Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φατού Μπενσούντα ανακοίνωσε ότι το ΔΠΔ θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα για εγκλήματα πολέμου στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Όπως πρόσθεσε η εισαγγελέας, η έρευνα θα καλύψει τα εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και έχουν διαπραχθεί από τις 13 Ιουνίου του 2014.

Ads

«Αυτό ήταν ενα πολυαναμενόμενο βήμα που εξυπηρετεί την ακούραστη αναζήτηση των Παλαιστινίων για δικαιοσύνη και λογοδοσία», αναφέρει η ανακοίνωση εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, «δυο απαραίτητοι πυλώνες της ειρήνης που αναζητά και αξίζει ο Παλαιστινιακός λαός». Οι Παλαιστίνιοι αναγνώρισαν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το 2015 και πιέζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει έρευνα κατά του Ισραήλ, που δεν έχει αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του σώματος.

Οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν να ερευνηθούν, αφενός οι ενέργειες του Ισραήλ στη διάρκεια του πολέμου που εξαπέλυσε το 2014 κατά Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και αφετέρου την ανέγερση εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και την προσάρτηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα οι δικαστές του ΔΠΔ είχαν αποφασίσει ότι το Δικαστήριο της Χάγης έχει τη δικαιοδοσία να προχωρήσει σε σχετική έρευνα κατά του Ισραήλ, αλλά και της Χαμάς, αποδεχόμενοι τα πορίσματα της προκαταρκτικής έρευνας της εισαγγελέα Φατού Μπενσούντα από τον Δεκέμβριο του 2019 ότι υπάρχει βάση για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και απορρίπτοντας αντίστοιχα το επιχείρημα του Ισραήλ ότι στερείται τέτοιας εξουσίας.

Ads

Οταν ανακοινώθηκε τότε η απόφαση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε σχολιάσει ότι «το δικαστήριο απέδειξε για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για πολιτικό όργανο και όχι δικαστικό όργανο», αφού «αγνοεί τα πραγματικά εγκλήματα πολέμου και αντ ‘αυτού διώκει το Ισραήλ, μια χώρα με ένα σταθερό δημοκρατικό καθεστώς, που διατηρεί το κράτος δικαίου και δεν είναι μέλος του δικαστηρίου». Το Ισραήλ, είχε προσθέσει ο Νετανιάχου, «θα προστατεύσει όλους τους πολίτες και τους στρατιώτες του» από τις διώξεις.

Αντίθετα, το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης είχε κάνει λόγο για «ιστορική» ημέρα, τονίζοντας ότι είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την εισαγγελία του ΔΠΔ, εφόσον ξεκινήσει την έρευνα.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διατυπώσει «σοβαρές ανησυχίες» για την προσπάθεια του ΔΠΔ να ασκήσει δικαιοδοσία επί του ισραηλινού προσωπικού στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.