην κινεζική κυβέρνηση να παρακολουθεί τη ροή πληροφοριών, μέσω μικροεπεξεργαστή ο οποίος φέρεται να είχε εισαχθεί σε συσκευές κατά τη φάση της κατασκευής τους, στην Κίνα, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg BusinessWeek.

Ads

Οι εταιρείες, με ανακοινώσεις τους, έσπευσαν άμεσα να διαψεύσουν το δημοσίευμα, ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν.

Οι μικροεπεξεργαστές (chips), οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο απόρρητης έρευνας των αμερικανικών αρχών που άρχισε ήδη από το 2015, φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για συλλογή δεδομένων πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπορικών μυστικών αμερικανικών εταιρειών. Υπεύθυνη για την εισαγωγή τους στα μηχανήματα είναι μια κινεζική εταιρεία κατασκευής server, η SuperMicro, η οποία συναρμολόγησε τα μηχανήματα στα πληροφοριακά κέντρα των δύο εταιρειών.

Η Apple από τη μεριά της δήλωσε ότι δεν ανακάλυψε τα επίμαχα μικροτσίπ, ενώ η SuperMicro αρνείται ότι τα εισήγαγε στα μηχανήματα.

Ads

Η Κίνα, διά μέσου του υπουργείου Εξωτερικών της, περιορίστηκε να σχολιάσει ότι είναι «διαπρύσιος υπερασπιστής της κυβερνοασφάλειας».

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πρόβλημα ανακαλύφθηκε το 2015 και επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητους ερευνητές ασφαλείας που προσέλαβαν οι ίδιες οι αμερικανικές εταιρείες.

Η Κίνα έχει υπάρξει πολλές φορές ύποπτη, αλλά σπανίως έχει κατηγορηθεί ανοικτά για μαζική κατασκοπεία με βάση το hardware που παράγεται στο έδαφός της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στις τεχνολογικές εφαρμογές στις ΗΠΑ κατασκευάζεται στην Κίνα.