Η πιο πρόσφατη επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 55 ανθρώπους στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρονται δωρεάν ιατρικές φροντίδες στους πολίτες για τρεις μήνες, γνωστοποίησαν οι αρχές.

Ads

Πέντε νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην περιοχή Μαμπαλάκο-Μανγκίνα, κοντά στο Μπένι, το επίκεντρο της επιδημίας που πλήττει την επαρχία Βόρειο Κίβου, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δελτίο του υπουργείου Υγείας της ΛΔ Κονγκό για την επιδημιολογική κατάσταση.

«Συνολικά, 96 κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού έχουν αναφερθεί στην περιοχή, εκ των οποίων 69 επιβεβαιωμένα και 27 πιθανά», διευκρίνισε η γενική διεύθυνση του υπουργείου που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή να «προσφέρονται δωρεάν φροντίδες στις τρεις περιοχές (…) που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία, δηλαδή τις Μαμπαλάκο, Όιτσα και Μπένι», σύμφωνα με το δελτίο.

Ads

Το μέσο εισόδημα των περίπου 80 εκατομμυρίων Κονγκολέζων υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά το 1,25 δολάριο την ημέρα.

Η γενική διεύθυνση που έχει αναλάβει τον συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της επιδημίας εξάλλου αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των «επαφών» – των ανθρώπων που ήλθαν σε επαφή με ανθρώπους μολυσμένους από τον Έμπολα – από 2.157 σε 1.609, κατόπιν ερευνών των επιδημιολόγων.

Η επιδημία κηρύχθηκε την 1η Αυγούστου στην Μανγκίνα, στην επαρχία Βόρειο Κίβου.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει μια στοχευμένη εκστρατεία εμβολιασμού, όπως και στην προηγούμενη επιδημία, η οποία έπληξε την επαρχία του Ισημερινού (βορειοδυτικά) και το τέλος της οποίας ανακηρύχθηκε την 24η Ιουλίου (33 νεκροί επί συνόλου 54 κρουσμάτων).

«Από την έναρξη του εμβολιασμού την 8η Αυγούστου 2018, έχουν εμβολιαστεί 1.273 πρόσωπα», ενημέρωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας.

Οι ιατρικές ομάδες «άρχισαν να χρησιμοποιούν το θεραπευτικό μόριο mAb114 (σ.σ. ένα αντίσωμα) στο πλαίσιο της θεραπείας των ασθενών» στο Μπένι και στη Μανγκίνα, επίκεντρο της επιδημίας, συμπλήρωσε εξάλλου το υπουργείο Υγείας.

Η ΛΔ Κονγκό (το πάλαι ποτέ Ζαΐρ) έχει βιώσει δέκα επιδημίες του Έμπολα από το 1976. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μαίνεται επιδημία σε πυκνοκατοικημένη, εμπόλεμη ζώνη, με μεγάλες εξαναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ