Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες πήρε την εντολή από τον επίσης κεντροδεξιό Πρόεδρο της χώρας για σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, παρουσίασε τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος του οποίου θα ηγηθεί.

Ads

Υπενθυμίζεται πως η Κεντροδεξιά κέρδισε τις εκλογές χωρίς όμως να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά ούτε και πολιτικούς συμμάχους για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα προτίμησε να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πέδρο Πάσος Κοέλιο απορρίπτοντας την πρόταση των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης (Σοσιαλιστικό Κόμμα, Αριστερό Μπλόκο (αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ) και Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία, συνασπισμός όπου τον πρώτο λόγο έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα) για σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας.

Τα τρία κόμματα είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς μαζί έχουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας (122 έδρες). Ο κεντροδεξιός Πρόεδρος της Πορτογαλίας υποστήριξε πως η πρόταση για αριστερή λύση δεν ήταν βιώσιμη λόγω των μεγάλων διαφορών των τριών κομμάτων, αλλά και επειδή θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση η «ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Τελικά την Τρίτη ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο παρουσίασε στον Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση μειοψηφίας του. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας, η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει καθήκοντα την Παρασκευή.

Ads

Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να ρίξουν την κυβέρνηση με πρόταση μομφής μόλις παρουσιάσει το πρόγραμμά της, κάτι που αναμένεται να συμβεί το αργότερο 10 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Τα τρία κόμματα επέκριναν τον πρόεδρο για την εντολή στον Κοέλιο κάνοντας λόγο για χάσιμο χρόνου.