Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Ολλανδίας προκειμένου να αναδείξουν νέο κοινοβούλιο και, κατ’ επέκταση, τη νέα κυβέρνηση της χώρας, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του χριστιανοδημοκράτη Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το συντηρητικό κόμμα του Μαρκ Ρούτε έρχεται πρώτο στην προτίμηση των ψηφοφόρων αλλά όχι με ποσοστό που να χαρίζει και αυτοδυναμία. Αν πάντως επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, θα πρόκειται για τον πρώτο φιλελεύθερο πρωθυπουργό που θα έχει εκλέξει η Ολλανδία μετά από έναν αιώνα.

Ads

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, σε σύνολο 150 εδρών, οι Φιλελεύθεροι του Ρούτε (Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία – VVD) αναμένεται να λάβουν 36 έδρες, το Εργατικό Κόμμα 29 και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) του πρώην πρωθυπουργού Πέτερ Μπαλκενέντε 24 έδρες. Άνοδο εμφανίζεται να σημειώνει και το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα της Ελευθερίας του ισλαμοφοβικού Γκερτ Βίλντερς το οποίο τάσσεται κατά των μεταναστών. Πάντως, ο Βίλντερς, που ήλπιζε να τριπλασιάσει τους 9 σήμερα βουλευτές του κόμματός του και να γίνει πρωθυπουργός, συγκεντρώνει σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μόλις ένα 12%.

Το VVD και το CDA έχουν κοινές θέσεις, αλλά χρειάζονται την υποστήριξη κι ενός ακόμη κόμματος για να κυβερνήσουν, ενώ επιπλέον υιοθετούν κάποιες από τις προτάσεις του Βίλντερς, προς άγρα ψήφων. Ο Μαρκ Ρούτε, ηγέτης του VVD και πρώην στέλεχος πολυεθνικής, έχει πει ότι οι διαφορές ανάμεσα στο κόμμα του και τους Εργατικούς καθιστούν δύσκολη μια συγκυβέρνηση, αν και δεν την αποκλείει όπως δεν αποκλείει και μια συνεργασία με τον Βίλντερς.

Στην τέταρτη εκλογική διαμάχη που σημειώνεται στη χώρα από το 2002, μετά την πτώση της κεντρώας κυβέρνησης του Μπαλκενέντε τον περασμένο Μάρτιο λόγω της άρνησής της να αυξήσει την ολλανδική παρουσία στον Αφγανιστάν, το θέμα της στρατιωτικής συμμετοχής της Ολλανδίας στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν έχει τελικά ελάχιστα αναφερθεί αφού η οικονομία μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Όλοι οι υποψήφιοι έριξαν το βάρος της προεκλογικής τους εκστρατείας στην ανάγκη μείωσης του ολλανδικού δημοσιονομικού ελλείμματος που φέτος εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 6,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Το μεταναστευτικό παραμένει από τα σημαντικά θέματα στην ατζέντα, με τον πιο προσεκτικό από τον Βίλντερς, Ρούτε να τονίζει ότι οι ανοιχτές θύρες προς τους μετανάστες από το μουσουλμανικό κόσμο ή την ανατολική Ευρώπη θα «στραγγίξουν την οικονομία».

Ads

Πιο δημοφιλής ηγέτης θεωρείται ο 62χρονος Τζομπ Κόεν, ο πρώην δήμαρχος του Άμστερνταμ που ανέλαβε την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης. Ο Κόεν έχει προειδοποιήσει τον Ρούτε ότι το σχέδιό του για μείωση 24 δισ. δολαρίων στις κρατικές δαπάνες μέσα σε πέντε χρόνια θα πλήξει σφοδρά τους φτωχούς. «Δεν πρόκειται να κόψουμε δαπάνες μέχρι θανάτου» είπε ο υποψήφιος των Εργατικών. «Θα φροντίσουμε να κρατήσει ο κόσμος τη δουλειά του. Γι΄αυτό χρειάζεστε πολιτικούς που συνεργάζονται για να βρουν λύσεις, μια Ολλανδία όπου ο καθένας μετρά».

Όσο για τον Βίλντερς, αν και ενδέχεται να διπλασιάσει τους βουλευτές του, η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και συμπεριφορά του τον καθιστούν αδύναμη επιλογή για μια πιθανή κυβερνητική συμμαχία. Επιπλέον, ο Βίλντερς αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για παρακίνηση μίσους μέσω της διαβόητης ταινίας του Fitna, όπου παρουσιάζει το Ισλάμ ως μήτρα τρομοκρατίας που απορρίπτει τις αξίες της Δύσης.