Τα δύο κυριότερα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία συμφώνησαν να στηρίξουν τον Κάρλες Πουτζντεμόν για την προεδρία της περιφερειακής κυβέρνησης, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα νέας προσπάθειας απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία τη χρονιά αυτήν.

Ads

Ο Ζόρντι Σούκλα, ο εκπρόσωπος του κεντρώου – κεντροδεξιού συνασπισμού «Junts per Catalunya» («Μαζί για την Καταλονία»), δήλωσε ότι το κόμμα του μαζί με την κεντροαριστερή – αριστερή «Esquerra Republicana de Catalunya» (ERC) («Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας») θα στηρίξουν την επιστροφή του Πουτζντεμόν στο αξίωμα του τοπικού πρωθυπουργού.

«Το αποτέλεσμα της 21ης Δεκεμβρίου μας έδωσε εντολή να εκπροσωπήσουμε την πλειοψηφία. Ο υποψήφιος θα είναι προφανώς ο Πουτζντεμόν», δήλωσε ο Σούκλα στον εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Πουτζντεμόν αυτή τη στιγμή είναι αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες καθώς αν επιστρέψει στην Ισπανία κινδυνεύει να συλληφθεί. 

Ads

Ο άλλος πιθανός υποψήφιος να εκπροσωπήσει τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας είναι ο Οριόλ Ζουνκέρας, πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, ο οποίος, ωστόσο, βρίσκεται φυλακισμένος στη Μαδρίτη.

Η Καταλονία βρίσκεται εν αναμονή νέων μεγάλων εξελίξεων. Το νέο καταλανικό κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρίαση στις 17 Ιανουαρίου.