Σε ένα «ρεσιτάλ» ξενοφοβίας ο ακροδεξιός δήμαρχος της κωμόπολης Ασόθαλομ κοντά στη σερβοουγγρική μεθόριο Λάζλο Τοροσκάι δημοσίευσε στο YouTube βίντεο με το οποίο επιχειρεί μέσω εκφοβιστικών μεθόδων να προειδοποιήσει τους πρόσφυγες να μην περάσουν στη χώρα του.

Ads

«Από σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου, στην Ουγγαρία, το να περνά κανείς παράνομα τα σύνορα είναι έγκλημα«, λέει στο βίντεο ο Τοροσκάι, ο οποίος φιγουράρει με τζιν παντελόνι, πουκάμισο, σακάκι και γυαλιά ηλίου μπροστά από «κομάντος» της ουγγρικής αστυνομίας, του στρατού και της πολιτοφυλακής.

Οι δε τελευταίοι απεικονίζονται να «οργώνουν» τα σύνορα της χώρα με τη Σερβία, με ελικόπτερα, τζιπ. «Από εδώ και στο εξής, τα σύνορα της Ουγγαρίας προστατεύονται από έναν φράκτη που χτίζεται διαρκώς από χιλιάδες αστυνομικούς και τον ουγγρικό στρατό», συνεχίζει ο Τοροσκάι, ο οποίο ανήκει στο νεοναζιστικό «Κίνημα των 64 Χωρών», μια ακροδεξιά οργάνωση που επιθυμεί διακαώς την επαναπροσάρτηση εδαφών, τα οποία ιστορικά ανήκαν κάποτε στην Ουγγαρία.

Και καταλήγει στο βίντεο λέγοντας: «Η Ουγγαρία είναι μια κακή επιλογή για εσάς, πρόσφυγες. Η Ασόθαλομ είναι η χειρότερη».

Σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, ο ακροδεξιός δήμαρχος της Ασόθαλομ είχε κάποτε εκδιωχθεί από κόμμα της ουγγρικής δεξιάς, επειδή είχε θεωρηθεί ακραίος.

Ads