Η Ρωσία ξεκίνησε την Τρίτη να αποσύρει της δυνάμεις της από τη Συρία σε δείγμα καλής θέλησης και στο πλαίσιο των προσπαθειών για υποβοήθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών. Με την κίνησή του το Κρεμλίνο τερματίζει – τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας – τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη χώρα.

Ads

Ήδη τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τις βάσεις στη Συρία και επιστρέφουν σε ρωσικό έδαφος. Υπενθυμίζεται πως Ρωσία και Συρία είχαν υπογράψει συμφωνία που επιτρέπει στη Μόσχα να διαθέτει αεροπορικές βάσεις στη Συρία για τη στήριξη των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ στον πόλεμο κυρίως εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Όμως υπήρξαν πολλές καταγγελίες πως τα ρωσικά αεροπλάνα χτυπούσαν και θέσεις της φιλοδυτικών ανταρτών. Μέχρι σήμερα η Μόσχα έχει διαψεύσει αυτές τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως χτυπάει «μόνο τρομοκρατικές οργανώσεις».

Το Russia Today (RT) έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο από την απογείωση των πρώτων αεροσκαφών. Η διεθνής κοινότητα χαιρέτισε την απόφαση του Κρεμλίνου με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να κάνει λόγο για θετική εξέλιξη. Παράλληλα, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία που επικεντρώθηκε στα ζητήματα της συριακής εκεχειρίας και την κατάσταση στην ουκρανική κρίση.

Η «απροσδόκητη» ρωσική απόφαση, όπως την χαρακτήρισαν πολλοί αναλυτές, αναγνωρίζεται ως μια κίνηση που ανοίγει το δρόμο για διάλογο στο πλαίσιο της επίλυσης της συριακής κρίσης, ενώ οι προσπάθειες για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται πως από τις 27 Φεβρουαρίου στη Συρία τηρείται εκεχειρία, η οποία ωστόσο δεν αφορά στις συγκρούσεις με τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Αλ Νούσρα (σημ: παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία).

Σημειώνεται, όπως αναφέρει το RT, πως πρόκειται για «μερική αποχώρηση» των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. «Τουλάχιστον, για να επιτραπεί η παρακολούθηση της εκεχειρίας, η ρωσική πλευρά διατηρεί επί του συριακού εδάφους μια θέση διατήρησης πτήσεων», αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση, καθώς το Κρεμλίνο το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθεί στις διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση της συριακής κρίσης.

Ads

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χαρακτήρισε «θετική» την απόφαση της Ρωσίας. Όπως είπε εκπρόσωπος του Συμβουλίου υπάρχει «διάθεση προς πιο θετική έκβαση» στη Συρία.  «Όταν βλέπουμε δυνάμεις να αποσύρονται σημαίνει πως ο πόλεμος παίρνει άλλο ρυθμό, οπότε αυτό είναι καλό», πρόσθεσε. Επιπλέον, αναφερόμενος στις ειρηνευτικές συνομιλίες, σημείωσε πως το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι να συμμετάσχουν σε αυτές «περισσότερες πλευρές» και ειδικότερα οι κουρδικές δυνάμεις. Ωστόσο όπως υπογράμμισε «αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς να επηρεαστεί η πρόοδος που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν

Μετά την απόφαση του Κρεμλίνου για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία που επικεντρώθηκε στις δύο κρίσεις τη συριακή και την ουκρανική.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο πρόεδροι «συζήτησαν την ανακοίνωση του προέδρου Πούτιν για τμηματική απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και τα επόμενα βήματα που χρειάζονται για την πλήρη εφαρμογή της παύσης εχθροπραξιών με στόχο την προώθηση των πολιτικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση της σύγκρουσης».

Σχετικά με την πορεία της παύσης πυρός, ο Ομπάμα «καλωσόρισε την μείωση των συγκρούσεων από την έναρξη της παύσης πυρός, όμως τόνισε πως οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των συριακών καθεστωτικών δυνάμεων ρισκάρουν την υπονόμευση και της παύσης πυρός και της πολιτικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ».

Όπως ανέφερε από την πλευρά του το Κρεμλίνο, οι δύο πρόεδροι «τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της διαδικασίας για την πολιτική διευθέτηση της συριακής σύρραξης και διατύπωσαν την υποστήριξή τους προς τις συνομιλίες που αρχίζουν στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση».

Σχετικά με την Ουκρανία, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμόσουν οι ρωσικές-αποσχιστικές δυνάμεις την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία και να δώσουν στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ απεριόριστη πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχουν, «συμπεριλαμβανομένης της ρωσο-ουκρανικής μεθορίου» όπως τονίζεται.