Η θαλασσοταραχή του Βισκαϊκού, απειλούσε επί 18 ώρες το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «Spirit of Discovery» ενώ «τραπέζια πετούσαν και επιβάτες έπεφταν τραυματισμένοι στο πάτωμα», σύμφωνα με μαρτυρίες αλλά και μηνύματα αποχαιρετισμού, που έστειλαν αρκετοί πιστεύοντας ότι το πλοίο σύντομα θα ανατρεπόταν.

Ads

Τα τεράστια κύματα απαθανατίστηκαν από τον επιβάτη Alan Grisedale που έγραψε ότι η γυναίκα του συγκαταλέγεται στους 100 τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην τραπεζαρία του πλοίου για τις πρώτες βοήθειες.

Μια «ξαφνική αριστερή κλειστή κλίση», εκτίναξε έπιπλα και επιβάτες οι οποίοι είχαν ενημερωθεί εκτάκτως από τον καπετάνιο ότι πρέπει να μείνουν καθιστοί ή ξαπλωμένοι στη διάρκεια της καταιγίδας.

Η κυρία Μπένταλ ηλικίας 75 ετών επιβεβαιώνει ότι μέρος της τραπεζαρίας μετατράπηκε σε «πρόχειρο ιατρικό χώρο» ενώ οι επιβάτες κλήθηκαν να μείνουν στις καμπίνες τους για όλο το Σαββατοκύριακο.

Το Spirit of Discovery αναχώρησε στις 24 Οκτωβρίου από το Ηνωμένο Βασίλειο για τα Κανάρια Νησιά ωστόσο, το περασμένο Σάββατο αποφασίστηκε να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της επιδείνωσης του καιρού.

Ωστόσο η αλλαγή πορείας μακριά από τη βορειοδυτική Ισπανία, εγκλώβισε το πλοίο στο «μάτι» της καταιγίδας. O αιφνιδιαστικός ελιγμός που προκάλεσε τραυματισμούς, αποδόθηκε στην ενεργοποίηση συστήματος ασφαλείας, ενώ το κρουαζιερόπλοιο «κλειδώθηκε» σε σταθερή θέση μέχρι να περάσουν τα χειρότερα, σύμφωνα με το BBC.

Οι περισσότεροι από τους τραυματισμούς περιγράφηκαν ως μικροί από την εταιρεία κρουαζιέρας Saga, αλλά πέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όταν το πλοίο έδεσε στο Πόρτσμουθ τη Δευτέρα.

«Είναι προσβολή να μιλάει η εταιρεία για μικρούς τραυματισμούς όταν υπάρχουν πολλά φρικτά σπασμένα κόκαλα, λεκάνης, άλλα κατάγματα και πληγές με ράμματα», έγραψε επιβάτης.

«Ο τόνος της φωνής του καπετάνιου σκόρπισε ανησυχία και είδαμε μέλη του πληρώματος να κλαίνε», αναφέρεται σε άλλη μαρτυρία.

Ένας άλλος επιβάτης είπε στο BBC «τα τραπέζια πετούσαν και τα κύματα έριχναν κόσμο δεξιά και αριστερά».

«Ενώ ο καιρός είναι ξεκάθαρα πέρα ​​από τον έλεγχό μας, θέλουμε να ζητήσουμε την ειλικρινή μας συγγνώμη σε όλους εκείνους που επλήγησαν και που είναι τώρα με ασφάλεια στο δρόμο για το σπίτι τους σε πιο ήρεμες θάλασσες», ανακοίνωσε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της εταιρείας Saga.