Ο  Μπενίτο Μουσολίνι «έκανε μερικά θετικά πράγματα» επί των ημερών του καθεστώτος του, υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, πυροδοτώντας πολύ μεγαλες αντιδράσεις.

Ads

«Πριν κηρύξει πόλεμο εναντίον όλου του κόσμου, μιμούμενος τον Αδόλφο Χίτλερ, πριν να θεσπίσει τους ρατσιστικούς νόμους και πριν από την τραγική υπόθεση Ματεότι, έφτιαξε υποδομές στη χώρα μας», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ταγιάνι στη συνέντευξή του στο Radio24.

«Δεν είμαι φασίστας, δεν ήμουν ποτέ φασίστας. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε τίμιοι, έφτιαξε δρόμους, γέφυρες, κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, ανέκτησε μεγάλο μέρος της γης της χώρας μας από τους βαλτότοπους. Όταν κάνεις μια ιστορική κρίση, πρέπει να είσαι αντικειμενικός», πρόσθεσε.

Μεγάλες αντιδράσεις από όλες τις πλευρές

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από όλες  τις πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου. Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ, Ούντο Μπούλμαν, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ταγιάνι «απίστευτες». «Πώς είναι δυνατόν ένας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην αναγνωρίζει τη φύση του φασισμού;», διερωτήθηκε ο Μπούλμαν, στέλεχος του SPD, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ads

«Τέτοιες δηλώσεις είναι ανάξιες του προέδρου του πρώτου διεθνούς κοινοβουλίου της ιστορίας της ανθρωπότητας, το οποίο δημιουργήθηκε ακριβώς για να μην ξαναζήσουμε ποτέ στην Ευρώπη φασιστικά καθεστώτα», δήλωσε ο βέλγος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λάμπερτς, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων.

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ALDE), ο Βέλγος Γκι Φερχόφστατ, κάλεσε τον Αντόνιο Ταγιάνι να «ζητήσει συγγνώμη». «Πρέπει ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου να σεβαστεί το γεγονός ότι οφείλει να μην αρχίσει αμέσως την ιταλική (προεκλογική) εκστρατεία του, αυτό είναι το πρόβλημα», υπογράμμισε.

Ανοιχτή επιστολή απαντώντας στους ισχυρισμούς του απέστειλε στον Αντόνιο Ταγιάνι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ενώ την παραίτησή του ζήτησε η Ευρωομάδα της Αριστεράς με ανακοίνωση, στην οποία τονίζει: «Το φασιστικό καθεστώς στην Ιταλία ήταν μια τραγωδία που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, με αποκορύφωμα έναν παγκόσμιο πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, και οδήγησε σε καταστροφές χωρίς προηγούμενο.

Ο Μουσολίνι εκμηδένισε το ιταλικό κοινοβούλιο από την αρχή του καθεστώτος του, και οι εντολές του να σκοτώσουν ή να φυλακίσουν πολιτικούς αντιπάλους συμπεριέλαβαν τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Τζ. Ματεότι, που δολοφονήθηκε το 1924, και τον Αντόνιο Γκράμσι που φυλακίστηκε το 1927.

Οι δηλώσεις του Ταγιάνι είναι εξωφρενικές και εντελώς απαράδεκτες. Πώς μπορεί κάποιος που εκπροσωπεί τον κύριο δημοκρατικό θεσμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταφεύγει στα ίδια παλιά σλόγκαν που χρησιμοποιούν οι φασίστες και η ακροδεξιά, ήδη από το τέλος του πολέμου, για να δικαιολογήσουν το καθεστώς του Μουσολίνι;

Η GUE/ NGL ζητά την άμεση παραίτηση του Ταγιάνι. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ήδη μια σκληρή μάχη ενάντια στην ακροδεξιά και τις φανερά νεοφασιστικές οργανώσεις.

Αυτό το κοινοβούλιο δεν μπορεί να εκπροσωπείται από έναν πρόεδρο, ο οποίος ανέχεται τον ιδρυτή του φασισμού.»

Συγνώμη Ταγιάνι μετά τις αντιδράσεις

Μέσω Twitter o Ταγιάνι προσπάθησε αρχικά να επιτεθεί σε όσους του άσκησαν κριτική: «Nτροπή σε όσους διαστρεβλώνουν όσα είπα. Πάντα ήμουν πεπεισμένος αντιφασίστας και δεν επιτρέπω σε κανέναν να υπονοεί κάτι άλλο».

Λίγη ώρα αργότερα όμως και υπό το βάρος των αντιδράσεων έσπευσε να ζητήσει συγνώμη με δήλωση με την οποία ανέφερε: «Ως πεπεισμένος αντιφασίστας, ζητώ συγγνώμη απ’ όλους αυτούς που μπορεί να προσβλήθηκαν απ’ αυτό που είπα. Τα λόγια μου δεν είχαν επ’ ουδενί στόχο να δικαιολογήσουν ή να μειώσουν τη σημασία ενός αντιδημοκρατικού και ολοκληρωτικού καθεστώτος»