Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα ώρα Δαμασκού (και Ελλάδας). Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να προωθήσουν τη συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών την 22η Φεβρουαρίου. Από την εκεχειρία εξαιρούνται οι τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία).
Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάλεσαν ομόφωνα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας να τηρήσουν τους όρους της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας παύσης των εχθροπραξιών. Η έκκληση αυτή συμπεριλαμβάνεται σε ένα ψήφισμα που συνέταξαν από κοινού η Ρωσία και οι ΗΠΑ το οποίο προτρέπει επίσης την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη Συρία να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα επιβεβαίωσε επίσης ότι σκοπεύει να συγκαλέσει ένα νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών. «Υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί απόλυτα η παύση των εχθροπραξιών, Θεού θέλοντος, κι ότι η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή θα συνεχιστεί, προτίθεμαι να συγκαλέσω εκ νέου (…) ενδοσυριακές συνομιλίες τη Δευτέρα 7 Μαρτίου» είπε ο Μιστούρα απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Μόσχα δεσμεύτηκε να μην επιτεθεί εναντίον των οργανώσεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Έχει έρθει για τη Ρωσία ο «καιρός που είτε θα συμβάλλει στην τήρηση των συμφωνηθέντων είτε απλά θα τα αποδεχθεί σιωπώντας» είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια μιας τακτικής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ επισημαίνοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αποδείξει τώρα εάν πραγματικά αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την διακοπή των εχθροπραξιών.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Γκατίλοφ τόνισε ότι η συμφωνία «πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα και χωρίς προϋποθέσεις. Η διαδικασία της εφαρμογής η ίδια πρέπει να επιτηρηθεί», ενώ πρόσθεσε πως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να ξαναρχίσουν αμέσως, προειδοποιώντας πως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν εγγυάται την ειρήνη στη Συρία. «Πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της Συρίας είναι αδύνατη χωρίς την εξάλειψη της απειλής της τρομοκρατίας εκεί», ανέφερε ο Γκατίλοφ και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να κοπούν όλες οι δίοδοι χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες δρουν στη χώρα. «Πρέπει να εγκατασταθεί ένας φράκτης στα σύνορα της Συρίας εναντίον των παράνομων ροών από τις οποίες συγκεντρώνεται και ακμάζει το κεφάλαιο των εγκληματιών», επέμεινε ο Γκατίλοφ.
Η εφαρμογή της εκεχειρίας αφορά περίπου το 10% της χώρας
Η ρωσοαμερικανική συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, εφόσον τηρηθεί, αφορά ουσιαστικά μια πολύ μικρή περιοχή δεδομένου ότι οι τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νούσρα και του Ισλαμικού Κράτους, ελέγχουν πάνω από το μισό συριακό έδαφος. Οι περιοχές όπου θα εφαρμοστεί η εκεχειρία είναι, σύμφωνα με μια πηγή του συριακού καθεστώτος και με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα περισσότερα από τα προάστια της Δαμασκού, η επαρχία Ντεράα στα νότια, το βόρειο τμήμα της κεντρικής επαρχίας Χομς, το Χαλέπι και ορισμένοι τομείς στα δυτικά αυτής της μεγάλης πόλης του βορρά. Ο γεωγράφος Φαμπρίς Μπαλάνς εκτιμά ότι αφορά περίπου στο 10% της Συρίας.
Στην επαρχία της Δαμασκού τα όπλα θα σιγήσουν στην ανατολική Γούτα, όπου βρίσκονται οι πόλεις Ντούμα και Ερμπίν. Ωστόσο, το καθεστώς και η αντιπολίτευση ερίζουν ακόμη για την πόλη Νταράγια, ένα προπύργιο των ανταρτών στα νότια της πρωτεύουσας: οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας υποστηρίζουν ότι η εκεχειρία δεν ισχύει για την Νταράγια γιατί εκεί δρουν άνδρες του Μετώπου Αλ Νόσρα, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η αντιπολίτευση.
Στην επαρχία Χομς, η εκεχειρία αφορά τις βόρειες περιοχές της όπου βρίσκονται οι πόλεις Ραστάν, Ταλμπισέ και Χουσέ, οι οποίες είχαν εξεγερθεί από την αρχή, τον Μάρτιο του 2011, εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Το ανατολικό τμήμα της επαρχίας όμως και κυρίως η αρχαία πόλη της Παλμύρας, βρίσκεται ακόμη στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Στην επαρχία Χάμα μόνο σε μια χούφτα κοινότητες θα ισχύσει η εκεχειρία, όπως στη Λατάμνε, στα βόρεια, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες.
Οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν επίσης στην πόλη του Χαλεπιού η οποία από το 2012 είναι «μοιρασμένη» ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες της αντιπολίτευσης. Στην επαρχία του Χαλεπιού, οι ζώνες όπου κυριαρχούν οι αντάρτες είναι κυρίως στα δυτικά της ομώνυμης πόλης, όπως στις κοινότητες Αταρέμπ και Ντάρετ Έζα. Στα βόρεια η κατάσταση περιπλέκεται αφού το Μέτωπο Αλ Νούσρα δρα εκεί, μαζί με τους αντάρτες, σε πόλεις όπως οι Καφαρχάμρα και Χρεϊτάνε.
Πιο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση στην επαρχία της Ντεράα, στα νότια, στα σύνορα με την Ιορδανία. Η εκεχειρία αφορά στο μεγαλύτερο μέρος της εκτός από ορισμένες κοινότητες που ελέγχονται από τους άνδρες του Μετώπου Αλ Νόσρα. Να σημειωθεί ότι η Ντεράα θεωρείται «λίκνο» της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Άσαντ.
Στην επαρχία του Χαλεπιου, οι μάχες και οι βομβαρδισμοί αναμένεται ότι θα συνεχιστούν στις πόλεις που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, όπως είναι οι Μινμπέζ και η Αλ Μπαμπ. Το ίδιο ισχύει για τις επαρχίες Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά) και Ράκα (βόρεια), όπου κυριαρχεί το ΙΚ, στο Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) που ελέγχεται κυρίως από το Μέτωπο Αλ Νόσρα και στην επαρχία της Λαττάκειας που ελέγχεται από το καθεστώς. Η συμφωνία δεν προβλέπει επίσης εκεχειρία στην επαρχία Κουνέιτρα, που συνορεύει με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν, καθώς εκεί έχει βάσεις το Μέτωπο Αλ Νούσρα.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, BBC, ΕΡΤ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >