Η μούμια Garrett, το μουμιοποιημένο σώμα ενός πεντάχρονου κοριτσιού που ανακαλύφθηκε το 1911 στην Hawara της Αιγύπτου, είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση, καθώς εκτός των άλλων, φέρει στο επάνω μέρος της το πορτραίτο ενός κοριτσιού, μια ζωγραφιά με έντονα χρώματα, που πιστεύεται ότι απεικονίζει τη θανούσα.

Ads

Ωστόσο μέχρι σήμερα, ελάχιστα είναι γνωστά για το παιδί αυτό και οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν εκτιμούν ότι το μυστήριο θα λύσουν οι ακτίνες X. 

Η μούμια Garrett έγινε η πρώτη ανθρώπινη μούμια που σαρώθηκε με ακτίνες X.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό πείραμα, ένα τρισδιάστατο παζλ. Έχουμε κάποια προκαταρκτικά ευρήματα σχετικά με τα διάφορα υλικά, αλλά θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να καταλήξουμε στις ακριβείς απαντήσεις στις ερωτήσεις μας», δήλωσε ο καθηγητής Στούαρτ Στοκ που συμμετέχει στην έρευνα. 

Ads

Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί περίπου 100 παρόμοιες μούμιες, ενώ αυτές στις οποίες το πορτραίτο έχει παραμείνει άθικτο είναι εξαιρετικά σπάνιες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κορίτσι απεικονίζεται να φοράει ένα κατακόκκινο χιτώνα και χρυσά κοσμήματα.

Η σορός που έχει μήκος 90 εκατ, είναι τυλιγμένη με λινό ύφασμα, το οποίο στο σημείο της κεφαλής κλείνει περίτεχνα προκειμένου να συγκρατήσει το πορτραίτο που ζωγραφίστηκε με κερί μέλισσας και άλλες χρωστικές.

image

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο οι αρχαιολόγοι θεωρούν ιδιαίτερη τη συγκεκριμένη μούμια είναι ότι ανακάλυψαν ότι πιθανώς δημιουργήθηκε με έναν διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό εργαστήριο σε σχέση με άλλες.

image

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μούμια Garrett προερχόταν από μια οικογένεια υψηλού κύρους και ότι τάφηκε σε υπόγειο θάλαμο μαζί με άλλες τέσσερις μούμιες, ελπίζουν ωστόσο η σάρωση με ακτίνες Χ θα ρίξει ακόμα μεγαλύτερο φως στο μυστήριο της προέλευσής της και θα φέρει στην επιφάνεια ακόμα περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά της.

image

Σαρώνοντας με ακτίνες X τη μούμια οι επιστήμονες θα καταφέρουν να ανιχνεύσουν υλικά και αντικείμενα μέσα σε αυτή αφήνοντας παράλληλα άθικτο το εσωτερικό της και το εξωτερικό ύφασμα.

image

Στόχος είναι να εντοπίσουν περισσότερα στοιχεία για τα οστά ενώ την προσοχή τους έχει κεντρίσει και ένα αντικείμενο σε σχήμα σκαραβαίου, τα δόντια και ορισμένα υλικά που μοιάζουν με καλώδια κοντά στο κεφάλι και τα πόδια του κοριτσιού.

Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, οι επιστήμονες πέρασαν τη μούμια και από αξονικό τομογράφο. Με αυτόν τον τρόπο κατέληξαν στην ηλικία του κοριτσιού και στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός της προήλθε πιθανότατα από ασθένεια, καθώς δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια τραυματισμού.

Ένας από τους ερευνητές που εργάζονται στη μελέτη πάντως μιλώντας στην Chicago Tribune πρόβαλε ως πιθανότερες αιτίες θανάτου την ελονοσία, τη φυματίωση ή, την ευλογιά.