Απάνθρωπες καταστάσεις που παραπέμπουν σε νοσηρές περιόδους της ιστορίας του 20ού αιώνα καταγράφονται στις ΗΠΑ, μετά την άθλια απόφαση του Λευκού Οίκου να χωρίζει τα παιδιά από τους γονείς τους που συλλαμβάνονται από την αμερικανική αστυνομία στα σύνορα με το Μεξικό για παράνομη είσοδο.

Ads

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παιδιά μεταναστών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους στα σύνορα με το Μεξικό ενδέχεται να μεταφέρθηκαν κρυφά σε κέντρα φιλοξενίας στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το βίντεο που κατέγραψε τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι. Την ίδια ώρα, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας αυτής προειδοποίησε ότι θα προσφύγει κατά της κυβέρνησης Τραμπ ενάντια στην πρακτική χωρισμού των οικογενειών.

Το τηλεοπτικό κανάλι New York 1 μετέδωσε σήμερα το πρωί ένα βίντεο που δείχνει πέντε κοριτσάκια, συνοδευόμενα από ενήλικους, να περπατούν γύρω στη 1 τα ξημερώματα και να κατευθύνονται σε ένα κέντρο φιλοξενίας στο Χάρλεμ. Τα παιδιά μιλούσαν ισπανικά. Ο δημοσιογράφος του καναλιού υποστήριξε ότι είχε στην κατοχή του πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο για παιδιά που χωρίστηκαν από τους γονείς τους στα σύνορα, όμως δεν μπόρεσε να τις επιβεβαιώσει από επίσημη πηγή. Το κανάλι έδειξε επίσης ένα άλλο βίντεο, με παιδιά να βγαίνουν από το κέντρο φιλοξενίας μία ώρα αργότερα, με τα κεφάλια τους καλυμμένα με κουβέρτες, έτσι που είναι αδύνατον να αναγνωριστούν.

Το κέντρο αυτό, που ανήκει στην ένωση Cayuga Centers, δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση αυτή. Στον ιστότοπό της η ένωση εξηγεί ότι τοποθετεί τα παιδιά των μεταναστών σε ισπανόφωνες ανάδοχες οικογένειες, μέχρι να είναι δυνατόν να επιστρέψουν στους συγγενείς τους που έχουν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ ή να σταλούν πίσω στη χώρα καταγωγής τους.

Την Τρίτη ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατηγορώντας την κυβέρνηση Τραμπ ότι «παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα» των παιδιών και των οικογενειών τους. «Γνωρίζουμε πλέον ότι περισσότερα από 70 παιδιά έχουν τοποθετηθεί σε ομοσπονδιακά κέντρα φιλοξενίας στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, επειδή έχουν επικοινωνήσει και με άλλα κέντρα», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Η Νέα Υόρκη θα δράσει (προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη) για να μπει τέλος σε αυτήν την άσπλαχνη και σκόπιμη επίθεση εναντίον των κοινοτήτων των μεταναστών και να μπει ένα τέλος σε αυτή τη βάναυση πολιτική μια και καλή»,  πρόσθεσε.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily News, που επικαλείται μια ομοσπονδιακή πηγή, περισσότερα από 300 παιδιά έχουν σταλεί ήδη στη Νέα Υόρκη.

Στο μεταξύ, ο πλανήτης προσπαθεί να συνέλθει από το σοκαριστικό βίντεο με τα παιδιά αυτά να έχουν μεταφερθεί… σε κλουβιά.

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από δημοσιογράφους που τους επετράπη η είσοδος στην εγκατάσταση της Συνοριοφυλακής των ΗΠΑ διακρίνονται εκατοντάδες παιδιά στοιβαγμένα μέσα σε συρμάτινα κλουβιά κλειδωμένα. Σε κάποιο άλλο μέρος της εγκατάστασης βρίσκονται και οι γονείς και οι συγγενείς τους.

Τα περίπου 2000 παιδιά κοιμούνται και κάθονται στο πάτωμα ή σε μικροσοπικά κρεβάτια και πάγκους. Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εμπειρία και μόνο του αποχωρισμού από τους γονείς τους είναι τραυματική για τα παιδιά. Την ίδια ώρα τα κλουβιά που κρατούνται είναι εντελώς ακατάλληλα, χωρίς παιχνίδια, βιβλία ή κάποιο άλλο μέσο απασχόλησης.

Ηχητικό ντοκουμέντο φέρνει στο φως την απελπισία των μικρών παιδιών, που κλαίνε ψάχνοντας και ζητώντας τους γονείς τους, ενώ οι υπάλληλοι προσπαθούν να αντιδράσουν, χωρίς να λείπει από το κάδρο κι ένας άντρας, φερόμενος ως αξιωματικός της συνοριοφυλακής , ο οποίος «αστειεύεται» με το ζήτημα. «Λοιπόν, έχουμε μια ορχήστρα εδώ», ακούγεται στην αρχή, στα ισπανικά. «Αυτό που λείπει είναι ένας μαέστρος».

Το αρχείο στάλθηκε στη δικηγόρο, Jennifer Harbury, την περασμένη εβδομάδα, από έναν πελάτη της, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

“Στη ναζιστική Γερμανία προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους Εβραίους να φύγουν από τη χώρα”, είναι το μόνο που έχει να πει ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τον παραλληλισμό με τις πιο “μαύρες” σελίδες της Ιστορίας

Η πρακτική αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και ορισμένοι δεν δίστασαν να συγκρίνουν τα κέντρα όπου μεταφέρονται τα παιδιά με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας. Οι πρώην πρώτες κυρίες Ρόζαλιν Κάρτερ, Χίλαρι Κλίντον, Λόρα Μπους και Μισέλ Ομπάμα κατήγγειλαν επίσης τον χωρισμό των οικογενειών στα σύνορα. Σε μια σπάνια παρέμβασή της σε πολιτικό ζήτημα, η νυν πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ είπε επίσης ότι «απεχθάνεται να βλέπει παιδιά να χωρίζονται από την οικογένειά τους».

Ακόμη και ο Μάικλ Χέιντεν, πρώην διευθυντής της CIA, προειδοποίησε τη Δευτέρα για τα “κοινά σημεία” που έχει η μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ με τον ναζισμό. “Ξέρω ότι δεν βρισκόμαστε στη ναζιστική Γερμανία αλλά υπάρχουν κοινά σημεία (…) πρέπει να προσέξουμε, να μην οδηγηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση”, είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Νωρίτερα, ο Χέιντεν είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Twitter μια φωτογραφία από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, με τη λεζάντα “Και άλλες κυβερνήσεις χώριζαν τις μητέρες από τα παιδιά”.