Ο Ερντογάν κηρύσσοντας την έναρξη της διάσκεψης των Φίλων της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η Ρωσία και η Κίνα, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου αντιτίθενται στην υιοθέτηση κάθε απόφασης σε βάρος της Δαμασκού.

Ads

Η διεθνής κοινότητα «δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να στηρίξει το δικαίωμα των Σύρων στη νόμιμη άμυνα», αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αντιδράσει κατά βίαιης καταστολής στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αμέσως μετά ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αραμπι κάλεσε όσους μετέχουν στη διάσκεψη να ασκήσουν πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Όσοι μετέχουν στη διάσκεψη οφείλουν «να καλέσουν ταυτόχρονα το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει μια δεσμευτική απόφαση για τερματισμό της βίας στη Συρία», δήλωσε ο αλ-Αραμπι κατά την έναρξη της διάσκεψης.

«Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χάσει και πάλι μια ιστορική ευκαιρία, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή για τη διεθνή κοινότητα παρά να στηρίξει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας του συριακού λαού», που θύμα μιας «μαζικής εκτέλεσης» από τις δυνάμεις του καθεστώτος, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη της διάσκεψης των Φίλων της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη. «Οι διεθνείς οργανώσεις λένε ότι στην καταστολή έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 9.000 άνθρωποι. Εγώ βλέπω ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ, μα πολύ υψηλότερος», πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός, του οποίου η χώρα συνορεύει κατά μήκος 900 χλμ. με τη Συρία και διέκοψε τις σχέσεις με την πρώην σύμμαχό της λόγω της αιματηρής καταστολής.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η χώρα του θα αρνηθεί να στηρίξει ένα σχέδιο που θα επέτρεπε στο συριακό καθεστώς να διατηρηθεί στην εξουσία. «Δεν τίθεται και δεν μπορεί να τεθεί θέμα στήριξης ενός σχεδίου που θα επέτρεπε στο καθεστώς που καταστέλλει τον ίδιο του το λαό να παραμείνει στην εξουσία», επισήμανε. «Χρειαζόμαστε μια ηθική επέμβαση, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι συνειδήσεις μας θα επικρατήσουν. Κανένα άλλο συμφέρον, καμιά άλλη ανησυχία δεν πρέπει να παρέμβει», σημείωσε ο Ερντογάν.

Ads

Είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αποφύγει να επαναλαβει τα λάθη που έκανε στη Λιβύη, πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός. «Δεν επιδείξαμε τον καλύτερο εαυτό μας στη Βόρεια Αφρική, επιτρέψαμε να υπερισχύσουν οι συζητήσεις για το πετρέλαιο, αυτό έπληξε την ηθική μας θέση, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό στη Συρία». Παράλληλα ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «είναι κρίσιμο να μιλάμε με μία φωνή και να δώσουμε ένα συγκεκριμένο μήνυμα στο συριακό καθεστώς. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον (σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ) Άσαντ να μετατρέψει την στρατηγική του Άναν σε μια στρατηγική εξοικονόμησης χρόνου προς το συμφέρον του», υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης του σύρου προέδρου να σταματήσουν τις επιχειρήσεις εναντίον αμάχων, διαφορετικά, όπως τους προειδοποίησε, θα αντιμετωπίσουν «σοβαρές επιπτώσεις». Η Χ. Κλίντον επεσήμανε: «Το μήνυμά μας πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε αυτούς που δίνουν τις διαταγές και σε αυτούς που τις εκτελούν: Σταματείστε να σκοτώνετε τους συμπολίτες σας διαφορετικά θα αντιμετωπίσετε σοβαρές επιπτώσεις». Η αμερικανίδα υπουργός πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν επικοινωνιακό εξοπλισμό στη συριακή αντιπολίτευση, ενώ πρόσθεσε ότι, αν και η κυβέρνηση του Άσαντ αποδέχθηκε το ειρηνευτικό σχέδιο του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν, φαίνεται ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις της.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ), βασικότερο κίνημα της συριακής αντιπολίτευσης, κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει άμεση βοήθεια στο συριακό λαό για να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Νούρι αλ Μάλικι: Δεν θα πέσει το καθεστώς της Συρίας

Το συριακό καθεστώς δεν θα πέσει και οι προσπάθειες για την ανατροπή του το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν την κρίση στην περιοχή, δήλωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι. «Το να μιλάμε για τη χρήση βίας ώστε να πέσει το καθεστώς, δεν θα το κάνει να πέσει. Τους το έχουμε πει, όμως εκείνοι (οι υπέρμαχοι της χρήσης βίας) μας απάντησαν ότι το καθεστώς θα πέσει σε δύο μήνες (…) (Η κρίση διαρκεί) εδώ και ένα χρόνο και το συριακό καθεστώς δεν έπεσε», δήλωσε ο Μάλικι σε συνέντευξη Τύπου από τη Βαγδάτη. «Δεν θα πέσει και γιατί θα έπρεπε να πέσει;», πρόσθεσε. Πρόκειται για την πιο σκληρή δήλωση που έχει κάνει ο ιρακινός πρωθυπουργός από την αρχή της συριακής κρίσης και την πιο έντονη επίθεση, χωρίς να κατονομάζει τις χώρες, εναντίον του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, που είναι οι βασικοί υπέρμαχοι της ιδέας του εξοπλισμού της συριακής αντιπολίτευσης. «Είμαστε αντίθετοι στην αποστολή όπλων (στην αντιπολίτευση) και σε κάθε διαδικασία που θα οδηγήσει στην ανατροπή του καθεστώτος, διότι αυτό θα επιδεινώσει την κρίση στην περιοχή», πρόσθεσε ο Μάλικι. Ο ιρακινός πρωθυπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις την ώρα που στην Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η δεύτερη διάσκεψη της ομάδας των «Φίλων της Συρίας», στην οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει. Σύμφωνα με τον Μάλικι, ούτε το καθεστώς ούτε η αντιπολίτευση είναι έτοιμοι να υποχωρήσουν. «Η κρίση θα συνεχιστεί και το καθήκον μας, ως αραβική χώρα, είναι να προσπαθήσουμε να σβήσουμε την πυρκαγιά, διαφορετικά θα επεκταθεί στο Ιράκ, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και σε όλη την περιοχή, περιλαμβανομένων των χωρών που αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της βίας», εκτίμησε.

Η θέση της Μ. Βρετανίας

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι αν ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ καθυστερήσει να εφαρμόσει το σχέδιο των έξι σημείων που έχει καταρτίσει ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν θα του ασκηθούν νέες πιέσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ενδεχομένως να αυξηθεί η χρηματοδότηση της συριακής αντιπολίτευσης από ξένες κυβερνήσεις. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ έκανε αυτές τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους την ώρα που προσερχόταν στη δεύτερη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας» στην Κωνσταντούπολη. Ο Άσαντ έχει δεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο που έχει προτείνει ο Κόφι Άναν, όμως οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να βομβαρδίζουν συνοικίες της Χομς όπου βρίσκονται αντικαθεστωτικοί. «Το καθεστώς Άσαντ έχει ανακοινώσει ότι αποδέχεται το σχέδιο Άναν, όμως δεν έχουν κάνει τίποτε για να το εφαρμόσουν. Οι μάχες συνεχίζονται», σημείωσε ο Χέιγκ. «Η αύξηση της χρηματοδότησης της αντιπολίτευσης θα είναι μία από τις επιπτώσεις που θα υποστεί το καθεστώς Άσαντ αν καθυστερήσει να εφαρμόσει τις προτάσεις του Άναν», υπογράμμισε ο βρετανός υπουργός. «Ένα από τα μηνύματα αυτής της συνόδου είναι ότι θα είναι σημαντικό να εφαρμοστεί το σχέδιο Άναν και ότι δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος για να γίνει αυτό προτού εμείς εδώ, οι ‘Φίλοι της Συρίας’, χρειαστεί να απευθυνθούμε και πάλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση της συριακής αντιπολίτευσης», πρόσθεσε ο Χέιγκ. «Θέλουμε το καθεστώς Άσαντ να προχωρήσει σε πράξεις και να μην περιοριστεί στα λόγια. Αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα θα θέσουμε μια καταληκτική ημερομηνία, αλλά εξαρτάται από όσα κάνουν εκεί», υπογράμμισε.

Η Βρετανία ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες ότι θα διπλασιάσει τη μη-θανατηφόρα βοήθεια που προσφέρει στους σύρους αντικαθεστωτικούς, μια τακτική που έχουν ήδη υιοθετήσει οι ΗΠΑ και την οποία η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει. Κάποιες αραβικές χώρες του Κόλπου έχουν εκτιμήσει ότι πρέπει να προσφερθεί περισσότερη υποστήριξη στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ώστε να μπορέσει να προστατεύσει τους αμάχους. Ο Χέιγκ δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες στη σημερινή σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη θα συζητήσουν τις μορφές χρηματοδότησης της αντιπολίτευσης, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα πρόκειται για έναν ειδικό λογαριασμό, όπως έχουν προτείνει κάποιες χώρες. Τέλος, ο βρετανός υπουργός χαιρέτισε τις προσπάθειες του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, του κυριότερου κινήματος της αντιπολίτευσης, να γίνει πιο ανοικτό και να περιλάβει περισσότερες συνιστώσες των αντικαθεστωτικών, επισημαίνοντας ότι «έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες».

Αλέν Ζιπέ: Συνομιλητής μας το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο

Οι αντιπροσωπείες των 74 χωρών που συμμετέχουν στη δεύτερη διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας» στην Κωνσταντινούπολη θα αναγνωρίσουν το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ) ως τον «βασικό συνομιλητή» τους και θα ζητήσουν από όλες τις οργανώσεις των σύρων αντικαθεστωτικών να συνταχθούν με αυτό, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. «Αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν (της διάσκεψης) ότι το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο είναι ο βασικός συνομιλητής και ότι καλούμε να ενωθεί κάτω από την ομπρέλα του το σύνολο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης», σημείωσε ο Ζιπέ σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της διάσκεψης.

Εξάλλου, όπως πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός, οι «Φίλοι της Συρίας» θα δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας για τις κυρώσεις που θα υιοθετηθούν εναντίον του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. «Προβλέπεται η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για τις κυρώσεις, που θα συναντηθεί στο Παρίσι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο», σημείωσεο ο Ζιπέ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο πρέπει να «οριστεί ένα χρονικό όριο» που θα δοθεί στο καθεστώς Άσαντ για να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και το Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν.

«Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος να βρεθούμε σε τέλμα και παρατηρούμε ότι η τακτική του καθεστώτος είναι να κερδίσει χρόνο. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει, και συμφωνούμε όλοι σε αυτό, να οριστεί ένα χρονικό όριο για την πρωτοβουλία» του Άναν, υπογράμμισε ο Ζιπέ.

H ανακοίνωση του Συριακού Εθνικου Συμβούλιου

«Η παροχή όπλων είναι η επιλογή που προτιμούμε. Γνωρίζουμε ότι ενέχει τον κίνδυνο (η σύγκρουση) να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο, όμως δεν μπορούμε να στεκόμαστε και να βλέπουμε τον λαό μας να σφαγιάζεται», αναφέρει το ΣΕΣ στην ανακοίνωσή του. «Πιστεύουμε ότι η απόφαση εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα». Οι αντιπροσωπείες των 74 χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη αυτή αναμένεται να εξετάσουν τρόπους για την ενίσχυση και την ενοποίηση της συριακής αντιπολίτευσης, ενώ θα συζητήσουν και το ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων που κατήρτησε ο κοινός ειδικός απεστελμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν.

Το ΣΕΣ ζήτησε επίσης από τη διάσκεψη να προσφέρει επικοινωνικό εξοπλισμό στις οργανώσεις της αντιπολίτευσης για να συντονιστούν με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. «Οι γειτονικές χώρες πρέπει να επιτρέψουν τη μεταφορά (επικοινωνιακού εξοπλισμού) μέσω των λιμανιών τους και μέσα από τα σύνορά τους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΣ.

Στο μεταξύ ο Μπουρχάν Γαλιούν, επικεφαλής του ΣΕΣ, προειδοποίησε σήμερα ότι έχει φτάσει η ύστατη ώρα για τη Συρία και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο ύψος της και να «αντιμετωπίσει τις ευθύνες της». «Είναι η ύστατη ώρα, η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις», υπογράμμισε μιλώντας στη διάσκεψη. «Ο συριακός λαός δεν θα δεχθεί άλλο την καταπίεση και τη βία, το καθεστώς θα πέσει και δεν θα ξεχάσουμε όσους μας υποστήριξαν, ούτε όσους απέτυχαν να σταθούν πλάι μας», πρόσθεσε ο Γαλιούν.

«Κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει σε αυτό το καθεστώς να νιώθει άνετα ή να πιστεύει ότι υπάρχει χώρος για ελιγμούς. Καλούμε τους ‘Φίλους της Συρίας’ να κάνουν το καθήκον τους και να υποστηρίξουν το συριακό λαό», σημείωσε. Εξάλλου ο Γαλιούν διέψευσε τις πληροφορίες που θέλουν τη συριακή αντιπολίτευση να είναι διχασμένη. «Έχουμε φέρει κοντά όλα τα κινήματα. Είμαστε απολύτως ενωμένοι στους στόχους και τους σκοπούς μας και έχουμε συνεργαστεί για να συντάξουμε ένα νέο σύνταγμα και ένα κοινοβούλιο που θα πληρούν τις ανάγκες όλων των Σύρων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι καταγράφουν τα συριακά ΜΜΕ

Τα μέσα ενημέρωσης της Συρίας καταδίκασαν σήμερα τη διάσκεψη των Φίλων της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη χαρακτηρίζοντάς την «βήμα συζήτησης για τους εχθρούς της Συρίας». «Μόνο οι αφελείς πιστεύουν ότι είναι μια διάσκεψη φιλική προς το συριακό λαό», σχολιάζει η αλ-Μπάαθ, εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος.

«Η έκκληση που απηύθυνε ο (υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας) Σαούντ αλ-Φαϊσάλ για να εξοπλιστούν οι τρομοκράτες, να αυξηθεί η αιματοχυσία και να καταστραφούν οι υποδομές, καθιστά τη διάσκεψη αυτή ένα βήμα για τους εχθρούς της Συρίας που συζητούν τα πάντα εκτός από το συμφέρον των Σύρων», γράφει. Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι «ο εξοπλισμός της αντιπολίτευσης είναι ένα καθήκον» καθώς «δυστυχώς (η αντιπολίτευση) δεν μπορεί να αμυνθεί παρά με τα όπλα».

Η δημόσια συριακή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από την έναρξη της διάσκεψης, ασκώντας έντονη κριτική σε όσους μετέχουν σε αυτήν. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ «Ερντογάν μιλά για τα συμφέροντα του συριακού λαού και ξεχνά ότι περιθάλπει τρομοκράτες και διευκολύνει τις εγκληματικές τους επιχειρήσεις στην Συρία», σχολίασε.

Καταγγελτικά ήταν τα σχόλια της δημόσιας τηλεόρασης και για τον πρωθυπουργό του Κατάρ Χαμάντ μπεν Τζάσεμ αλ-Θάνι. «Ο Χαμάντ μιλά για πολιτική λύση, ενώ επαίρεται μαζί με τον αλ-Φαϊσάλ για την υποστήριξη της τρομοκρατίας με όπλα και χρήματα για να σκοτωθεί ο συριακός λαός», ήταν τα σχόλια που αναφέρονταν στην υποστήριξη της πρότασης του Ριάντ από το Κατάρ για τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών της Συρίας.