Ads

Το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα οδηγήσει την Τυνησία «το συντομότερο δυνατόν» σε εκλογές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις που ξέσπασαν χθες με αφορμή τη δολοφονία στελέχους της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα Ενάχντα δεν δέχεται την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι ο Χαμντί Τζαμπαλί δεν ζήτησε τη γνώμη του κόμματος. Το γεγονός οδηγεί σε ιδιαίτερη ρευστότητα το πολιτικό σκηνικό της χώρας. 

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Χαμντί Τζεμπαλί ανακοίνωσε πως μία νέα, μικρή κυβέρνηση τεχνοκρατών θα αντικαταστήσει την κυβέρνησή του, και η οποία θα αποτελείται από προσωπικότητες χωρίς κομματική ταυτότητα. Ο Τζεμπαλί, που προέρχεται από το ισλαμικό Ενχάντα, φαίνεται ότι θα μείνει στην ηγεσία και της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα της Τυνησίας Ενάχντα απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού για διάλυση του υπουργικού συμβουλίου και σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ads

«Ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε τη γνώμη του κόμματός του», δήλωσε ο Αμπντελχαμίντ Τζελασί, αντιπρόεδρος του Ενάχντα. «Εμείς στο Ενάχντα πιστεύουμε ότι η Τυνησία χρειάζεται πολιτική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τα άλλα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας», πρόσθεσε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τυνησία είχε βρεθεί σε ένα πολιτικό αδιέξοδο με τις άκαρπες διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στον συνασπισμό να μην καταφέρνουν να καταλήξουν σε ανασχηματισμό. Το μικρότερο, κοσμικό κόμμα «Κογκρέσσο για τη Δημοκρατία», είχε απειλήσει ότι θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση εάν το Ενχάντα δεν άλλαζε ορισμένους από τους υπουργούς του.
 
Η δολοφονία του αντιπολιτευόμενου Τσόκρι Μπελαΐντ – των κοσμικών αριστερού ρεύματος «Δημοκρατών Πατριωτών» οδήγησε σε οργισμένες διαμαρτυρίες. Την Τετάρτη, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα κεντρικά γραφεία του Ενχάντα στην Τύνιδα, ενώ την Πέμπτη, αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα σε διαδηλωτές στην πόλη Γκάφσα στα νότια της χώρας. Η κηδεία του Μπελαΐντ την Παρασκευή κινδυνεύει να οξύνει ακόμη περισσότερο τα πνεύματα.

 

Ο Μπελαΐντ, όπως και σημαντικό τμήμα της αντιπολίτευσης, είχε επανειλημμένα κατηγορήσει το μετριοπαθές Ενχάντ -πρώτη δύναμη στις εκλογές μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι- πως κάνει, τουλάχιστον, τα «στραβά μάτια» στους πιο ακραίους ισλαμιστές.
 
Η καταδίκη της δολοφονίας του Μπελαΐντ από την κυβέρνηση ήταν άμεση και σαφής, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει το τραγικό περιστατικό «πολιτική δολοφονία και δολοφονία της Τυνησιακής Επανάστασης».
 
Την απόφαση του πρωθυπουργού για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών  υποδέχθηκαν με επιφυλακτική ικανοποίηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Η απόφαση του Τζεμπαλί απαντά στα αιτήματα της αντιπολίτευσης» ανέφερε στο Reuters ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος, λέγοντας πως «την καλωσορίζουμε κατ’ αρχήν και περιμένουμε για λεπτομέρειες».
 
«Η απόφαση για το σχηματισμό μικρής κυβέρνησης είναι καθυστερήμενη αλλά σημαντική κίνηση» ανέφερε από την πλευρά του και ο αρχηγός του κοσμικού Νίντα Τουνς, Μπέτζι Εσέμπσι.