25.634.087 είναι τα περιστατικά COVID-19 διεθνώς, με βάση την τελευταία καταμέτρηση του Worldometer. Oι θάνατοι είναι στις 854.762, ενώ 17.939.153 άτομα έχουν αποθεραπευτεί. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 5.897 νέα περιστατικά.
Τα περιστατικά που χαρακτηρίζονται ενεργά είναι 6.840.172 και από αυτά τα 6.779.012 (99%) είναι σε ήπια κατάσταση, ενώ 61.160 (1%) άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.
Το τελευταίο 24ωρο στις ΗΠΑ καταγράφηκαν τουλάχιστον 457 θάνατοι, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα έξι εκατομμύρια, ανερχόμενα σε 6.211.796. Οι δε θάνατοι υπολογίζονται σε 187.736, δίνοντας τη θλιβερή πρωτιά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη Βραζιλία, δεύτερη σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 553 θανάτους και περισσότερα από 45.000 κρούσματα, με τους συνολικούς αριθμούς να ανέρχονται σε 121.515 και 3.910.901 αντίστοιχα.
Σχεδόν 70.000 νέα κρούσματα ανιχνεύθηκαν στην Ινδία, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της χώρας. Τα 69.921 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ωστόσο, αποτελούν τον χαμηλότερο απολογισμό νέων μολύνσεων του τελευταίου πενθημέρου. 819 ασθενείς κατέληξαν, αυξάνοντας τον αριθμό των απωλειών σε 65.288. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην ασιατική χώρα αγγίζει τα 3,7 εκατομμύρια.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 256 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 3.719 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έφθασε τους 64.414 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί αγγίζει πλέον το όριο των εξακοσίων χιλιάδων: ανέρχεται σε 599.560. Η κυβέρνηση της χώρας όπου καταγράφεται ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στην υφήλιο έχει επισημάνει ότι ο αριθμός των μολύνσεων από τον κορονοϊό στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Για 16η συνεχόμενη ημέρα, στην ηπειρωτική Κίνα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα εντόπιας μετάδοσης του κορονοϊού, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας, το οποίο διευκρίνισε ότι ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ενημερώθηκε για τον εντοπισμό δέκα περιπτώσεων, όλων «εισαγόμενων», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται πως έχουν προσβληθεί αφού εισέλθουν στην επικράτεια. Το υπουργείο Υγείας έκανε επίσης λόγο για τον εντοπισμό 34 ασυμπτωματικών φορέων, αριθμό αυξημένο σε σύγκριση με αυτόν της προηγουμένης (19).
Οι κινεζικές αρχές δεν συμπεριλαμβάνουν φορείς του ιού που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που δημοσιοποιούν. Ακόμη 31 άνθρωποι ανέρρωσαν κι έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 216 ασθενείς, τρεις σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση. Οι ασθενείς που έχουν αποθεραπευτεί είναι συνολικά 80.208. Δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος.
Επισήμως, ως αυτό το στάδιο, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα, όπου ο νέος κορονοϊός μόλυνε για πρώτη φορά άνθρωπο στα τέλη του Δεκεμβρίου, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 85.058 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.
Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 212 νέες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό να ανέρχεται σε 98.939. Τα κρούσματα παρουσίασαν ελαφριά αύξηση. Ήταν η έκτη ημέρα που ξεπέρασαν τα 200 από την 1η Αυγούστου. Το ίδιο διάστημα, άλλοι 22 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 5.421 νεκρούς στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα. Παράλληλα, 809 άνθρωποι κρίθηκε ότι ανέρρωσαν και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Ο αριθμός των ανθρώπων που θεωρείται πως αποθεραπεύτηκαν έφθασε τους 72.929.
Οι αρχές στη Βικτόρια, την πολιτεία της Αυστραλίας με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό, που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τον χαμηλότερο αριθμό θανάτων τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το λεγόμενο δεύτερο κύμα μοιάζει να αποδυναμώνεται. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας της πολιτείας, πέντε άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, ο χαμηλότερος αριθμός από τη 15η Αυγούστου. Παράλληλα, 70 άνθρωποι διαγνώστηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό των τελευταίων επτά εβδομάδων.
Η μείωση των αριθμών των θανάτων και των μολύνσεων καταγράφεται καθώς η Μελβούρνη, η πρωτεύουσα της πολιτείας, εισήλθε στην τέταρτη εβδομάδα από τις έξι του lockdown που επιβλήθηκε. Οι αρχές έχουν συστήσει στους κατοίκους περιορισμό στα σπίτια τους, επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα και έκλεισαν μεγάλους τομείς της οικονομίας.
Η Αυστραλία συνολικά έχει καταγράψει 657 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και σχεδόν 26.000 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, απολογισμό συγκριτικά πολύ χαμηλότερο από εκείνους άλλων οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών. Όμως, μολονότι η χώρα μπόρεσε να αποφύγει να θρηνήσει υψηλό αριθμό θυμάτων, τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν κατάφεραν σημαντικό πλήγμα στην οικονομία.
Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 2.576 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με το σύνολο να αυξάνεται στα 116.596. Παράλληλα, ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε κατά 20 και έφθασε τους 939. Ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε από τους 444 σε 437, ενώ στα νοσοκομεία παραμένουν συνολικά 891 άνθρωποι. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 20.648. Ο αριθμός των ανθρώπων που ανέρρωσαν αυξήθηκε στους 95.009, κατά 2.213 σε ένα 24ωρο.
Νωρίτερα χθες οι αρχές δημοσιοποίησαν δεδομένα που δείχνουν ότι η ανεργία στο Ισραήλ ανέρχεται επί του παρόντος στο 20,7% – πρόκειται για περίπου 845.000 ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς δουλειά – ενώ είχε φθάσει το 27,5% περί τα τέλη του Απριλίου. Τον Φεβρουάριο το ποσοστό της ανεργίας στο Ισραήλ ανερχόταν στο 3,9%, με το πρόβλημα να πλήττει 162.500 ανθρώπους, όμως τον Απρίλιο ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο.
Προειδοποιήσεις ΠΟΥ
Οι χώρες με σημαντικά ενεργή εξάπλωση του κορονοϊού πρέπει να αποτρέψουν την διεξαγωγή περισσότερων εκδηλώσεων, καθώς το άνοιγμα της κοινωνίας χωρίς να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός θα αποτελέσει μια «συνταγή για καταστροφή», προειδοποιεί την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας παράλληλα τις κυβερνήσεις να ανοίξουν διάλογο με όσους διαδηλώνουν κατά των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς αναγνώρισε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα και θέλουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα μετά από οκτώ μήνες μέσα στην πανδημία. Ο Οργανισμός στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες για να ανοίξουν εκ νέου οικονομίες και κοινωνίες, είπε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας: «Θέλουμε να δούμε τα παιδιά να επιστρέφουν στο σχολείο και τους ανθρώπους να επιστρέφουν στους χώρους εργασίας, αλλά θέλουμε να το δούμε αυτό να γίνεται με ασφάλεια».
«Καμία χώρα δεν μπορεί να προσποιείται ότι η πανδημία τελείωσε», σημείωσε. «Η πραγματικότητα είναι ότι αυτός ο ιός εξαπλώνεται εύκολα. Το άνοιγμα της κοινωνίας χωρίς έλεγχο είναι μια συνταγή για καταστροφή», προειδοποίησε.
Οι «εκρηκτικές εξάρσεις» έχουν συνδεθεί με συναθροίσεις ανθρώπων σε στάδια, νυχτερινά κέντρα, χώρους λατρείας και άλλα πλήθη, όπου ο ιός που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα σε ομάδες ανθρώπων, ανέφερε ο Τέντρος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να πάμε στο γήπεδο». «Οι αποφάσεις για το πώς και πότε να επιτραπούν οι συναθροίσεις πρέπει να λαμβάνονται με μια προσέγγιση βάσει του κινδύνου, σε τοπικό πλαίσιο», είπε.
Ζήτησε διάλογο για τις μάσκες
Παράλληλα ζήτησε από τις κυβερνήσεις να κάνουν διάλογο με όσους διαδηλώνουν κατά της χρήσης μάσκας, υπενθυμίζοντας ότι ο ιός είναι «πραγματικός» και «σκοτώνει». «Πρέπει να ακούσουμε τι ζητάνε, τι λένε οι άνθρωποι. Πρέπει να ξεκινήσουμε έναν ειλικρινή διάλογο», δήλωσε όταν ρωτήθηκε για τις διαδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας που έγιναν στη Γερμανία και αλλού την περασμένη εβδομάδα.
«Αλλά παράλληλα θέλω να πω σε εκείνους που διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο ιός είναι πραγματικός. Είναι επικίνδυνος. Εξαπλώνεται ταχύτατα και σκοτώνει, και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους».
Από την πλευρά του, ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, υπενθύμισε ότι οι επιδημίες και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δημιουργούν πάντα «έντονα συναισθήματα», καθιστώντας πολύ δύσκολο για τον πληθυσμό να αποδεχθεί μέτρα. «Είναι πολύ σημαντικό οι κυβερνήσεις να μην αντιδρούν υπερβολικά στις διαμαρτυρίες πολιτών κατά των μέτρων», είπε, ζητώντας επίσης διάλογο.
Ο επικεφαλής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών από την πλευρά του έστειλε σαφές μήνυμα σε όσους πιστεύουν ότι δεν είναι τόσο σοβαρό αν ο ιός σκοτώνει κυρίως τους ηλικιωμένους: «Κάθε ζωή, είτε είναι νέος άνθρωπος ή ηλικιωμένος, είναι πολύτιμη. Και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να την σώσουμε». «Το να αποδεχτούμε ότι κάποιος πεθαίνει λόγω της ηλικίας του είναι ηθική χρεοκοπία», έχει πει επανειλημμένα.
Κάλεσε επίσης τους πολίτες που διαδηλώνουν κατά των περιορισμών να διαδηλώνουν τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα και τις κοινωνικές αποστάσεις. «Ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, και οπουδήποτε υπάρχουν πλήθη (…), πρέπει να διατηρήσουμε απόσταση, πρέπει να φορούμε μάσκες».
Πηγή: Euronews
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >