Υπό ιατρική επίβλεψη στο κάστρο Μπαλμόραλ βρίσκεται η βασίλισσα Ελισάβετ, αφού οι γιατροί εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για την υγεία της.

Ads

Συγκεκριμένα οι γιατροί της συνέστησαν να παραμείνει υπό ιατρική επίβλεψη. «Έπειτα από νέα αξιολόγηση το πρωί, οι γιατροί της βασίλισσας ανησυχούν για την υγεία της Αυτής Μεγαλειότητας και συνέστησαν να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση. Η βασίλισσα συνεχίζει να αισθάνεται άνετα στο Μπαλμόραλ», αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ.

Η 96χρονη βασίλισσα, η οποία βρίσκεται στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, συνάντησε την Τρίτη την Λιζ Τρας για να της αναθέσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, έχοντας νωρίτερα δεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον που υπέβαλε επισήμως την παραίτησή του από την πρωθυπουργία.

Σύμφωνα με το BBC, στο κάστρο του Μπαλμόραλ έχουν ήδη μεταβεί ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα ενώ ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ταξιδεύει για τη Σκωτία.

Ads

Η υγεία της Ελισάβετ επιδεινώθηκε από τον Οκτώβριο του 2021, όταν πέρασε μια νύχτα σε νοσοκομείο, για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν ποτέ. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της και ανέθεσε ορισμένα από τα καθήκοντά της στους προφανείς διαδόχους της, τον γιο της Κάρολο και τον εγγονό της Ουίλιαμ. Τον Μάιο, ο πρίγκιπας Κάρολος εκφώνησε στη θέση της, για πρώτη φορά στα χρονικά, την ομιλία της ενώπιον του Κοινοβουλίου, ένα από τα κορυφαία συνταγματικά καθήκοντα του μονάρχη στη Βρετανία. Στις αρχές Ιουνίου, οι Βρετανοί γιόρτασαν επί τέσσερις ημέρες τη συμπλήρωση 70 ετών από την ανάρρησή της στον θρόνο.

Η Ελισάβετ όμως, η μακροβιότερη και γηραιότερη εν ενεργεία βασίλισσα στον κόσμο, ήταν σχεδόν απούσα από τους εορτασμούς του πλατινένιου ιωβηλαίου της: μόλις δύο φορές εμφανίστηκε, για λίγα λεπτά, στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ, για να χαιρετίσει τους δεκάδες χιλιάδες υπηκόους της.

Ενεργοποιείται η «Γέφυρα του Λονδίνου»;

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Γέφυρα του Λονδίνου (London Bridge)» δημιουργήθηκε από αξιωματούχους, αλλά και την ίδια την βασίλισσα για να προετοιμάσει τους πάντες, ανάμεσά τους τον πρωθυπουργό της χώρας και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση θανάτου της.

Περιγράφει τα σχέδια για το τι θα συμβεί άμεσα όταν «φύγει», τις επόμενες 10 ημέρες τουλάχιστον, πώς θα αλλάξει δηλαδή η βασιλική γραμμή διαδοχής με τον πρίγκιπα Κάρολο να παραλαμβάνει τη σκυτάλη και τους αυστηρούς κανόνες για το πώς θα ενημερωθεί το κοινό για την είδηση.

Η τεράστια επιχείρηση ασφαλείας που θα θέσει σε εφαρμογή το Λονδίνο για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών του θανάτου της Βασίλισσας περιλαμβάνει επίσημα μπλακ άουτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απαγόρευση των retweets.

Κομβικό ρόλο στην επιχείρηση διαδραματίζει η διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η αλλαγή της επίσημης ιστοσελίδας της βασιλικής οικογένειας σε μαύρο φόντο, με μια σύντομη δήλωση που θα επιβεβαιώνει τον θάνατο της Βασίλισσας. Η κυβερνητική ιστοσελίδα gov.uk και όλες οι κυβερνητικές σελίδες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης θα εμφανίσουν ένα μαύρο μπάνερ.

Δεν θα δημοσιεύεται περιεχόμενο και τα retweets θα απαγορεύονται, εκτός κι αν διαγραφούν από τον επικεφαλής επικοινωνίας της κυβέρνησης. Τα έγγραφα παρουσιάζουν σχέδια για τη μεταφορά του φέρετρου της βασίλισσας με πομπή από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο παλάτι του Γουέστμινστερ, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα επι 23 ώρες την ημέρα για τρεις μέρες. Εισιτήρια για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα εκδίδονται μόνο για τους VIP.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί 10 ημέρες μετά το θάνατό της και θα κηρυχθεί ως «ημέρα εθνικού πένθους», αλλά δεν θα είναι επίσημη αργία. Ο πρώτος αξιωματούχος που θα ασχοληθεί με την είδηση του θανάτου της θα είναι ο ιδιωτικός γραμματέας της, Έντουαρντ Γιανγκ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα όταν ο προκάτοχός του συνταξιοδοτήθηκε το 2017.

Είναι ο άνθρωπος που τις αμέσως επόμενες ώρες μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, θα πραγματοποιήσει έναν «καταιγισμό κλήσεων» για να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και ένας αριθμός ανώτερων υπουργών και αξιωματούχων ότι «έπεσε η London Bridge».

Το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταπόκρισης του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία στο Λονδίνο, θα κοινοποιήσει στη συνέχεια τα νέα στις 15 κυβερνήσεις, όπου η Βασίλισσα είναι επίσης αρχηγός κράτους. Θα ενημερωθούν επίσης άλλα έθνη της Κοινοπολιτείας, όπου παραμένει συμβολικά επικεφαλής.

Όλα αυτά θα γίνουν πριν η είδηση γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό. Μια άλλη ανακοίνωση θα δημοσιευτεί ταυτόχρονα στην Ένωση Τύπου και στα ΜΜΕ του υπόλοιπου κόσμου. Εκείνη τη στιγμή θα μάθει πιθανότατα ο πλανήτης για τα «δυσάρεστα»

Εσωτερικά για λόγους συντομίας και γραφειοκρατικής διευκόλυνσης, η ημέρα θα αναφέρεται ως «D-Day». Κάθε επόμενη ημέρα πριν από την κηδεία θα αναφέρεται ως «D+1», «D+2» και ούτω καθεξής.

Η ίδια η κρατική κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε ολόκληρη τη χώρα το μεσημέρι. Οι πομπές θα γίνουν στο Λονδίνο και το κάστρο Γουίνδσορ. Θα ακολουθήσει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γουίνσδορ και η βασίλισσα θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Διακοπή προγραμμάτων και παρουσιαστής με μαύρα

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως βρετανικά ΜΜΕ ήδη τροποποιούν το πρόγραμμά τους.

Πιο συγκεκριμένα, το BBC One ανέστειλε το κανονικό πρόγραμμα μετά την ανακοίνωση για την αλλαγή στην υγεία της Βασίλισσας. Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας μεταδίδει ειδικό δελτίο ειδήσεων του BBC.

Στο μεταξύ, ο παρουσιαστής Huw Edwards φοράει σκούρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και μαύρη γραβάτα, ακολουθώντας τον ενδυματολογικό κώδικα του BBC σε περίπτωση που φύγει από τη ζωή μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Το πρόγραμμα διακόπηκε στις 12:39 για να μεταδοθεί η ανακοίνωση από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ που έκανε λόγο για ανησυχία των γιατρών για την υγεία της βασίλισσας. Έκτοτε, το κανάλι μεταδίδει ειδήσεις μόνο για την υγεία της βασίλισσας.