Ξεκίνησε σήμερα η δίκη των  μελών του συγκροτήματος Pussy Riot, που κατηγορούνται για «χουλιγκανισμό με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος» και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως επτά ετών.

Ads

 
Οι τρεις Pussy Riot, η 24χρονη Maria Alyokhina, η 22χρονη Nadezhda Tolokonnikova, και η 29χρονη Yekaterina Samutsevich, συνελήφθησαν τον Μάρτιο όταν είχαν μπει στον καθεδρικό ναό της Μόσχας τραγουδώντας την «πανκ προσευχή» ένα τραγούδι που ζητάει από την Παναγία να απαλλάξει τη Ρωσία από τον Πούτιν.
 
Τα τρία μέλη του συγκροτήματος, που  κρατούνται από τότε, δηλώνουν αθώες για την κατηγορία του χουλιγκανισμού, ωστόσο ζητούν συγγνώμη αν με την πράξη τους προσέβαλλαν κάποιους πιστούς, πολλοί από τους οποίους όπως αναφέρει το BBC κατηγορούν τις τρεις γυναίκες για «βλασφημία». «Δικαστή δώσε τέλος σε αυτήν την τρέλα. Ελευθέρωσε τις Pussy Riot!» έγραφε ένα πανό έξω από το δικαστήριο, όπου πραγματοποιήθηκε μία παράσταση αλληλεγγύης. 
 
Όπως αναφέρεται στην Guardian δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο καιρό θα διαρκέσει η δίκη, ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε πρόσφατα την κράτηση των Pussy Riot για ακόμα 6 μήνες.




Ads


Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκροτήματα, όπως οι Red Hot Chili Peppers, έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την δίκη των τριών μελών του πανκ συγκροτήματος, ανησυχίες που αντικατοπτρίζουν τις έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Ρώσος πρόεδρος έχει γίνει περισσότερο ανεκτικός στους αντιφρονούντες.
 
«Η απόφαση του δικαστηρίου θα εξαρτηθεί όχι από το νόμο, αλλά από τις επιθυμίες του Κρεμλίνου», δήλωσε η Lyudmila Alexeyeva, βετεράνος ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επικεφαλής της Ομάδας Ελσίνκι στη Μόσχα.
 
Όπως αναφέρει η Guardian, oι Pussy Riot αποτελούν μέρος μίας απογοητευμένης γενιάς που αναζητά δημιουργικούς τρόπους για να εκφράσει την δυσαρέσκειά της ενάντια στην 12χρονη κυριαρχία του Πούτιν.

 
Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει την απελευθέρωσή τω κατηγορουμένων, δύο εκ των οποίων έχουν μικρά παιδιά, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες «δεν αποτελούν δικαιολογημένη αντίδραση στην ειρηνική αν και ίσως για κάποιους προσβλητική έκφραση των πολιτικών τους πιστεύω».

image

Η δίκη του συγκροτήματος Pussy Riot, όπως αναφέρει η Guardian, αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια του Πούτιν να περιορίσει τις αντιδράσεις εναντίον του. Εξάλλου με νόμο έχει ενισχύσει τους ελέγχους σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, ενώ αύξησε και τις ποινές για τις «παραβιάσεις δημόσιας τάξης» κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. 

Σε συνέντευξή του στους Times, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι το δικαστήριο είναι αυτό που θα αποφασίσει αν οι τρεις γυναίκες έχουν διαπράξει έγκλημα.

«Μου φαίνεται ότι θα υπάρχουν πάντα διαφορετικές αντιλήψεις για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι από ηθικής πλευράς και αν η ανήθικη συμπεριφορά είναι και εγκληματική πράξη», δήλωσε.

«Εάν έχουμε να κάνουμε με κάτι τέτοιο θα το αποφασίσει το δικαστήριο», υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ.