Εργάτες ξεκίνησαν την Τρίτη την κατεδάφιση του προσφυγικού καταυλισμού του Καλαί, γνωστού και ως «ζούγκλα του Καλαί», εξαιτίας των άθλιων συνθηκών που επικρατούσαν σε αυτόν. Πάνω από 7.000 ανθρώποι προσπαθούσαν να επιβιώσουν στον καταυλισμό που βρίσκεται στις ακτές της Μάγχης, περιμένοντας μια ευκαιρία για να περάσουν στη Βρετανία.

Ads

Οι εργασίες κατεδάφισης ξεκίνησαν με αργούς ρυθμούς καθώς πραγματοποιούνται από μόλις μια ομάδα 20 εργατών, οι οποίοι χρησιμοποιούν βαριοπούλες και τα χέρια τους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του διεθνούς πρακτορείου, σε κοντινή απόσταση βρίσκονται εν αναμονή επιπλέον μικρές μπουλντόζες. Περισσότερα μηχανήματα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν μόνο κατά την τελευταία φάση της επιχείρησης ώστε να μην προκληθούν εντάσεις.

Νωρίτερα στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά, η οποία αργότερα έσβησε. Μαύροι καπνοί είχαν καλύψει την περιοχή, κατά την επιχείρηση των γαλλικών αρχών να απομακρύνουν τους πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό και να τους μεταφέρουν σε άλλες περιοχές της χώρας.

Παρά τις μικροεντάσεις η εκκένωση του καταυλισμού εξελίσσεται ομαλά. Στην επιχείρηση συμμετέχουν περίπου 1.200 Γάλλοι αστυνομικοί. Πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάζονται σε λεωφορεία που τους μεταφέρουν σε κέντρα φιλοξενίας. Σύμφωνα με το euronews, την πρώτη ημέρα, 2.300 άτομα, το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού, αποχώρησαν από τον καταυλισμό.

Οι περισσότεροι έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν θα φτάσουν ποτέ στην Βρετανία. «Θα μείνω εδώ στην Γαλλία και θα ζητήσω άσυλο, δεν πρόκειται να πάω στην Βρετανία. Είχα πολλά προβλήματα στην χώρα μου. Αναγκάστηκα να φύγω λόγω των Ταλιμπάν. Είναι δύσκολο για μένα αλλά θα επιζήσω», δηλώνει ένας μετανάστης από το Αφγανιστάν.

Ads

Πάντως η τελευταία φάση της επιχείρησης αναμένεται να είναι και η πιο δύσκολη, καθώς εκτιμάται πως στον καταυλισμό παραμένουν όσοι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν. Το σχέδιο των αρχών προβλέπει την παραμονή μόνο περίπου 1.300 ασυνόδευτων ανήλικων. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών, στη χώρα θα γίνουν δεκτά περίπου 200 παιδιά, κυρίως αυτά που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, όπως τα κορίτσια κάτω των 13 ετών.

image

image

image

image

image

image