Έντονη δραστηριότητα παρουσιάζει εδώ και μερικές ώρες το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, η Αίτνα, εκτοξεύοντας λάβα και μια τεράστια στήλη αερίων στον ουρανό.

Ads

Συγκλονιστικές εικόνες δείχνουν την λιωμένη λάβα να κυλά στις πλαγιές του πιο διάσημου ηφαιστείου που στέκει επιβλητικό 700.000 χρόνια. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εκρήξεις κυρίως στο νοτιοανατολικό κρατήρα του, αλλά και στους Bocca Nuova και Cratere di Nordest.

Κάθε χρόνο η Αίτνα παράγει αρκετή λάβα για να γεμίσει έναν ουρανοξύστη 108 ορόφων, ρίχνοντας τόνους λιωμένου βράχου σε όλη τη Σικελία.

Οι αρμόδιες Αρχές παρακολουθούν τη δραστηριότητα της Αίτνας και όπως λένε δεν συντρέχει προς το παρόν λόγος ανησυχίας.

Ads

Τον περασμένο Οκτώβριο είχε προκαλέσει αίσθηση η προειδοποίηση Ιταλών και Γερμανών ερευνητών του Κέντρου Ωκεάνιων Ερευνών Geomar Helmholtz του Κιέλου, που μελετούν την Αίτνα, ότι «γλιστρά» αργά (με ρυθμό περίπου 2-3 εκ. ετησίως) προς τη θάλασσα του Ιουνίου στα ανατολικά του, κίνηση που μπορεί μελλοντικά να επιταχυνθεί και να οδηγήσει σε μαζική κατάρρευση της νοτιοανατολικής πλευράς του προκαλώντας ένα επικίνδυνο τσουνάμι που θα πλήξει τις παράκτιες περιοχές στη δυτική Ελλάδα.